EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vic ja té 16 basars xinesos

Passa a la majoria de ciutats i Vic no és una excepció: la proliferació de basars xinesos. Uns establiments on s’hi pot trobar de tot a preus molt baixos. A Vic en aquests moments hi ha 15 basars xinesos i d’aquí a pocs dies n’obrirà un altre al carrer Montserrat. En total, doncs, són 16.

El 9 Nou
13/12/2010

D’aquí a pocs dies obrirà un nou basar xinès a Vic. És el basar Daniel, situat al carrer Montserrat, amb façana a la plaça Lluís Companys. Es tracta d’un local de grans dimensions on abans hi havia el concessionari de Mitsubishi.

Si no ha obert ja és perquè encara no disposa de tots els permisos, segons Josep Rafús, regidor de Llicències Urbanístiques. Aquest serà el setzè basar xinès de Vic.

La constant obertura d’aquests tipus d’establiments sempre s’ha mirat amb una certa desconfiança, sobretot entre els botiguers de tota la vida. Però tenen èxit entre el gran públic. A diferència d’altres comerços d’immigrants, als basars xinesos hi entra a comprar
tothom; i els autòctons no en són cap excepció.

Aquests dies de Nadal, per exemple, s’hi pot trobar tota classe
d’ornaments de Nadal. A més d’arbres, llums i pares noels, tenen una gran profusió de figures de pessebre, tan difícils de trobar en els establiments convencionals.

Els preus són molt baixos, però la qualitat no està garantida. O, si més, no, aquesta és la mala fama que tenen.

La majoria de basars xinesos es concentren al centre de la ciutat –carrers Bisbe Morgades, Nou, Arquebisbe Alemany, rambla Hospital, plaça Estació, etc., i al barri del Remei. Sempre aprofiten els locals d’establiments comercials d’una certa envergadura
que han tancat. De fet, el dissetè basar és molt probable que s’obri on hi havia la granja-restaurant El Sortidor, a la rambla del Passeig.

L’aspecte dels basars xinesos acostuma a ser bigarrat: no hi cap ni una agulla. I hi ha de tot, des de joguines fins a, alguns, roba, passant per components informàtics, objectes de regal, utensilis
per a la llar, etc. Els horaris d’obertura acostumen a ser més extensos que les altres botigues, sempre, però, dins del que marca la llei. Això permet poder anar-hi a comprar algun objecte que es necessiti fora dels horaris comercials normals.

Els basars xinesos compten amb un gran avantatge: el comerciant no ha de pagar els estocs fins que no els hagi venut. Això els permet obrir el local amb una inversió molt més reduïda que no pas
els comerços tradicionals. Darrerament, s’han obert a Vic dues botigues de roba –Violeta, al Passeig, i Stil 180, al carrer Arquebisbe Alemany–, a més d’una perruqueria al carrer Bisbe Morgades regentades per xinesos.

A CentreVic, més que de competència parlen d’un “cert desequilibri comercial” que provoca la profusió de basars d’aquest tipus, segons el gerent, Roger Noguer. Cap dels basars del centre està associat a CentreVic, tot i que es va intentar amb un, Dongying, de la plaça Estació, “però els era molt difícil complir les normes que
imposem”.

Noguer creu que “hauríem de tenir una trobada amb els propietaris dels basars per intentar que s’associïn”. El que està clar, per Noguer, és que els xinesos entren a la societat catalana “via comerç”.

· Compleixen la normativa
El regidor Josep Rafús assegura que tots els basars xinesos que han obert a Vic compleixen la normativa, “si no, no se’ls hauria concedit la llicència”. Alguns, però, la compleixen justet: el Pla d’Usos Comercials estableix que els basars han d’estar separats un mínim de 100 metres entre ells, han de tenir un passadís entre
prestatges d’almenys 1,20 metres, una alçada de prestatgeries
d’1,70 metres i la zona de recepció i cobrament ha d’ocupar com a mínim el 5% de la superfície de venda.

Aquest últim requisit i el passadís mínim, en la majoria de casos, amb prou feines els compleixen. Tampoc es poden obrir establiments d’aquest tipus al nucli antic.

Els basars acostumen a obrir entre les 9 i les 2 del migdia i les 4 i les 9 del vespre, tot i que alguns no tanquen a l’hora de dinar. Per
tant, estan oberts més estona que no pas la resta de comerços, que generalment obren a quarts de 10 del matí, al migdia tanquen més d’hora i obren més tard, i al vespre, tanquen abans de les 9.

El personal és un misteri. Acostumen a haver-hi entre tres i sis vigilants, a més de la persona que s’encarrega de la recepció i del cobrament. En teoria, passen inspeccions de treball, per tant, haurien d’estar assegurats.

Tot està retolat en català i, a vegades, en castellà. I els dependents
més o menys parlen en castellà i alguns també en català.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 888 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't