Les últimes descobertes situen un espai per a actes rituals a les Maleses

Els materials trobats en la darrera campanya d’excavacions al jaciment ibèric de les Maleses, situat entre els municipis de Sant Fost de Campsentelles i Montcada, permeten concloure que el jaciment disposava d’un espai per a activitats rituals.

El 9 Nou
05/06/2015

Això s’intueix pel descobriment d’una pilastra de 60 centímetres d’alçada, envoltada d’objectes rituals i situada prop d’un hemicicle fet a partir de retalls a la roca i orientat cap a l’est. La gent hi podia seure i veure el ritual, així com contemplar la sortida del sol a l’equinocci de primavera, fet molt important en el calendari agrícola dels ibers.

Segons Mercedes Duran, una de les directores de l’excavació, els materials més interessants que s’han trobat porten a parlar de dos tipus de rituals. Un de privat, que es feia a casa, i un altre que es feia al costat de l’àrea oberta, “on es feien els rituals col·lectius i públics”.

A mesura que han anat avançant els treballs, els responsables del jaciment diuen que ja poden arribar a la conclusió que el poblat va ser cremat, de forma ritual, i abandonat. “És un ritual d’abandonament que van fer en el moment de deixar el poblat”, explica Duran.

Aquests dies i fins al 6 de juny, el Museu de Montcada acull una exposició temporal sobre el jaciment titulada “Or i foc, la darrera ofrena de les Maleses”. A la mostra s’hi poden veure peces trobades al jaciment, la majoria relacionades amb actes rituals com agulles de cabells de les dames, ganivets, entre els quals un de ferro per a sacrificis, recipients amb ofrenes (cereals, llegums, raïm) i fins i tot una arracada d’or pur de mitja lluna. “Eren ofrenes que feien en aquestes circumstàncies”, explica Duran, que considera que totes aquestes peces són molt importants per a la investigació però també per a la població. El dimecres 3 de juny es farà una visita guiada a l’exposició.

Aquest estiu es farà una nova campanya d’excavació: “Arran de totes les descobertes, són molts els interrogants que es presenten, i s’han de resoldre de mica en mica”, diu Duran. L’any passat ja es van col·locar al jaciment uns plafons informatius per millorar la divulgació de la història del poblat i fomentar el respecte de les restes.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't