EL 9 NOU publica aquest desembre un dossier d’investigació sobre la contaminació atmosfèrica a la Plana de Vic, entre les principals amenaces per a la salut a la comarca d’Osona.
El treball analitza les causes del fenomen, parant atenció en com es disparen els nivells d’ozó a l’estiu i els de partícules en suspensió i benzo(a)pirè a l’hivern, però sobretot vol contribuir a aportar solucions i donar a conèixer, en aquest sentit, estratègies que ja s’estan desplegant a altres llocs del món pel que fa a la crema de biomassa, el transport, la distribució urbana de mercaderies o el tractament dels purins.
El dossier s’ha elaborat des de la redacció d’EL 9 NOU, recollint les tesis de l’equip del Centre Superior d’Investigacions Científiques que lidera Xavier Querol, una eminència en l’estudi de la qualitat de l’aire, però també incorpora articles del pediatre Ferran Campillo, el catedràtic en Transport Francesc Robusté, l’enginyer industrial Jesús Teixidor, la doctora en Ciències Experimentals i Sostenibilitat Esther Vega i la consellera comarcal de Qualitat de l’Aire, Ester Coma.
S’hi fa èmfasi, així mateix, a l’impuls que ha suposat a Osona l’empenta ciutadana, amb col·lectius com Osona Respira, i s’intenta quantificar, a través d’una enquesta a càrrec d’estudiants de Periodisme de la UVic, fins a quin nivell preocupa la contaminació atmosfèrica a la Plana de Vic, si la ciutadania estaria disposada a canviar els seus hàbits per fer-hi front i, en cas que no, quins són els principals motius per no fer-ho, entre els quals els diners o la logística familiar.
El treball d’investigació es pot comprar durant tot el mes als quioscos i a la botiga d’EL9NOU.CAT. El preu és d’un euro i mig i un euro els subscriptors.
Parant cura també en la infografia i el disseny gràfic, amb una portada encarregada expressament a Lluís Vergés, de l’estudi Dadà & Co, vol contribuir a crear consciència sobre una de les principals problemàtiques a Osona, però sobretot a divulgar coneixement i subratllar que hi ha solucions.
{{ comment.text }}