El sistema està format per dues mines que capten l’aigua subterrània de la cinglera de les Queredes (amb galeries de més de 100 metres de longitud); les respectives conduccions de l’aigua a cel obert (una fins a la font de l’Abadessa Emma situada al pati de l’església, a un dipòsit intermedi i, a través d’una canal que discorre per la base de la rectoria fins a una bassa; i una altra directament a la mateixa bassa). Finalment, tanca el sistema la bassa situada al peu del conjunt monumental, adossada a la cova-cripta altmedieval, des d’on antigament es feia servir per regar.
Aquest sistema hidràulic es va dissenyar, originalment, per captar les aigües subterrànies de la cinglera de les Queredes i evitar que es filtressin sota el conjunt monumental, cosa que hauria provocat problemes de fonamentació en l’edifici.
Per tant, segons assenyala Jaume Oliver, tècnic de Patrimoni de l’Ajuntament d’Aiguafreda, l’interès de la seva recuperació és triple. “Es tracta d’un sistema documentat des d’antic, com a mínim des de finals de l’edat mitjana, i la seva recuperació millora el valor patrimonial d’Aiguafreda de Dalt”. Però també és important perquè la seva rehabilitació contribueix a resoldre un problema de fonamentació de l’església provocat històricament per les filtracions de l’aigua sota l’edifici. “Per últim, proporciona un entorn més atractiu per als visitants”, afegeix Oliver.
Com a complement d’aquesta intervenció també s’ha recuperat la mina d’aigua que alimenta la Font Fresca, un espai tradicional de trobades i berenars a l’aire lliure, situat ben a prop del conjunt monumental. La font estava perduda des de feia uns anys per culpa del vandalisme.
{{ comment.text }}