Una via verda unirà el Montseny amb la desembocadura de la Tordera

Diversos ajuntaments vallesans s’han unit al projecte impulsat pel Consell Comarcal de la Selva per crear una ruta per fer a peu i amb bicicleta que vagi des de la desembocadura de la Tordera, a Blanes, fins al seu naixement a la Font Bona, al Coll de Sant Marçal.

El 9 Nou
25/05/2016

Els ajuntaments de Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera, Sant Esteve de Palautordera, Montseny i Fogars s’han unit al projecte impulsat pel Consell Comarcal de la Selva per crear una ruta per fer a peu i amb bicicleta que vagi des de la desembocadura de la Tordera, a Blanes, fins al seu naixement a la Font Bona, al Coll de Sant Marçal.

Serà La Tourdera, ruta de la Tordera i la riera d’Arbúcies que s’anirà posant en marxa en funció del ritme inversor dels 15 ajuntaments que s’ha implicat en el projecte i que aniran assumint les inversions dins de cada terme. Amb tot, s’espera que la ruta pugui tenir tot el seu recorregut complet entre el 2017 i el 2018. El projecte s’ha presentat a la Unió Europea per aconseguir finançament a través dels fons Feder. Això permetria donar-li un impuls i accelerar l’execució de les obres.

A la capçalera, La Tourdera resseguirà el curs del riu però tindrà un segon recorregut a través de la riera d’Arbúcies. Tots dos circuits s’uniran a la part alta del massís del Montseny i generaran un itinerari circular al voltant de la banda de ponent del Parc Natural (vegeu mapa adjunt). Això farà que el recorregut, d’uns 60 quilòmetres en total, tingui dos sectors clarament diferenciats: la part baixa pensada per a un públic familiar i de qualsevol edat i trams més exigents per a ciclistes o senderistes més preparats de Sant Esteve o d’Arbúcies fins al naixement del riu.

En la majoria de trams, La Tourdera aprofitarà camins ja existents, sempre amb un trànsit motoritzat nul o molt reduït. Al tram alt, la ruta tindrà algunes zones amb camins diferenciats per a senderistes, que poden passar per corriols més estrets, i per a ciclistes, que es desviaran per pistes o trams de carretera amb poca circulació. També es preveu la instal·lació d’una senyalització unitària –al Montseny s’adapta a les característiques de la senyalització específica del Parc Natural– i de tanques o altres elements de protecció i passeres allà on sigui necessari per les característiques del camí.

En altres punts, es recuperaran camins que s’han anat perdent amb els anys després de caure en desús. Això passa a Montseny, que ha estat el primer ajuntament que ha actuat per condicionar un camí que forma part del recorregut. És l’antic camí que anava des del nucli de Montseny cap a Sant Marçal i les masies que hi ha a la part alta del terme i que es va deixar de fer servir després de la construcció de la carretera cap a Collformic, als anys quaranta. L’actuació ha permès netejar la vegetació que cobria el camí, retirar algunes pedres i reparar trams on hi havia hagut esllavissades. En altres sectors, s’aprofita el sender GR 5-2, ja marcat. Ara, l’Ajuntament està pendent d’instal·lar la senyalització amb la imatge específica de La Tourdera, que serà comuna per a tota la ruta. “En alguns punts, coincidiran les dues senyalitzacions”, explica Alfons Planas, alcalde de Montseny, que destaca que aquesta serà “una ruta per fer en diversos dies per anar coneixent el territori”. Segons ell, també esdevindrà “un element de dinamització turística”.

L’alcalde de Santa Maria de Palautordera, Jordi Xena, valora La Tourdera com “un projecte de dinamització econòmica i turística de la zona” que aposta per unes activitats –el cicloturisme i senderisme– “que està en plena expansió”. El Consell Comarcal de la Selva va impulsar aquesta ruta de cicloturisme i senderisme per impulsar el turisme d’interior en una comarca molt condicionada per la potència de la costa amb Blanes, Lloret i Tossa. L’objectiu és donar un impuls a activitats econòmiques que ja existeixen (turisme rural o restaurants, per exemple) però també poder generar nous negocis com poden ser empreses de lloguer de bicicletes. També es vol que serveixi per posar en valor la millora ambiental del riu i el patrimoni que hi ha al seu entorn.

LA PREGUNTA

En el seu dia a dia utilitza alguna eina d’intel·ligència artificial?

En aquesta enquesta han votat 95 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't