Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Desajustos en el nou sistema de cotització dels treballadors autònoms

És d’aplicació des del 2023 i se’n farà un desplegament progressiu durant nou anys

La principal novetat és que les cotitzacions es basaran en els rendiments reals declarats fiscalment a la renda de les persones físiques, amb possibilitat de modificar la base de cotització fins a sis vegades a l’any per ajustar-se als rendiments reals.

Durant el segon semestre del 2024 s’aniran enviant, per part de la Seguretat Social, liquidacions per regularitzar el que s’ha pagat de més o de menys dels autònoms pagats el 2023.

Caldrà en tots els autònoms una anticipació i un rigor a l’hora de controlar els seus rendiments i fer una bona previsió d’una manera constant.

Cada sistema fiscal (directa simplificada, normal, mòduls o societari) tindrà un càlcul diferent dels seus rendiments. Per tant, qualsevol autònom, sigui individual o societari, haurà de passar pel seu assessor i rebre la corresponent explicació en funció de les necessitats i inquietuds de l’autònom. Es podrà triar entre una base de cotització mínima i màxima.

És necessari saber quins avantatges tindrà i quin cost augmentar la quota abans no ho reclami la Seguretat Social. Si s’espera que sigui la Seguretat Social qui ho regularitzi, l’autònom pagarà el mateix però no haurà obtingut les cobertures de la quota a què hauria tingut dret (baixes d’IT, invalideses…).

Prèviament al fet que arribi aquesta liquidació de la Seguretat Social, s’aconsella mirar que cada autònom tingui el seu CNAE correctament informat, així com totes les dades personals i dels col·laboradors familiars i societaris, per evitar errors de cotització i de comunicació amb la Seguretat Social.

Aquest canvi, que a primera vista sembla just, amaga diverses problemàtiques. En primer lloc, introdueix una complexitat addicional al sistema, amb diferents tipus de cotització segons els rendiments fiscals, el que genera desigualtats dins del col·lectiu d’autònoms. L’aplicació d’aquest sistema serà progressiu i amb això el que es pretén és que l’autònom no noti de cop la puja d’autònoms que s’acabarà aplicant realment.

Un altre desajust es donarà quan es produeixin inspeccions d’Hisenda o revisions que facin modificar els rendiments declarats a la renda. Això farà que calgui regularitzar també els autònoms amb efectes d’anys anteriors, produint un impacte econòmic molt més gran al contribuent i produirà un descontentament social.

Com a arbitrarietat cal destacar que s’ha tret d’aquesta llei les persones que formin part d’una institució religiosa pertanyent a l’Església catòlica.

Hi ha qüestions que no només afecten el col·lectiu d’autònoms, com per exemple el fet que a la renda de molts assalariats al règim general s’han declarat rendiments d’activitats econòmiques amb imports petits, i es preveu que s’exigirà la quota d’autònoms des del primer euro d’aquests rendiments. Per tant, caldrà també un bon assessorament a l’hora de declarar aquests rendiments si no es vol tenir una sorpresa l’any següent.

Cada vegada estem veient que és més important fer correctament la declaració de renda i tenir una certa anticipació per no provocar problemes futurs.

Quant als assessors, també ens genera una certa inquietud, ja que serà més complicat calcular les prestacions a rebre d’una persona (jubilació, incapacitats…) si no sabem quina base de cotització tindrà l’any en curs o els propers anys.

Es necessiten més persones que cotitzin, per això era necessari i s’ha buscat fer pagar el sector que estava cotitzant menys, els autònoms, un sector ja força castigat pels impostos. I calia incrementar les cotitzacions a la Seguretat Social d’una manera que no fos agressiva, per preveure les jubilacions futures, l’envelliment dels pròxims anys de la població a l’Estat espanyol.

La nostra opinió és que aquest nou sistema, tot i les seves bones intencions, necessita una revisió profunda per evitar que es generin aquestes desigualtats. Caldria simplificar-lo i ajustar els desajustos i desigualtats evidents.

Cal recalcar que és imprescindible un estudi molt personalitzat de cada persona i un assessorament molt ajustat per comprendre i decidir quina és la millor solució en cada cas.És d’aplicació des del 2023 i se’n farà un desplegament progressiu durant nou anys

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 508 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't