Buscar-se les garrofes a l’estranger

Tingui a veure o no amb la situació econòmica, les oportunitats del mercat laboral o les ganes de plantejar-se reptes, són molts els professionals de l’esport que busquen a l’estranger experiències atractives. És el cas de cinc vallesans, que aquest estiu han emprès aventures a Bolívia i Hongria.

El 9 Nou
15/08/2015

Tot i que l’economia dóna mica en mica senyals de remuntada, el sector professional de l’esport continua molt tocat. Sigui per la manca d’oportunitats o pel repte personal d’emprendre experiències professionals i personals, molts entrenadors i jugadors busquen experiències a l’estranger.

Un dels casos més excepcionals és el de tres nois de Santa Maria de Palautordera: Jordi Molà (28 anys), Raúl Casado (27) i Fermín Alonso (26). Tots tres entrenadors experimentats tot i la seva joventut, se’n van a Bolívia a impulsar un projecte a escala nacional amb un objectiu ambiciós: apujar el nivell de la selecció nacional i millorar el futbol del país. Això passarà, primer, per voltar pel país seleccionant els millors talents i, després, per formar-los en un nou centre d’alt rendiment que es crearà a la ciutat de Santa Cruz de la Sierra. El projecte té un primer període d’implantació de tres anys.

“És un projecte de país en què el primer és seleccionar els millors jugadors de 6 a 17 anys i tenir-los a un centre d’alt rendiment, on formar-los i dotar-los de les millors instal·lacions i entrenaments per millorar el futbol base”, explica Jordi Molà, director esportiu del projecte. Durant el primer any, aquesta recerca de talents es combinarà amb la creació de cursos de formació per a entrenadors per tot el país i també amb l’organització de campus per a nens que no tinguin prou nivell per entrar al centre. “Es tracta de contribuir a millorar el futbol d’un país on hi ha més talent del que sembla”, comenta Molà. Mentre es fa tot això, aquest primer any s’anirà posant a punt el centre de Santa Cruz de la Sierra, que entrarà en funcionament l’any següent, i els tres vallesans treballaran amb els joves que hagin seleccionat.

Jordi Molà porta quatre anys a l’escola de futbol del FC Barcelona i, tot i que el seu projecte a Bolívia no portarà la marca Barça, admet que la influència serà inevitable. “Jo m’he format amb aquesta metodologia, hi crec i no seria coherent per part meva fer una cosa diferent. La manera de treballar del Barça pot funcionar, independentment del país on sigui”, assegura.

Molà assegura que l’aventura boliviana l’ha agafat una mica per sorpresa. “No hauria dit mai que treballaria a Bolívia, però ens fa a tots tres molta il·lusió. A més, el segon millor jugador que he entrenat mai és bolivià: Jorge Carrión, que ara juga amb la Damm”, explica.

El projecte té el suport d’un empresari català del cinema
El projecte de formació futbolística a Bolívia va néixer d’un contacte que Jordi Molà va fer amb l’empresari català Jordi Chaparro, durant l’estada del vallesà a l’escola del Barça a Miami (EUA), aquesta última temporada. “És un empresari amb molt de nom a Bolívia, molt reconegut pel sector del cinema; té moltes sales i el president, Evo Morales, diu que Chaparro és qui ha portat els bolivians al cinema. Li vaig fer una proposta, la va estudiar i vam decidir tirar-la endavant”, explica Molà. El projecte neix d’una iniciativa privada però els seus impulsors estan a punt d’arribar a un acord amb la federació boliviana de futbol. “El govern segur que s’hi afegirà perquè només els pot beneficiar”, apunta.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 229 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't