Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

CUP, PSC i SI donen suport finalment a l’equip de govern de Vic en l’aprovació de les ordenances fiscals

Els tres grups van destacar els avenços socials de les seves aportacions. El debat més viu del ple, però, ha estat la moció de la CUP per una major transparència dels comptes públics. Només CiU i ERC hi han votat en contra, però l’abstenció del PSC ha permès tombar la moció.

  • El 9 Nou
  • 01/10/2012 | 16:48

L’Ajuntament de Vic ha aprovat al ple d’aquest dilluns ha aprovat les ordenances fiscals – impostos i taxes- per a 2013. Són ordenances pensades especialment per al temps de crisi profunda que vivim, segons ha reconegut el regidor d’Hisenda, David Sala (CiU). Als números que va presentar l’equip de govern s’hi han afegit les aportacions de CUP i PSC, i a última hora de SI, que encar les doten d’un sentit més social del que ja tenien. El text també preveu algunes aportacions d’ICV, tot i que finalment el grup ecosocialista s’ha abstingut. PxC també s’ha abstingut, ja que volia una rebaixa encara més gran de l’IBI.

Entre les novetats respecte l’any anterior hi ha una rebaixa del gravamen que s’aplica a l’IBI per compensar l’increment que els obliga a aplicar el govern espanyol. També s’elimina la bonificació en la plusvàlua per herències que no siguin de primer habitatge, un dels motius de discrepància amb l’oposició de l’any passat. En canvi, s’incrementa la bonificació per als traspassos per defunció entre familiars de comerços amb un valor cadastral baix, una reclamació que s’havien fet seva tant CUP com PSC.

Així mateix, a proposta dels tres grups que hi han votat a favor, es farà una bonificació progressiva en els impostos a aquelles famílies amb menys recursos. Tant SI com CUP, a més, han dit que acceptaven la rebaixa de l’IBI proposada pel govern, però que si fos per ells, o bé s’hauria incrementat o no s’hauria rebaixat tant, ja que l’Ajuntament també ha de poder recaptar, especialment en uns temps que la inversió en afers socials s’incrementa.

El PSC també ha negociat i se li ha acceptat bonificacions per incentivar l’emprenedoria i per reflotar el sector de la construcció, així com l’eliminació de la plusvàlua en la dació en pagament en el cas de particulars.

ICV, per la seva part, molt crític amb el poc temps que hi ha hagut per negociar, finalment no ha votat en contra ja que el govern ha assumit el compromís de començar a parlar en la pròxima comissió d’hisenda de la tarificació social en funció de la renda en els serveis municipals.

LA MOCIÓ PER LA TRANSPARÈNCIA, TOMBADA PER UN SOL VOT

El debat més viu del ple ha estat en la moció de la CUP demanant més transparència en els comptes públics. Entre altres coses, demanaven la publicació a la web de les retribucions de tots els regidors, així com un informe mensual on es detallessin, regidor per regidor, les despeses en dietes, transport i telefonia. També en què es gasta l’alcaldia la partida de lliure disposició.

Al final, només els dos grups de govern, CiU i ERC, han votat en contra de la moció. L’abstenció del PSC, però, ha facilitat que s’acabés tombant. A favor, a part de la CUP, hi han votat PxC, ICV i SI. Des del govern s’havia demanat la retirada de la moció i que es passés a l’apartat de precs i preguntes, en el qual no cal sotmetre el text a votació.

Al final s’ha assumit el compromís de portar els comptes a la junta de portaveus, órgan tancat i les actes del qual no són públiques. Si bé aquest compromís ha acontentat el PSC, que s’ha abstingut, no ho ha fet a la CUP, la portaveu de la qual, Georgina Rieradevall, ha recordat que el compromís de transparència no ha de ser només respecte els regidors, sinó amb tota la ciutadania i que per això creia que la informació s’havia de publicar a la web. L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal (CiU), sí que s’ha compromès a publicar en què s’ha gastat les despeses de lliure disposició d’alcaldia.

Nota de premsa de l’Ajuntament de Vic

El ple municipal aprova unes ordenances fiscals continuistes pel 2013

L’Ajuntament de Vic ha celebrat aquest migdia el Ple Municipal ordinari del mes de setembre amb 6 punts a l’ordre del dia que s’han aprovat de forma ràpida. S’han adoptat els següents acords:

El ple d’avui ha aprovat per unanimitat el nou reglament de règim intern del servei d’acolliment diürn en centres de dia per a gent gran de titularitat municipal. El servei d’acolliment diürn per a gent gran és un servei públic municipal que ofereix un conjunt integrat, organitzat i coordinat d’accions (assistencials, de suport, acompanyament, educatives i preventives), amb la finalitat de donar suport a les persones grans que necessiten organització, supervisió i assistència en les activitats de la vida diària i complementen l’atenció pròpia de l’entorn familiar. Els objectius del servei són oferir un entorn adequat i adaptat a les necessitats d’atenció a les persones, afavorir la recuperació i el manteniment de l’autonomia personal i social, mantenir la persona en el seu entorn personal i familiar en les millors condicions i proporcionar suport a les famílies en l’atenció a les persones grans depenents.

El segon punt que s’ha tractat ha estat l’aprovació, també per unanimitat, del pressupost del Museu de l’Art de la Pell de l’exercici 2011. La liquidació d’aquest pressupost dóna un resultat negatiu de 39.923,39 €. Aquest resultat negatiu ve donat per la disminució de la subvenció de la Generalitat de Catalunya que va passar de 114.000€ a 92.000€ així com de la previsió d’altres ingressos que durant l’exercici no s’han pogut realitzar. El juliol es va dissoldre el Consorci del Museu de l’Art de la Pell i els béns i deutes van passar a l’Ajuntament.

