Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Gustos del 1714

El Restaurant Cal Pagès de Torelló ofereix plats de 1714 al menú fins a mitjans d’octubre.

  • El 9 Nou
  • 25/09/2014 | 20:02
  • 0

La cuina que es feia l’any 1714 “no era gaire diferent del que fem ara”. En aquella època “es marquen les bases del que ara diríem cuina tradicional catalana, i un plat és l’escudella i carn d’olla”, assegura el cuiner Miquel Bosqued, del Restaurant Cal Pagès de Torelló. Aquest és l’únic restaurant d’Osona –a tot Catalunya en són una trentena– que ha incorporat plats i menús retrospectius en el marc del projecte “Cuina 1714”, que es porta a terme a tot el territori català en el marc de la commemoració del Tricentenari.

Des de principis de setembre i fins a mitjans d’octubre Bosqued incorpora receptes de fa 300 anys als menús diaris i a la carta del cap de setmana de Cal Pagès. Hi inclou un primer plat, un segon i unes postres que varia cada setmana. Aquesta setmana el menú del restaurant contenia sopa de carbassa, que “estava molt de moda a l’època”, i botifarra negra amb mongetes. Amb la carta, on s’assenyalen els plats que s’inclouen dins el projecte, hi afegeix un fulletó que explica “el perquè d’aquests plats”. Assegura que aquests dies molts dels clients prioritzen els plats de fa tres segles “per curiositat”.

La iniciativa es portarà a terme fins a mitjans del mes d’octubre i les darreres setmanes ha cuinat, per exemple, un estofat de rap amb patates o un pollastre agredolç, que són els que han tingut més bona acollida. Les receptes, diu, es poden trobar a l’apartat de gastronomia del web , on s’explica el projecte al qual participa Bosqued. A mitjans d’octubre, el cuiner farà una selecció “del que més ha agradat” per elaborar un “menú degustació” d’entre la quinzena de plats que s’hauran pogut tastar.

Bosqued fa una valoració molt positiva de l’acollida del projecte per part dels comensals del restaurant. Ara ja es planteja incorporar alguna de les receptes a la carta, com una crema catalana de xocolata, el resultat de la qual és com “una mousse de xocolata”. Comenta que “estaven molt obsessionats amb la xocolata en aquella època. Era l’últim descobriment” i fins i tot “es va haver de prohibir” en alguns espais com a l’església, ja que “la gent menjava xocolata mentre es feia la missa”.

Bosqued va decidir adherir-se al projecte gastronòmic pel fet que Torelló va ser una de les viles cremades en aquella època, per la qual cosa forma part del mapa de la Ruta 1714.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.