En aquest document, datat a Madrid el 30 de març de 1911, el monarca afirmava: “volent donar una prova del meu reial afecte al poble de Llinars del Vallès, vinc a concedir-li el títol de Vila”.
La concessió la va publicar la Gaceta de Madrid l’1 d’abril del mateix any. No es descarta que l’estreta relació d’amistat que unia el monarca amb l’empresari Damià Mateu, nascut a Llinars, hagués influït en aquesta concessió. Albert Gómez va consultar els llibres d’actes i va comprovar que fins al 9 d’abril de 1911 les actes de les comissions començaven amb l’expressió “en el poble de Llinars” i que la del 16 d’abril ja s’encapçalava amb “en la Vila de Llinars”. Gómez també va comprovar que en el cas de les actes dels plens passava el mateix.
NOU VILES VALLESANES
A més de Llinars, al Vallès Oriental tenen el títol de vila els municipis de Caldes de Montbui, Cardedeu, Castellterçol, Martorelles, Mollet del Vallès, Sant Celoni, Sant Feliu de Codines i Santa Maria de Palautordera. Antigament la concessió d’aquest títol atorgava certs privilegis a la població que l’obtenia, com la possibilitat de tenir mercat, fires o algun benefici contributiu. En el cas de Llinars tenia un caràcter més honorífic i, en tot cas, significava pujar un graó en la qualificació del municipi, des de la creença que una vila té més prestigi que un poble.
{{ comment.text }}