El consell de pagesia de les Franqueses va reunir dimarts a Can Ribes caçadors de les societats de municipis propers com l’Ametlla, Cardedeu, Cànoves i Samalús o la Garriga.
La regidora de Pagesia de les Franqueses, Rosa Pruna, és partidària que hi hagi una coordinació entre colles. També que hi hagi més informació dels caçadors cap als ajuntaments, que puguin saber quan hi ha batudes. “És bo que hi hagi més informació perquè no tinguem ensurts o queixes. Aquí, hem aconseguit que sempre que hi ha una batuda els caçadors informin abans l’Ajuntament. Ens trobem, però, que se’n fan en altres pobles, els porcs vénen cap aquí i no sabem res”, diu Pruna. Per ella, seria bo que totes les colles informessin els seus ajuntaments i tots compartissin, després, la informació.
Les colles consultades també destaquen els beneficis que pot tenir la coordinació. “Posar d’acord les societats és difícil però pot ser un avenç per poder caçar amb més seguretat i obtenir més bons resultats”, explica Toni Martos, vicepresident de la societat de caçadors de Cardedeu. “Ja hi ha bon rotllo entre les colles però és un dels temes que volem potenciar”, comenta Joan Guillamon, de la societat de Santa Eulàlia. En el seu cas, ja col·laboren amb els caçadors de Caldes, que els aporten gossos quan han de fer una batuda. Manolo Garcia, representant del col·lectiu de caçadors de l’Ametlla, també creu que és una bona idea.
Els caçadors veuen bé rebre el suport de les policies locals per evitar el pas de persones a peu o en bicicleta per les zones on fan batudes. “De vegades, et trobes que la gent et tomba els senyals que indiquen les batudes. Sempre que hi ha la policia la gent fa més cas quan se’ls alerta”, apunta Martos. En el cas de Santa Eulàlia, creuen que els pot ajudar a fer batudes a zones properes a vies de comunicació. “Tenim un municipi molt poblat i amb moltes carreteres i costa que els gossers vinguin pel risc de provocar accidents”.
Les societats de caçadors tindran aquest estiu més facilitats per aconseguir permisos per fer batudes extraordinàries. Els Agents Rurals han posat en marxa un nou sistema de notificació a internet, que ja es va fer servir l’estiu passat a Girona. Quan un pagès detecta danys als seus conreus, ho ha de notificar als caçadors, que poden demanar permís per fer una batuda omplint un formulari a la web del Departament. L’autorització és automàtica si en un termini de minuts no hi ha una resposta negativa dels Agents Rurals. “Facilitem l’actuació dels pagesos”, diu el cap dels Agents Rurals al Vallès Oriental, Enric Mayà. Aquest canvi és aplaudit pels caçadors. “És una cosa que feia temps que demanàvem”, diu Guillamon. “És una mesura que ens ha facilitat molt les coses. Ara estaria bé que al mateix temps el formulari passés directament a les policies locals i als Mossos perquè tinguessin la informació”, proposa Martos.
La Generalitat també ha previst la declaració de zones d’emergència cinegètica en aquells territoris on hi hagi concentracions de més de vuit senglars per cada quilòmetre quadrat, com passa a bona part de la comarca. A banda de la caça, els Agents Rurals també recorden que altres mesures com mantenir els boscos nets o instal·lar tanques amb un filat elèctric poden ajudar a reduir els danys als conreus.
{{ comment.text }}