Vuit municipis més segueixen els passos de l’Ametlla i la Garriga i es declaren “territori català lliure”

Un total de vuit ajuntaments del Vallès Oriental han seguit el camí de la Garriga i l’Ametlla i s’han declarat territoris catalans lliures en els plens que es van fer dijous.

El 9 Nou
04/10/2012

Són Sant Celoni, les Franqueses, Caldes, Cardedeu, Sant Antoni de Vilamajor, Santa Eulàlia, Bigues i Riells, i Sant Esteve de Palautordera.

A les Franqueses, la moció la va presentar ERC i va tenir el suport de nou vots: ERC (1), CpF (3), LFI (2), UPLF (1) i CiU (2). CiU va donar llibertat de vot als seus regidors i l’alcalde, Francesc Colomé i el regidor Josep Ramírez hi van votar a favor, mentre que les regidores Rosa Pruna i Rosa Maria Isidro es van abstenir. El PSC (4), PP (1) i PxC (1) hi van votar en contra. El portaveu de Les Franqueses Imagina, Rafael Bernabé, va afirmar que no és independentista, però el seu grup va votar a favor amb la condició que en el contingut de la moció s’inclogués la defensa dels drets individuals i socials, una esmena acceptada per ERC.

A Sant Celoni, la moció, presentada per la CUP i l’ANC, va prosperar amb els vots de la CUP i tres regidors del PSC, que van tenir llibertat de vot. La resta de regidors del PSC, ICV i CiU es van abstenir. Francesc Deulofeu (CiU) va justificar-ho dient que aspectes per a ells essencials com fer un referèndum hi quedaven poc explícites. En canvi, una segona moció de CiU de suport a les reivindicacions nacionals de la Diada i a l’exercici de dret a l’autodeterminació va rebre el suport de tots els regidors del consistori, a excepció de Carmen Montes, d’ICV, que es va abstenir. La CUP va donar un “sí crític” a la moció perquè la considera “ambigua”, informa Laia Coll.

A Cardedeu, una moció favorable a la independència va sumar els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA, la CUP i Gent pel Canvi. En total, 11 regidors. Hi van votar en contra els dos representants del PP, mentre que els quatre regidors socialistes es van abstenir, informa Anna Fernàndez.

A Caldes, ERC i CiU van presentar junts una moció a favor de la independència. “Hi ha poques causes tan justes com aquesta”, assegurava l’alcalde Jordi Solé (ERC). Malgrat el vot contrari del PPC i les abstencions del PSC, es va aprovar amb els vots d’ERC, CiU i ICV-EUiA, informa Júlia Hinojo.

A Santa Eulàlia, CiU, al govern (sis regidors) i Independents-ERC, a l’oposició (tres regidors) van consensuar una moció, que havia portat aquest darrer partit, i que declarava el municipi “territori lliure i sobirà” i demanava la independència. La resta de formacions –el PP, soci de govern, el PSC i ICV-EUiA– es van abstenir, informa Pere Nadal.

Sant Antoni de Vilamajor es va declarar territori català lliure i sobirà amb l’únic vot en contra del PP. Els regidors de CiU, Solidaritat, Partit de les Urbanitzacions, ERC-RCat i AIV van donar suport al text. L’únic regidor del PSC no va assistir al ple. El text que es va aprovar va ser consensuat pels regidors de CiU, SI i ERC-RCat que, en principi, havien presentat textos diferents, informa Joan B. Mauri.
A Sant Esteve de Palautordera la moció la defensaven la CUP i Independents per Sant Esteve i finalment també va ser consensuada pel govern (CiU), informa Laia Coll.

L’ESTELADA ESTARÀ AL PLE DE BIGUES I RIELLS

El ple de Bigues i Riells va aprovar la moció d’ERC amb els únics vots favorables del regidor d’ERC i el d’ICV i gràcies a l’abstenció de CiU i PSC. En el text també es va aprovar que, a partir del proper ple, l’estelada presidirà la sala de plens. El portaveu d’ERC, Joan Galiano, va lliurar la bandera al secretari. El ple també va aprovar el mateix text que el Parlament havia aprovat el mateix dia, en aquest cas amb el suport de CiU, ERC i ICV, tret d’una regidora de CiU que es va abstenir. En la moció, es deia que el dia 12 d’octubre, festa de la Hispanitat, serà “de lliure disposició”.

A la Roca no es va presentar cap moció per la independència, però sí que es van ratificar els estatuts de l’Associació de Municipis per la Independència amb els vots d’ERC, 5 dels 7 seguidors de CiU –alcalde inclòs–, 4 negatius (3 del PSC i un del PP) i 7 abstencions (4 del PSC, 2 de CiU i un d’ICV). D’altra banda, a Sant Feliu, el vot de qualitat de l’alcalde Pere Pladevall (PSC) va impedit l’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència. Hi va haver sis vots a favor –dels regidors de CiU, SI i de tres dels 10 regidors socialistes– i sis vots en contra del PSC. El socialista Arnau Ramírez no va ser al ple.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't