EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Comunicats dels alcaldes del PSC d’Osona i de l’Assemblea dels Drets Socials amb motiu de la Diada

L’Assemblea de Drets Socials d’Osona crida a manifestar-se a favor d’una independència que garanteixi els drets socials.


El 9 Nou
09/09/2012

Els alcaldes socialistes d’Osona han fet públic una carta oberta al president de la Generalitat on, amb motiu de la Diada, li demanen una aposta ferma pels ajuntaments. També l’Assemblea de Drets Socials d’Osona crida a manifestar-se a favor d’una independència que garanteixi els drets socials.

Carta oberta dels alcaldes socialistes d’Osona al president de la Generalitat

CARTA OBERTA D’ALCALDES I REGIDORS SOCIALISTES AL PRESIDENT DE LA GENERALITAT.

Molt Honorable President,

Els alcaldes i regidors socialistes osonencs que signem la present carta, creiem que la Diada Nacional de Catalunya ha de ser també un moment de reivindicació i posada en valor de les administracions locals, per a les quals reclamem també l’atenció de la més alta magistratura del país, especialment important i transcendent en aquests moments de crisi i incerteses.

Durant els més de trenta anys de democràcia local, els ajuntaments, -sovint amb més enginy que finançament- hem creat una extensa xarxa de serveis de proximitat, base sobre la que se sustenta el model de cohesió social i convivència del nostre país. Catalunya no seria el que és avui sense la feina ingent que s’ha dut a terme des de les corporacions locals. I el que és encara més important, el seu futur com a nació –sigui quina hagi de ser la forma que adopti com a conseqüència de la decisió del poble i les seves institucions democràtiques- no reeixirà sense uns ajuntaments democràticament i econòmicament forts.

Els electes locals no disposem de totes les competències sobre la vida pública dels nostres pobles i ciutats, però sí en canvi de totes les incumbències. Som la primera porta a la que es dirigeix un veí quan té qualsevol tipus de problema amb els centres educatius públics, amb els centres d’atenció primària, amb el transport públic, amb temes relacionats amb el medi ambient, amb l’atenció i l’ajuda a persones dependents, amb la cerca activa de feina, amb la formació per a l’ocupació o amb la posada en marxa d’un negoci o empresa… Som els ajuntaments els que afrontem el repte, sigui o no de la nostra competència, tinguem o no els recursos suficients i necessaris per afrontar-ho.

La vida dels catalans i les catalanes, Molt Honorable President, transcorre i es desenvolupa als carrers, les places, les escoles, els instituts, els pavellons, els centres cívics, les llars d’infants, els centres sanitaris, les residències d’avis, les botigues, les indústries, etc., i és lògicament en aquests espais col•lectius on la convivència pot créixer o deteriorar-se, cosa que depèn, en gran mesura, dels recursos econòmics i humans que es destinin a aquestes finalitats.

Si en èpoques de bonança els ajuntaments hem estat claus en el desenvolupament i el progrés del nostre país, en aquests anys de crisi severa esdevenim el principal aixopluc de les persones que més l’estan patint.

Hem gestionat i seguim gestionant amb responsabilitat. Els ajuntaments som pioners, dins l’administració pública, del treball en xarxa, compartint recursos, mancomunant serveis, innovant amb formules de concertació público-privades, sempre amb l’objectiu de fer créixer l’equitat i assolir la major cota possible pel que fa la igualtat d’oportunitats, especialment pels més desfavorits.

Per això és profundament injust, per fal•laç, que des de determinades instàncies públiques i privades es culpi els ajuntaments d’haver malbaratat recursos públics. I ho és, no només perquè els ajuntaments som les administracions amb menys deute (de fet no se’ns permet tenir dèficit), sinó perquè amb les inversions de cada municipi hem transformat Catalunya en un lloc millor on viure.

De la mateixa manera que exigim a l’Estat el pacte fiscal just i equitatiu que Catalunya mereix, ha arribat també l’hora, vista la situació i el rol clau que juguem els ajuntaments, d’exigir també –i amb la mateixa força i convicció- un NOU MODEL DE FINANÇAMENT LOCAL que garanteixi que les corporacions locals podrem continuar prestant serveis essencials als ciutadans i les ciutadanes.

Els ajuntaments som també una peça fonamental de l’estructura democràtica del nostre país. Trenta tres anys després d’haver recuperat la democràcia local no ens podem permetre el luxe de no defensar-la amb ungles i dents d’ocurrències frívoles i demagògiques com la de disminuir un 30% la representativitat en els plens municipals, doncs no només no reduirà despeses (la immensa majoria de regidors/es no cobren per la seva feina o cobren molt poc) sinó que cercenarà greument la pluralitat democràtica de pobles i ciutats.

