El canvi a la llei electoral que el PP vol aplicar a partir de les eleccions municipals de 2014 per donar la majoria absoluta de forma automàtica a les forces polítiques que guanyin i obtinguin més del 40% dels vots només comportaria variacions als municipis de Castellterçol i Montmeló si s’agafen com a referència els resultats de les eleccions municipals de 2011.
A Castellterçol, CiU, que està a l’oposició, hauria governat aquest mandat amb majoria absoluta. A Montmeló, el PSC, que es va quedar a un regidor de la majoria absoluta, hauria sumat un setè representant al consistori. Per tant, el socialista Antoni Guil seguiria essent alcalde però no li hauria calgut pactar amb CiU i el PP per tenir la majoria al ple municipal (vegeu quadre adjunt).
Manel Vila és partidari d’un canvi en les normes del joc. Ell, però, veu més adequada la celebració d’una segona volta que permeti als ciutadans escollir directament l’alcalde entre els candidats més votats. Vila defensa que “el partit que guanya les eleccions ha de poder governar durant quatre anys i ha de poder fer-ho de forma tranquil·la tot i tenir en compte les altres forces polítiques. Passat aquest temps, la gent torna a decidir”. Per Vila, calen “equips de govern forts que puguin governar i tirar endavant els pobles” i evitar situacions com les que s’han donat a Castellterçol aquest mandat, on ara governen tres regidors de Progressistes Independents de Castellterçol (PIC), en minoria. Tenen tres regidors enfront dels vuit que sumen CiU (cinc) i Alternativa Independentista (tres).
Hi ha altres municipis on la primera força va quedar molt a prop del límit del 40% que marca, per ara, el PP. Un dels exemples és Bigues i Riells, on CiU va sumar el 39% dels vots que tampoc es van traduir en la majoria absoluta al ple. L’alcalde Joan Vila, per tant, estaria en una situació idèntica a l’actual. És el mateix que passa a Santa Eulàlia, on CiU, amb el 39% dels sufragis, no va aconseguir la majoria absoluta. A Sant Fost, IUSF va rebre el 38% dels vots, que no li van donar la majoria absoluta. En tots tres municipis, la força més votada governa amb acords amb altres partits o regidors no adscrits. A l’Ametlla, en canvi, CiU va sumar un 39% dels vots però aquí la distribució de la llei d’Hondt sí que va donar a Andreu Gonzàlez la majoria absoluta.
El govern de Mariano Rajoy està disposat a tirar endavant aquests canvis tot i que no tenen el suport ni del PSOE ni d’altres forces polítiques al Congrés perquè entenen que la modificació beneficia només els populars, que treballen amb la idea que el canvi legislatiu s’apliqui ja a les municipals del maig de 2015. La proposta, però, encara no s’ha concretat i caldrà veure si el PP canvia alguns dels aspectes que s’han posat sobre la taula per mirar d’aconseguir suports al Congrés espanyol.
En aquest sentit, Manel Vila defensa que els canvis s’han de fer amb el màxim consens. “Aquesta llei no la pot fer el PP sol. S’han de posar d’acord tots els partits polítics i també hi han d’estar implicades les entitats municipalistes”, demana. Guil també es pronuncia a favor d’un acord ampli. “El nostre criteri és que qualsevol reforma ha de ser acordada. No pot ser iniciativa només d’uns per molta majoria absoluta que tinguin”, diu. I “si ens beneficia o no a nosaltres en particular, no ha de ser una preocupació ara”.
{{ comment.text }}