El projecte partirà de la idea que Labaula va presentar al concurs previ que va convocar l’Ajuntament. El disseny proposat té l’objectiu d’aconseguir “fer una actuació que permeti que tots els col·lectius de Roca Umbert puguin fer-se seu l’espai” i, al mateix temps, “preservar el caràcter propi de les naus”, comenta Bernat Hernández, un dels set arquitectes que treballen a Labaula, que també té despatx a Milà.
Per complir aquest doble objectiu, proposen crear “uns sòcols” d’alçades irregulars “adaptats a la geografia de les naus” d’un color blau fosc. Per una banda, aquests serviran per situar-hi la senyalització per identificar els espais o indicar les vies d’accés als equipaments de Roca Umbert. El fet de pintar-los a les parets permetrà adequar els indicadors als usos canviants sense que això suposi grans costos de manteniment. Al mateix temps, Labaula concep els sòcols com unes grans pissarres que es podran personalitzar en funció dels usos que té cada nau o altres criteris. “No volem que sigui una intervenció arrogant amb una imatge tancada que sempre hagi de ser així”, relata Hernández, que assegura que es proposa un blau “pujat de to” per evitar l’enlluernament del sol que ara provoquen les façanes. A la part alta de les parets, es planteja un color neutre. Les dues estaran relligades per unes esteles lluminoses de colors que serviran com a indicadors. “Són com unes grapes que lliguen les dues parts de les façanes”. La idea de Labaula proposa que el caràcter propi del passat industrial de les naus es visualitzi a través de les nombroses estructures metàl·liques que encara queden a les façanes. Volen mantenir-les i pintar-les de vermell o d’algun altre color que les ressalti, com taronja o lila, però totes iguals. “Volem posar en relleu el llegat industrial”, afegeix.
A partir de la proposta inicial, Labaula redactarà el projecte executiu d’acord amb els responsables del complex cultural. “És la proposta que millor s’adequava al criteri i que tenia major flexibilitat a l’hora d’interpretar l’espai”, ressalta Jordi Terrades, regidor d’Urbanisme en funcions, que recorda que la idea presentada “no és una proposta tancada”. El govern municipal preveu aplicar el projecte durant aquest proper mandat. Durant aquest període també es preveu fer la urbanització dels carrers interiors, que ja té el projecte fet amb l’objectiu d’“integrar Roca Umbert més a la ciutat”, recorda Terrades.
{{ comment.text }}