És per tot això que els alcaldes i alcaldesses de —————– que signem aquesta carta oberta, afirmem amb rotunditat que:

1. Volem i necessitem una Generalitat de Catalunya que cregui en els ajuntaments i que ens vegi i ens tracti com un element vertebrador del país. Els ajuntaments també som Generalitat i Catalunya es construeix des de la seva base territorial que son els municipis.

2. Volem i necessitem una Generalitat de Catalunya que confiï en la capacitat i provada experiència de les corporacions locals per prestar serveis de proximitat que garantint l’equitat, generin alhora igualtat d’oportunitats i noves fonts de riquesa pel país.

3. Volem i necessitem una Generalitat de Catalunya que es comprometi a dotar les administracions locals d’un sistema de finançament just i equitatiu (Model de Finançament Local) amb el que es puguin garantir els serveis essencials que eviten l’exclusió i l’esclat social en època de severa crisi econòmica.

4. Volem i necessitem una Generalitat de Catalunya que es comprometi de manera inequívoca amb la democràcia local i que lluiti colze a colze amb els alcaldes i les entitats municipalistes del país contra l’atac que suposa la proposta de reduir un 30% els electes locals.

5. Volem i necessitem una Generalitat de Catalunya lleial amb els ajuntaments, que compleixi amb les obligacions adquirides i solidària amb els seus problemes. Els problemes dels municipis són els problemes reals del país, i deixar-los sense solció contribueix a generar major desafecció dels ciutadans en els seves institucions i desesperança en el futur.

De la mateixa manera que nosaltres no hem deixat ni deixarem sols els ciutadans i les ciutadanes dels nostres pobles i ciutats, i menys encara els més desfavorits, demanem al President de la Generalitat que compti amb els ajuntaments perquè, sense ells, mai serà possible aquesta Catalunya rica i plena que tots anhelem.

6 de setembre de 2012

Comunicat de l’Assemblea dels Drets Socials d’Osona

L’Assemblea pels Drets Socials d’Osona davant la Diada

L’Assemblea pels Drets Socials d’Osona, davant de la greu crisi
econòmica social i política que patim, MANIFESTA:

1.-La societat catalana afronta un moment especialment crucial, en el qual tots els drets socials, laborals i de ciutadania es veuen suprimits, laminats o vulnerats. Fins ara, el dictat dels poders financers i del neoliberalisme internacional s’està imposant, de manera que s’està deixant de banda l’anhel l‘igualtat i justícia, i ens estem endinsant en una dinàmica d’aprofundiment de la fractura social, en un procés de desmantellament sistemàtic d’aquests drets socials i de ciutadania.

2.-Paral·lelament, es fa més evident encara la dinàmica de distanciament progressiu de la ciutadania catalana envers els poders polítics espanyols, degut a l’agreujament de la incomprensió, el centralisme i l’autoritarisme dels poders fàctics espanyols i del govern del PP. Això implica que s’hagi fet del tot inviable l’encaix de la realitat nacional catalana, en un estat espanyol cada vegada més advers i que es mostra totalment impenetrable.

3.-D’altra banda, ja no es pot suportar per més temps la forma de
distribució dels recursos que fa l’Estat, que a més de ser clamorosament inequitativa resulta ser també totalment ineficient. La solidaritat mal entesa no pot ser excusa per continuar amb aquesta dinàmica, que deixa els sectors més desafavorits de la societat catalana en una situació de vulnerabilitat extrema, accentuant encara més el risc de fractura social.

4.-Constatem que la lluita ciutadana enfront de la crisi profunda del capitalisme, i en defensa dels drets socials, no és incompatible amb la lluita per l’alliberament nacional, en el marc de l’obligat respecte al dret d’autodeterminació del poble català. Ambdós neguits socials tenen en comú el qüestionament de les estructures de poder polític actualment existent i han de compartir l’anhel per una societat diferent, més lliure, que garanteixi un tracte més just i igualitari per a tots els col·lectius socials.

5.-És per això que fem una crida ciutadana a participar en les mobilitzacions nacionals del proper dia 11 de setembre, sota un lema integrador dels dos neguits expressats: per la llibertat nacional i a favor d’una societat més justa i igualitària, on els drets socials i ciutadans per a totes les persones quedin del tot garantits, en un futur procés constituent.

Per tot això,

CRIDEM la ciutadania d’Osona a mobilitzar-se el proper dia 11 de setembre, en el marc de les mobilitzacions ja convocades, per tal de reclamar amb totes les seves energies una independència que garanteixi els drets socials per a tothom, sense els quals no hi ha autèntica llibertat. Per això, reclamem:

“INDEPENDÈNCIA AMB DRETS SOCIALS”

A Vic, el setembre de 2012

ASSEMBLEA PELS DRETS SOCIALS D’OSONA

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 64 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't