La col·laboració entre les dues institucions permetrà tirar endavant diversos projectes amb una inversió total d’uns 320.000 euros repartits iguals que els dos espais naturals protegits.
Al Parc Natural del Montseny, està previst fer tasques de gestió forestal encaminades a preparar els boscos per, posteriorment, poder-hi seguir obtenint biomassa forestal. Es treballarà en quatre finques situades a Sant Pere de Vilamajor. Al poble de Montseny, es tirarà endavant un projecte de millora d’hàbitats que preveu, entre d’altres, eliminar la presència d’espècies invasores o la recuperació d’espais per a pastures. En aquest parc natural, també es treballarà a la zona de les antigues mines de Sant Marçal, a Viladrau (Osona), on es faran feines per a la recuperació natural dels espais afectats per l’antiga activitat extractiva. En total, es preveu donar feina a una quinzena de persones.
Al Parc Natural del Montnegre i el Corredor, es faran dos projectes. El primer donarà continuïtat a les tasques de recuperació d’espais oberts per a la reintroducció de ramats a les valls d’Olzinelles, Fuirosos i Ramió, en terme de Sant Celoni. Aquests espais es guanyen eliminant antigues plantacions de pollancres o altres arbres o la creació de petites basses on els animals trobin aigua. Carles Castell, cap de l’Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial de la Diputació de Barcelona, destaca que són feines molt importants per a la “prevenció d’incendis” i per generar un millor balanç hídric a les rieres. Al mateix temps, “generes activitat econòmica”. El segon projecte, que arrencarà al setembre, també donarà continuïtat a la gestió de les castanyedes afectades pel xancre. L’objectiu és mantenir aquesta malaltia a ratlla perquè no afecti la fusta i aquesta es pugui comercialitzar. Al mateix temps, es potencien altres espècies que donin fusta de qualitat, com el cirerer o la noguera.
DES DEL 2005
L’Obra Social La Caixa va posar en marxa l’any 2005 el Programa de Conservació i Millora de Parc Naturals a partir d’un conveni amb la Diputació de Barcelona que, posteriorment, s’ha estès a les conselleries de Medi Ambient de diverses comunitats autònomes espanyoles. Des del seu inici, se n’han beneficiat més de 1.150 persones en risc d’exclusió.
{{ comment.text }}