El Departament de Territori de la Generalitat ha iniciat el procés per declarar 13 municipis més del Vallès Oriental -131 a tot Catalunya- com a àrees amb un mercat tens d’habitatge per tal que s’hi puguin aplicar les mesures per controlar els preus dels lloguers.
En concret, són: Aiguafreda, l’Ametlla, Bigues i Riells del Fai, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Codines, Sant Pere de Vilamajor, Santa Eulàlia de Ronçana, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilanova del Vallès.
Si el procediment culmina, aquests 13 municipis del Vallès Oriental se sumaran als 15 on ja es va fer la declaració de zona tensa i on ara ja s’aplica la regulació des de fa un mes amb l’aprovació de l’Estat. Són: Caldes, Canovelles, Cardedeu, les Franqueses, la Garriga, Granollers, la Llagosta, Llinars, Mollet, Montmeló, Montornès, Parets, la Roca, Sant Celoni i Sant Fost. D’aquesta manera, s’arribarà a 28 dels 39 municipis del Vallès Oriental.
En el cas del Moianès, on fins ara no hi havia cap municipi inclòs a la llista, hi entren Moià i Castellterçol.
Territori justifica que s’apliquin mesures de contenció de les rendes de lloguer en aquests altres municipis pels canvis que hi ha hagut en el mercat de l’habitatge amb un increment generalitzat del seu cost “gairebé sempre molt per sobre dels ingressos de les llars” i per la “tendència alcista del preu del lloguer”.
Com passa des de fa un mes a les zones que són mercat tens, el preu dels nous contractes de lloguer no podrà superar el del darrer contracte vigent en els darrers anys un cop aplicada la clàusula de revisió anual. A més, si es tracta d’un gran tenidor (persones físiques o jurídiques amb cinc o més immobles urbans situats a zones de mercat residencial tens) el lloguer no podrà ser superior a l’índex de referència de preus de lloguer per aquell municipi.
Els criteris per incloure els nous municipis a la llista de zones amb un mercat tensionat és que tinguin més de 2.000 habitants, que les persones o famílies que hi viuen dediquin més de 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer o la hipoteca incloses les despeses i subministraments bàsics o que el preu de lloguer o de compra dels habitatges hagi augmentat almenys tres punts per damunt de l’IPC en els darrers cinc anys.
Inici de la tramitació
Amb la decisió de Territori, que la consellera Ester Capella ha anunciat des de Vielha aquest dilluns, s’inicia la tramitació que ha de permetre arribar a aplicar les limitacions dels preus dels lloguers. Primer, s’obre un període d’informació pública de 20 dies on administracions, entitats i particulars poden presentar al·legacions. Les que es presentin, s’analitzaran i es respondran. Després, es farà la resolució definitiva que es notificarà al Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana perquè la publiqui i pugui entrar en vigor.
Quan acabi tot aquest procés, els preus dels lloguers estaran limitats a 28 dels 39 municipis del Vallès Oriental i a dos dels deu del Moianès. A Catalunya, les limitacions afectaran 271 municipis on viu el 90% de la població del país.
{{ comment.text }}