Conegut també com el pou del Diable, es troba amagat a la fageda del Samont, darrere els turons d’en Cuc i del Pi Novell.
“El pou ara té la meitat de la paret ensorrada”, ha explicat Higini Herrero. La restauració que farà el Parc Natural del Montseny serà integral, i implicarà el buidatge del pou de fullaraca, branques i runa; el reforç dels murs existents perquè no s’esllavissin i la reconstrucció del mur caigut amb la mateixa pedra seca original. També per qüestions de seguretat s’instal·larà una tanca de fusta al seu voltant per evitar possibles caigudes, a més d’una senyalització interpretativa. “Fins ara no s’hi havia fet mai res, i les pedres s’anaven desmuntant i caient, a més de tenir molta vegetació i arrels”, ha explicat Herrero.
El Pou d’en Besa, en desús des de fa molts anys, és un pou de glaç circular de grans dimensions. Tot i no està cobert, encara es troba en molt bon estat de conservació.
El Punt d’Informació La Mongia de Vilamajor facilita a tots els visitants un nou fulletó informatiu sobre el Pou d’en Besa, amb fotografies, les indicacions de com arribar-hi, un mapa i la llegenda del pou.
Segons aquesta llegenda, el pou va ser construït pel diable en una sola nit. L’antic propietari d’en Besa va demanar al diable que li construís el pou en una sola nit, quan va veure que s’acostava l’hivern i que no hi havia temps per fer-ne un de nou per emmagatzemar-hi el gel i així no perdre la collita d’aquell any. El diable ho va fer així, i per això el pou és conegut amb aquest nom. Però el diable s’ho va cobrar i de forma periòdica atreia ovelles, vaques i fins i tot persones dins el pou i les devorava.
El Pou d’en Besa forma part de l’itinerari del Sender del Pi Novell (PR-C 139). Hi ha una excursió que surt del Mas del Samont, passa pel pou i arriba fins a la Font del Faig. “Quan el pou estigui rehabilitat, és convertirà en un atractiu encara més potent d’aquest itinerari”, ha explicat Herrero.
{{ comment.text }}