La Cooperativa Plana de Vic (CPV) ha obtingut la validació per part del Departament d’Agricultura i Acció Rural (DAR) de la reducció de nitrogen de les dejeccions dels porcs amb els seus pinsos en un 30% de mitjana.
En concret, la gamma de pinsos que ara utilitzen ja les més de 100 granges aconsegueix una reducció del 31% dels porcs d’engreix si es fa amb alimentació multifase i del 28% si es fa amb alimentació bifàsica. Pel que fa a les truges, la reducció de nitrogen és del 21%.
Segons explica Josep Erra, director general de la CPV, la clau està en aquesta alimentació multifase, “un pinso per a cada fase de creixement que canvia cada tres o quatre setmanes”, i amb una fórmula que canvia la proteïna bruta per la digestible. A més, afegeix, han comprovat que fent servir aquest pinso no només hi ha un benefici nutricional i mediambiental sinó també econòmic “perquè surt més bé de preu”.
L’empresa va començar l’any 2007 un estudi, ‘Caracterització de purins porcins produïts a partir de formulacions i processos de fabricació CPV’, en 30 explotacions. Els resultats d’aquest estudi i l’aplicació de les noves fórmules del pinso s’han aplicat en els dos anys posteriors fins al 2009 i han permès ara aquesta validació. La reducció del nitrogen en les dejeccions permet als ramaders refer el seu pla de dejeccions i els estalvia haver-lo de tractar si no té prou terra.
A més, com explica Erra, el tema nutricional en el bestiar “ha estat sempre present a la cooperativa, ja que comercialitzem la carn que produïm nosaltres mateixos i som conscients que s’han de complir tots els requisits encara que siguin excepcionals”. El canvi del tipus de pinso no ha suposat cap gran inversió a la fàbrica però sí alguns canvis logístics pel que fa als estocs, tant a la fàbrica com a les granges.
La CPV cobreix tot el cicle d’alimentació des de la fabricació de pinsos fins a les botigues pròpies, passant per l’explotació de granges. Actualment té botigues a Vic, Barcelona, l’Ametlla del Vallès, Igualada, Vic i Vilanova i la Geltrú. Està en fase de construir la nova seu al polígon Mas d’en Prat de Vic i deixar la ubicació actual, al carrer Bisbe Morgades.
Aquesta és la segona empresa fabricant de pinsos de la comarca que obté aquest reconeixement per la reducció del nitrat a través del pinso. La primera va ser, també de Catalunya, l’any 2007, Pinsos Sant Antoni. De fet, l’Associació Catalana de Fabricants de Pinso i la Generalitat van signar un acord l’any 2002 on s’establien diversos nivells de reducció de nitrogen a través de l’alimentació i la gran majoria ja treballen amb un 12% menys del que feien abans de signar l’acord.
{{ comment.text }}