També s’ha aprovat amb el suport de tots els grups polítics l’expedient de modificació de crèdits del pressupost del 2012 de l’Institut Municipal d’Esports.

En quart lloc, s’han aprovat les Ordenances fiscals per a l’exercici 2013. Aquest punt ha estat aprovat amb els vots favorables de CiU, ERC, CUP, PSC, SI; mentre que PxC i ICV s’han abstingut El regidor d’Hisenda i Recursos Humans, David Sala, ha explicat que són unes ordenances que tenen la voluntat de “no augmentar impostos i poder mantenir uns ingressos” que permetin al consistori ‘seguir prestant els mateixos serveis que s’estan donant fins ara’. Sala ha manifestat que l’IBI ‘no pujarà’ ja que ‘hem adequat el tipus de gravamen del 0,58 al 0,55 per tal de pal·liar el 6% del decret de Rajoy que hem d’aplicar’. En aquesta línia, el regidor d’Hisenda ha assegurat que, en línies generals, es continuarà ‘recaptant el mateix que aquest any’.

Seguint amb l’IBI, Sala ha explicat que no s’ha pogut incloure a les ordenances l’acord amb el PSC que contemplava la carència d’un any i sense interessos del pagament de l’IBI per part de les famílies amb pocs recursos ja que no s’ajusta a la Llei. A més, també ha exposat que ‘es redueix el tipus de gravamen del 0,96 al 0,90 pels solars amb un valor mínim de 40.000 euros’.

En segon lloc, el regidor d’Hisenda ha explicat que s’ha acordat amb la CUP, el PSC, ICV i SI ‘augmentar la bonificació del 70% al 85% en les plusvàlues mortis causa que no tinguin la consideració d’habitatge habitual, sempre i quan facin referència al local de negoci del causant, i amb un valor cadastral d’un màxim de 300.000 euros’. Així, s’assegura que ‘hi hagi continuïtat en el local de negoci’.

L’equip de govern s’ha compromès a parlar de la tarificació social que havien sol·licitat diversos grups del consistori a la propera comissió d’hisenda que es celebri. L’alcalde ha volgut afegir que ‘els gestos de solidaritat els veuran en el pressupost’ ja que les ordenances fiscals ‘hem fet un gran esforç per mantenir-les, malgrat la crisi, però no podríem donar determinats serveis amb menys diners’.
A partir de demà es podran consultar les Ordenances Fiscals 2013 íntegres al web de l’Ajuntament de Vic www.vic.cat

En cinquè lloc, s’ha aprovat per unanimitat concedir una bonificació del 75% en la liquidació de l’impost de construccions i llicència urbanística, expedient LOMA 564/2012 Centre de telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat de Catalunya.

Finalment, també amb el suport de tots els grups, s’ha aprovat per unanimitat el conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal per la recollida, dipòsit i control d’animals de companyia abandonats o perduts.

El ple d’avui ha debatut tres mocions presentades per diverses formacions polítiques.

A/ MOCIÓ DE PXC PER DEMANAR LA DISSOLUCIÓ DE LES CORTS ESPANYOLES I LA CONVOCATÒRIA D’ELECCIONS GENERALS. DESESTIMADA amb el vot favorable de PxC i el vot contrari de CiU, ERC, SI, ICV, PSC i CUP. El regidor de PxC, Joan Carles Fuentes, ha defensat la moció tot demanant que el ple de l’Ajuntament de Vic expressés la reprovació del president del govern espanyol i la dissolució de les corts espanyoles. La majoria dels grups que hi ha votat en contra argumentant que Catalunya ja seguia el seu propi camí polític i per tant és podia considerar que aquesta moció ‘es presentava fora de temps’.

B/ MOCIÓ DE PxC PER INSTAL·LAR TANCA DE PROTECCIÓ I SEGURETAT AL CARRER PRAT D’EN GALLINERS. DESESTIMADA amb el vot a favor de PxC, l’abstenció de ICV i el vot contrari de CiU, ERC, SI, PSC i CUP. Els diferents partits polítics han considerat que aquest tema era més propi d’un prec i ha demanat de retirar-la. PxC ha optat per mantenir-la.

C/ MOCIÓ DE LA CUP PER LA TRANSPARÈNCIA DELS COMPTES MUNICIPALS . DESESTIMADA amb el vot favorable de CUP, PxC, ICV, SI; l’abstenció del PSC i el vot contrari de CiU i ERC. Tot i això, l’alcalde s’ha compromès a publicar al web de l’Ajuntament de Vic, en els pròxims dies, les despeses de lliure disposició d’Alcaldia, dels darrers cinc anys , respectant la Llei de protecció de dades, així com també a donar-ne compte a la propera Junta de Portaveus.

D/ MOCIÓ DEL PSC PER DEMANAR LA REFORMA DE LA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA I UN REFERÈNDUM A LA CIUTADANIA DE CATALUNYA PER DECIDIR EL SEU FUTUR NACIONAL. RETIRADA. El PSC ha considerat que aquest tema ja estava superat pels darrers esdeveniments polítics.

E/ MOCIÓ D’ICV-EUIA PER A LA RESTITUCIÓ DE LA DOCUMENTACIÓ INCANTAUDA A L’AJUNTAMENT DE VIC. S’HA RECONVERTIT EN UN PREC. El regidor d’ICV, Xavier Tornafoch, un cop valorat l’informe de la secretaria de l’Ajuntament de Vic ha optat per reconvertir la moció en un prec tot deixant constància que ‘determinades interpretacions de la Llei poden malmetre la democràcia local’.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.