EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Desmantellen la mítica gasolinera del carrer Montserrat de Vic

Va tancar fa més de deu anys; ara s’hi construiran habitatges


26/11/2022
Vic

Després de més de deu anys d’estar tancada, han començat els treballs de desmantellament de la mítica gasolinera del carrer Montserrat de Vic. Aquest establiment de la BP, cantonada amb el carrer Torelló, ha estat durant tot aquest temps abandonat.

Des de l’Ajuntament de Vic, la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, valora molt positivament la iniciativa de la propietat, que al final ha pogut desencallar l’enderroc. Ara ja tenen la llicència per desmantellar la benzinera i per descontaminar el sòl.

Tal com avança la regidora, en aquesta entrada a l’est de la ciutat, la clàssica venint de pobles com Calldetenes, Sant Julià o Folgueroles, “s’hi faran habitatges”. En aquest sentit, Palmero subratlla la importància d’intervenir-hi per “donar vida al barri” i recuperar un espai de la ciutat fins ara “deixat i abandonat”. En paral·lel, tirar la gasolinera a terra també permetrà acabar de dibuixar la travessera urbana després que el 2019 es portessin a terme les obres de remodelació i pacificació del tram que va del carrer Sant Segimon al carrer Torelló. Es va reduir l’espai de calçada i es van eixamplar les voreres. També s’hi van plantar arbres i es va renovar l’enllumenat. Els treballs van tenir un cost de gairebé 900.000 euros, més de la meitat finançats per la Diputació de Barcelona.

La gasolinera del carrer Montserrat passarà a la història com la de la Pista, al barri de la Calla, que va desmuntar-se l’estiu del 2017. Tot i abaixar la persiana el 2006, es va haver d’esperar també més de deu anys per començar a veure l’enderroc. En aquell cas, l’Ajuntament de Vic va haver d’expropiar-la per transformar-la en una zona verda. Per tant, el consistori vigatà es va fer càrrec dels treballs de desmuntatge, amb un cost d’uns 220.000 euros. En l’extens solar s’hi va construir una caseta de fusta que s’emmillarava en el projecte de l’Embarcador del Ter de Manlleu, però que a dia d’avui encara no s’ha posat en marxa.

Una de les altres benzineres d’Osona que ha de passar a la història és la que està ubicada al barri de Vistalegre de Manlleu, a l’entrada per la B-522. Fa anys que va deixar de funcionar i, segons el regidor d’Urbanisme, Enric Vilaregut, segurament “no estarà mai més en servei”. La propietat hi té poc interès. De fet, va cedir aquest espai i des de fa un bon temps s’ha convertit en una central d’ambulàncies.

També s’ha transformat la que està ubicada al Coll de Vic, a l’entrada nord de la ciutat, entre la carretera de Manlleu i la de Sant Hipòlit. Tot i que legalment encara té l’activitat en regla, fa temps que no està en funcionament i a efectes pràctics ha esdevingut un aparcament per a molts treballadors del polígon del Sot dels Pradals. En aquest cas, segons Palmero, aquesta zona forma part d’un polígon d’actuació. Això significa que, a diferència del solar del carrer Montserrat, s’ha de transformar i posteriorment reparcel·lar.
Al punt de mira també hi ha la gasolinera ubicada al Vic 2, al passeig de la Generalitat amb carrer de Joan Maragall. De fet, ja va obrir el 1991 envoltada d’una forta oposició veïnal. Segons el planejament urbanístic de Vic, en aquest espai s’hi preveu una zona verda, és a dir, un parc. Ara bé, mentre l’activitat que s’hi desenvolupi estigui en regla, els propietaris poden continuar-hi. En cas que hi hagués un canvi substancial haurien de traslladar-se a un altre punt.

El tancament o el canvi d’ubicació de les benzineres és una tendència creixent. Cada vegada hi ha menys establiments d’aquest tipus als nuclis de les poblacions. Se les ha expulsat als afores, cap als polígons industrials o a tocar de vies interurbanes o autopistes. A això s’hi suma que han canviat o s’han difuminat els límits municipals. Sigui com sigui, gasolineres que fins fa res formaven part del paisatge urbà estan desapareixent.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 100 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't