EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Crit d’alerta de l’Hospital de Vic, al límit de pacients

El repunt de Covid-19 coincideix des de fa quinze dies amb un ‘boom’ d’altres patologies

L’Hospital Universitari de Vic està al límit. La soca britànica, dominant a Osona des del febrer, ha augmentat la gravetat i el nombre de pacients ingressats amb Covid-19, però a més a més des de fa dues setmanes el centre viu un boom d’urgències d’altres patologies. Això ha disparat la mitjana de llits ocupats dels habituals 160 a més de 220, motiu pel qual des del Consorci Hospitalari de Vic (CHV) llancen una crida a la prudència. “El sistema està molt i molt tensionat”, explica Rosa Maria Morral, directora assistencial, “demanem que la gent vigili i compleixi al màxim les mesures de prevenció contra la Covid-19”.

La situació actual obeeix a la coincidència de dos grans fronts. D’una banda, des de principis d’aquest any a Osona ha estat impossible rebaixar a menys de 50 els pacients ingressats a causa del coronavirus, una dada que respon a l’elevada incidència de la pandèmia a la comarca. De l’altra, fa quinze dies que arrencava una segona explosió d’hospitalitzacions per patologies que abracen des d’ictus o insuficiències cardíaques fins a descompensacions de malalts crònics, trastorns alimentaris o parts i fractures. “Hem notat els efectes del desconfinament comarcal, que la gent es mou i fa més coses, però també ens estem ressentint d’aquest any de conviure amb la Covid-19. Afloren les conseqüències dels controls i les coses que hem hagut de posposar”, diu Morral. Tot plegat fa que la direcció del CHV entomi amb neguit el risc d’una quarta onada, ja que l’Hospital Universitari hi hauria de respondre amb molts llits ocupats i una manca darrerament endèmica de personal d’infermeria.

Els llits ocupats s’han disparat dels 160 de mitjana a 220

Un dels principals focus de tensió a dins del centre tornen a ser les unitats de cures intensives, on en tan sols una setmana gairebé s’han doblat els pacients crítics i semicrítics (d’11 a 20). Fins ara hi ha hagut opció de derivar-ne a altres hospitals, però Morral alerta que la pressió assistencial està creixent arreu de Catalunya i “es nota que els últims dies queden menys llits”. Les defuncions per causes relacionades amb la Covid-19 també han tornat a pujar: amb vuit de noves, a Osona s’enfilen fins a 635 des del març de l’any passat.

Per continuar fent front a aquest augment d’ingressos, el CHV manté el drenatge de pacients negatius de coronavirus cap a l’Hospital Sant Jaume de Manlleu, mentre que a l’Hospital Universitari de la Santa Creu ara se n’està atenent 25 de positius. Una altra conseqüència de treballar al límit és que s’ha pres la decisió d’ajornar com a mínim durant dues setmanes operacions no urgents que posteriorment requereixen ingrés a planta, com ara les de pròtesis de genoll. Morral hi afegeix que s’ha reorganitzat la plantilla i també reforçat l’atenció domiciliària, però “patim molt pensant en què pot passar d’aquí a dues setmanes, quan es notarà l’impacte d’aquests dies festius. Tots necessitem sortir, però ho hem de fer tenint presents les mesures”.

A Campdevànol hi torna a haver dos ingressats per coronavirus

A l’Hospital de Campdevànol la setmana passada no hi constava cap malalt ingressat amb infecció activa per Covid-19, però els últims dies n’hi torna a haver 2. Pel que fa als indicadors epidemiològics d’Osona i el Ripollès, totes dues comarques presenten un risc de rebrot lleugerament per sota dels 500 punts i una velocitat de propagació del virus que frega la ratlla d’1. Tot i que continuen entre les 10 més mal posicionades de tot Catalunya, de moment han aconseguit rebaixar una marxa pel que fa al ritme d’increment de casos.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 373 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't