“Ajuda a entrar a l’ESO”

Entrar a l’ensenyament secundari ha estat més fàcil per als alumnes que ara han acabat primer d’ESO a l’institut El Til·ler, a les Franqueses.

El 9 Nou
03/07/2014

L’institut El Til·ler ha aplicat per primer cop el programa Tutoria entre iguals (TEI), que ha estat ideat per un psicopedagog d’un institut de Barcelona i que pretén prevenir i combatre l’assetjament escolar. El projecte crea parelles entre alumnes de cursos diferents amb l’objectiu que l’estudiant més gran esdevingui un referent per al més petit i, en el cas de l’institut, també els faciliti la seva adaptació a l’ensenyament secundari. L’objectiu és establir un vincle de confiança entre els alumnes que permeti posar de manifest qualsevol mena de problema i, si és possible, solucionar-lo a través de la mediació dels propis escolars que hi participen.
“Està bé. Ajuda a entrar a l’ESO”, explica en Víctor Gonzàlez, que ha acabat tercer d’ESO i ha estat parella d’en Miguel Pérez, que començava primer. “L’institut és més complicat”, diu aquest altre noi. “És bastant diferent de l’escola. En la manera de fer les classes, per exemple”, apunta la Berta Vidal, que també ha fet primer d’ESO i ha rebut el suport de l’Andrea Gómez, de tercer.

L’institut “és molt diferent de l’escola”, constata Gómez. “És més complicat i es va complicant”, afegeix Gonzàlez. La majoria d’aquests alumnes no es coneixien directament o només s’havien vist alguna vegada a l’escola de primària o en els primers dies de curs.

A principi de curs, el centre va formar les parelles entre alumnes de primer i de tercer. A partir d’aquí, els estudiants van respondre una enquesta sobre els seus gustos i es van conèixer. Durant el curs, han fet algunes activitats plegats com, per exemple, la confecció d’un embolcall ecològic per als entrepans o l’elaboració d’unes postals de Nadal que es van intercanviar. També s’ha fet un seguiment del programa a través de les hores de tutoria de cada classe.

El Til·ler fa una valoració positiva de l’aplicació del programa a l’espera de l’avaluació final que es farà a partir de les enquestes que han preparat. El curs que ve mantindran el programa entre els nous alumnes de primer d’ESO i els que facin tercer. Amb tot, es plantegen crear noves activitats per a les parelles d’alumnes. Al mateix temps, el centre proposa mantenir l’intercanvi entre les parelles d’aquest any, que faran segon i quart. Les psicopedagogues d’El Til·ler, Neus Moliné i Dolors Rodoreda, també treballaran per donar a conèixer el projecte TEI a altres centres de la comarca.

Aquesta metodologia també s’ha aplicat a les quatre escoles de Lliçà d’Amunt amb parelles formades entre alumnes de tercer i cinquè.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 61 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't