EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Educació confirma l’institut escola a Folgueroles i la fusió dels centres de Ribes per al curs que ve

Juntament amb Balenyà i Sant Pere, s’estrenaran quatre nous instituts escola a Osona i el Ripollès

Osona i el Ripollès tindran quatre nous instituts escola a partir del curs vinent. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va confirmar aquest dilluns que l’escola Mossèn Cinto de Folgueroles ja tindrà alumnes de 1r d’ESO al setembre i que l’escola Mare de Déu de Núria i l’institut Joan Triadú de Ribes es fusionaran en un sol centre. Aquests dos se sumen a l’escola Joan XXIII de Balenyà i la Josep M. Xandri de Sant Pere, que el departament ja havia anunciat que serien instituts escola el curs 2020-21. Segons el conseller, “aquesta darrera onada d’instituts escola tenen en comú el consens de la comunitat educativa”. El secretari de Polítiques Educatives, Carles Martínez, remarcava que aquesta fórmula és “una línia estratègica més per la transformació educativa i aconseguir un sistema competencial”. Dolors Collell, directora dels Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya Central, apuntava que aquests tres centres públics osonencs tenen “projectes pedagògicament transformadors” que tindran continuïtat a la Secundària “en un moment en què han iniciat un canvi metodològic de millora de les competències i la cohesió”.
L’institut escola de Folgueroles era un projecte “llargament reivindicat”, recordava Collell. La regidora d’Educació de Folgueroles, Montse Colomer (Desperta Folgueroles), deia que “pensàvem que no seria per al curs vinent” sinó per a l’altre i valorava positivament que ja s’hagi concedit. La directora del centre, Sílvia Rodríguez, comentava que es tracta d’una qüestió que ja s’havia treballat amb l’antic consistori i que estaven pendents de “si seria el curs que ve o l’altre”. Ara el que faran és “seure i començar a organitzar” el futur del centre. Rodríguez considera que el departament ha valorat que “el projecte educatiu del centre és molt potent”. La idea és que en el treball per competències “no hi hagi trencament a l’ESO”. La directora de l’escola Mossèn Cinto explicava que fa uns anys el centre va créixer molt amb dues línies, per la qual cosa fa set o vuit anys es va fer l’última ampliació. Van arribar a tenir 350 alumnes i ara en són 283. A Educació Infantil el curs vinent ja només hi haurà una línia i la resta estarà desdoblat. Preveuen que els mateixos espais podran encabir els joves de Secundària, diuen Colomer i Rodríguez, per la qual cosa d’entrada no caldrà fer-hi obres. Com ja havia publicat EL 9 NOU, no és el mateix cas que a Sant Pere o Balenyà, on el departament i els ajuntaments han arribat a acords perquè el consistoris s’encarreguin de les obres d’ampliació que fan falta i en paguin una part. En el cas de Folgueroles, actualment els alumnes tenen assignat l’institut de Calldetenes per fer-hi l’ESO. Segons dades de l’Idescat, el curs passat al municipi hi havia 155 joves amb edat d’estudiar Secundària.
El cas del futur institut escola de Ribes de Freser és diferent, ja que es tracta d’una fusió de dos centres que actualment ja estan de costat, es comuniquen i comparteixen espais com el menjador o els patis. L’alcaldessa, Mònica Santjaume (JxCat), explicava que la unificació “permet que el poble i la vall tinguin un centre de referència amb un projecte educatiu singular adient al territori”. Rosa Comes, la directora de l’institut Joan Triadú, i que passarà a encapçalar el nou centre fusionat, recordava que és un projecte que “estàvem treballant des de fa vuit anys” i que l’anunci oficial, com també deia l’alcaldessa, “és una bona notícia” perquè “confirma una necessitat a la vall de tenir un projecte educatiu consolidat” de 3 a 16 anys. Josep M. Castaño, director de l’escola Mare de Déu de Núria, afegia que és “una oportunitat per fer un projecte global” i remarcava que la configuració de l’espai ja és “avantatjosa”. De fet, deia també Comes, actualment a banda de compartir espais també porten a terme algunes activitats pedagògiques de forma conjunta. Per Castaño, el nou projecte pot ser “un atractiu” per atraure nous alumnes i població de fora en un moment en què està disminuint el nombre de població. Entre la feina que hi ha per fer fins al setembre també s’haurà de decidir quin nom s’adopta.
Amb els quatre nous instituts escola ja seran sis els centres públics amb aquesta fórmula a Osona i el Ripollès. Fins ara hi havia el Mestre Andreu de Sant Joan i el Marta Mata de Torelló.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 67 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't