Per això ha buscat el suport de la Diputació de Barcelona. L’alcalde, Jordi Xena, acompanyat de l’arquitecta municipal, Lídia Casals, ha presentat el projecte aquesta setmana al president de la Diputació, Salvador Esteve. “La recuperació de l’edifici ha d’anar molt més enllà dels serveis purament ferroviaris. Ha de ser una eina de promoció del turisme sostenible, del transport públic i de dinamització econòmica i cultural del municipi i la rodalia. Sempre hem dit que som el cancell del parc; no l’única porta, però si de les més importants, i tenim la voluntat de mirar cap al parc”.
L’Ajuntament ha començat a definir el projecte un cop va firmar, al maig, un conveni amb l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) pel qual va obtenir la cessió de l’edifici per un període de 50 anys. L’estació es convertirà en un centre d’informació i promoció turística del municipi i del parc natural i l’alcalde remarca que ha d’estar molt lligat a altres projectes, com el carril bici previst entre l’estació i el nucli urbà, i espais com el parc de l’arborètum i el del Reguissol, així com les rutes ja existents per fer a peu o amb bicicleta.
Diputació i Ajuntament han acordat la creació d’un grup de treball conjunt que en el termini de quinze dies començarà a concretar els detalls. “Hem parlat amb els diferents departaments implicats de la Diputació, com Espais Naturals, infraestructures i turisme i ara entrem en la fase de concreció”, diu l’alcalde.
El projecte té una memòria valorada que situa el cost al voltant del milió d’euros, però Xena adverteix que és només una estimació. A més de la Diputació, confia a obtenir recursos de Fons Europeus
{{ comment.text }}