“En ple canvi climàtic laboral, els valors i l’actitud de les persones són encara més importants perquè no poden ser substituïts per màquines. No només es tracta de saber, sinó de saber ser i saber estar”. Amb aquesta reflexió final van coincidir els directors generals de les multinacionals osonenques La Farga i Girbau i la garrotxina Zoetis a la taula rodona que la Fundació Impulsa va organitzar dijous davant els seus col·laboradors a l’antiga fàbrica Puntí de Manlleu.
En aquesta ocasió, la jornada anual tenia al centre del debat els reptes dels nous professionals, amb la vista posada als mil·lennistes. Són els joves nascuts a la dècada dels 90 que actualment s’incorporen al mercat laboral i que, segons els ponents, es troben directament amb un “canvi climàtic” dins les empreses. Entre les noves dinàmiques laborals que encara se segueixen explorant, feien referència a l’automatització, la deslocalització o l’ús de les xarxes socials que ha impulsat amb força l’economia col·laborativa. “Tot i la incorporació de la tecnologia, ens toca fer molta pedagogia als treballadors, perquè ells segueixen sent importants”, destacava el director general de la farmacèutica Zoetis, Giovanni Inturrisi, amb seu a la Vall de Bianya. En la mateixa línia, Guillem Clofent, al capdavant de Girbau, es referia a “l’autenticitat de les persones”, per bé que admetia que demanar-los un “canvi de xip” davant de tants canvis “no sempre és fàcil”. Amb més prudència –“no hem de perdre el nord”– ho plantejava Inka Guixà, directora general de La Farga, que reflexionava sobre l’auge de les noves aplicacions mòbils de servei a domicili i a l’instant com ara Uber o Deliveroo. “Fins on ha d’estar disposat a arribar el treballador?”, es preguntava Guixà davant la demanda urgent i recorrent del client a través d’un sol clic. “No hem de perdre de vista el vessant humà dels treballadors i tenir en compte la conciliació familiar”.
Preguntats per quins són els perfils que demana el món laboral d’avui, Inturrisi ho va aclarir amb dues idees: “Actitud i primera persona”. “Més enllà del coneixement, que es pot adquirir, necessitem persones amb ganes d’aprendre i esperit de col·laboració”, va remarcar. Sobre si existeix una bretxa entre aquells joves que han passat o no per la universitat, Clofent va admetre que avui és encara una realitat. “Hem de potenciar el valor per la feina ben feta. Les actituds i els valors s’haurien de treballar més a les escoles per trobar el talent ben aviat”. Seguint el mateix fil, Inturrisi va posar damunt la taula la possibilitat de crear una assignatura sobre pensament i comportament –“això facilitaria molt les coses a les empreses”– mentre que Guixà va reconèixer que fa falta més interacció entre els centres educatius i les empreses.
Els convidats van reflexionar sobre aquestes qüestions davant de més d’un centenar de col·laboradors i acompanyats del garrotxí Jordi Serrano, fundador de l’observatori Future for Work Institute, que analitza els canvis en el marc de les relacions humanes a les empreses. Abans d’encetar el debat, Serrano va fer una conferència sobre com ha canviat la situació laboral –“abans era una autopista i ara és una muntanya russa”– o de quins són els nous perfils laborals –“que tinguin una visió transversal de les coses i que una d’elles sigui amb profunditat”.
Impulsa fa balanç
La trobada també va servir per fer balanç de la feina feta per la Fundació Impulsa. El president, Carles Cuyàs, va destacar l’èxit de les beques que en els darrers quatre anys la fundació ha proporcionat a joves amb dificultats econòmiques perquè puguin cursar estudis de formació professional. “Donem suport a l’alumne al llarg dels estudis per conduir els seus valors i la seva actitud cap a l’èxit”, destacava. Actualment, una quarantena de joves de la comarca estan en centres de formació amb el suport d’Impulsa i per primer any la fundació ha becat estudiants de la Garrotxa.
“L’actitud de les persones no la poden substituir les màquines”
Directors generals de multinacionals d’Osona debaten sobre els reptes dels mil·lennistes
Notícies relacionades
{{ comment.text }}