El cicle de conferències Ars longa, vita brevis, impulsat per la historiadora Mercè Puntí sota el paraigües de l’associació Amics de la Ciutat de Vic, arrenca una nova temporada. Aquest any el cicle, que arriba a la setena edició amb una ponència cada dimarts a les 6 de la tarda a l’auditori del Sucre començarà el 10 d’octubre i s’allargarà fins el 19 de desembre.
En total, onze conferències a l’entorn de la història i de l’art que majoritàriament aniran a càrrec de la mateixa Puntí però que comptarà amb col·laboracions. Aquest any amb les figures de les doctores Susagna Ricart, que parlarà del món de la ciència centrant-se en les dones científiques, i Cinta Sadurní, que ho farà de les infermeres de les brigades internacionals a la clínica militar de Vic entre l’abril de 1938 i el gener de 1939 i de Martina Arqués, que farà un tast musical a la sessió inaugural. Les inscripcions es podran fer el dimecres 4 d’octubre i el dijous 5 d’octubre al Sucre (matins, de 10 a 1 i tardes, de 4 a 7). El preu per tot el cicle és de 30 euros. EL 9 NOU hi col·labora i, a través d’el9club, sortejarà inscripcions per als subscriptors.
Aquest cicle, que aquest any ja arriba a la setena edició, s’ha convertit en un clàssic de la tardor a Vic i amb un èxit de participació. Cada setmana omple l’auditori del Sucre amb 250 persones. Els temes, sempre a l’entorn de la història i l’art, varien a cada edició. Puntí explica que aquest any les conferències d’història seran bàsicament de l’etapa contemporània amb temes entre els segles XVIII i XXI, mentre que les d’art faran incursions en història antiga, medieval o contemporània. A tots els inscrits se’ls lliura un catàleg editat espedialment per a l’edició amb tota la programació.
Aquest projecte va néixer a partir d’una proposta de l’aleshores directora del Consorci de Normalització Lingüística, Dolors Solà, a Mercè Puntí per fer un cicle de conferències a l’entorn de l’art, la història i les humanitats. La modesta proposta inicial va passar del CNL a la sala d’actes del Museu Episcopal i més endavant a l’Auditori Marià Vila d’Abadal, que ara s’omple cada dimarts.
Aquesta és la programació:
Història.
10 d’octubre. L’explosió del Vesubi: Pompeia i Herculà
17 d’octubre. L’Estat soc jo: Els Borbons espanyols. Segle XVIII.
24 d’octubre. Els Borbons espanyols. Segle XIX.
31 d’octubre. Els Borbons espanyols. Segle XX.
7 de novembre. Dr Livingstone, I supose? El colonialisme i les seves conseqüències.
14 de novembre. Infermeres de les brigades internacionals a la Clínica Militar de Vic (abril 1938-gener 1939). A càrrec de la doctora Cinta Sadurní.
21 de novembre. El món de la ciència. Les dones científiques. A càrrec de la doctora Susagna Ricart.
Art
28 de novembre. L’art copte i l’etíop.
5 de desdembre. Una passejada per la National Gallery de Londres.
12 de desembre. Sorolla: la llum del mediterrà.
19 de desembre. Postals del món.
Fi del curs i celebració del Nadal.
{{ comment.text }}