Plataformes electorals d’esquerres comencen a caminar a sis municipis del Vallès Oriental

Almenys sis municipis del Vallès Oriental –Granollers, Mollet, les Franqueses, Caldes, Cardedeu i Sant Celoni– viuen l’impuls de plataformes alternatives d’esquerres que sorgeixen de moviments socials, partits d’esquerra, com la CUP, ICV, EUiA o Podem i iniciatives com Procés Constituent.

El 9 Nou
01/12/2014

Els eixos fonamentals són la regeneració de la política, la participació de la ciutadania o la recuperació dels serveis públics i els drets socials. Els escàndols de corrupció i les retallades de serveis públics són terreny abonat perquè aquests moviments puguin fer forat entre els partits més tradicionals en les eleccions municipals de l’any vinent.

La Crida per Mollet és la iniciativa més avançada. Quatre mesos després de la seva primera assemblea oberta, va reunir, el dia 31 d’octubre, més de 200 persones en la presentació pública i aquesta setmana culmina les trobades amb associacions, entitats i ciutadans per la definició d’un programa que es qualifica de “realista i factible” sense renunciar a ser idealista. ICV, EUiA i Procés Constituent en formen part.

A Granollers, l’Assemblea Oberta Municipalista es reuneix des de principis de juliol amb presència de la CUP, Procés Constituent i EUiA a més de persones procedents del moviment social, veïnal i educatiu. La iniciativa ha generat un conflicte entre els dos socis de la coalició ICV-EUiA. La raó és la clara aposta que fa EUiA per l’assemblea i la reticència d’ICV que, de fet, ja fa algun temps que va escollir el regidor Josep Casasnovas com a candidat. “Des de fa quatre anys hem treballat en la consecució d’una sola candidatura d’esquerres, però ICV no hi ha volgut entrar perquè és reticent al protagonisme que ha assolit la CUP. Però nosaltres més que sigles veiem persones que ja han estat amb nosaltres en altres eleccions i amb les quals tenim un projecte comú”, explica Lluís Navarro, coordinador d’EUiA a Granollers. Navarro no es mostra gaire optimista i tem que les direccions comarcals dels dos partits acabin imposant l’opció de la coalició d’ICV-EUiA en solitari. En aquest cas, Navarro llança un clar advertiment. “Si és així, jo no hi seré i no continuaré com a coordinador”.

El portaveu municipal i coordinador d’ICV a Granollers, Josep Casasnovas, té una visió diferent, tot i que també aposta per la confluència amb altres formacions polítiques d’esquerres. “Hi estem oberts sempre que es donin les condicions per arribar a possibles acords i de moment no és dóna aquesta circumstància”. Diu que després de la primera trobada al mes de juny al centre cívic Jaume Oller no se’ls ha tornat a convocar. Assegura que des d’ICV no s’ha posat cap condició prèvia a aquesta confluència i recorda que amb EUiA hi ha un acord d’àmbit nacional i local per acudir a les eleccions i que dins d’aquests acords s’inscriu la seva elecció com a candidat.

El coordinador d’ICV al Vallès Oriental, Jordi Manils, recorda que un dels mandats de la darrera assemblea va ser impulsar processos de confluència “per desallotjar del poder els qui han estat tota la vida amb la suma de partits de l’esquerra transformadora”, però alerta que “els processos necessiten confiança amb la gent que els impulsa i a vegades hi ha persones que els volen aprofitar en benefici propi o d’algun partit. A Granollers estem disposat a resoldre problemes i hi posarem tot l’esforç”. Afegeix, però, que si la iniciativa de Granollers no arriba a bon port “no és cap drama”. “Tenim la nostra marca electoral, que és la coalició amb EUiA”, afirma.

El coordinador d’EUiA al Vallès Oriental, Francisco Sancho, insisteix que el partit aposta per la confluència i també per la coalició amb ICV, “que ens ha donat bons resultats” i recorda que, sovint, EUiA “ha estat el ciment entre ICV i l’esquerra radical”. Admet que a Granollers “la situació és complicada, però no seria raonable que hi hagués dues candidatures, la gent no ho entendria en un moment com aquest”.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 104 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't