El Departament de Salut ha reobert aquesta setmana els punts de vacunació massiva per administrar dosis de reforç del fàrmac contra la Covid-19. Al Ripollès continua habilitada per a aquesta funció la Sala Eudald Graells, mentre que a Osona es porta a terme a la Universitat de Vic, on hi ha capacitat per inocular 3.000 vacunes a la setmana. La premissa en tots dos casos és demanar cita prèvia a través de l’aplicació web i, d’aquesta manera, evitar cues i facilitar la gestió.
Salut recupera els punts massius amb la voluntat d’arribar sobretot a la població de més de 60 anys, el personal sanitari i sociosanitari i els vacunats amb Janssen –que són els col·lectius pels quals s’ha autoritzat fins ara la dosi de reforç–, però fonts de la Regió Sanitària Catalunya Central expliquen que gairebé un 30% de la gent que atenen a la UVic hi va per posar-se la primera dosi. Això convida a pensar que l’obligatorietat del certificat Covid per accedir a residències, gimnasos, bars i restaurants està empenyent la ciutadania fins ara no vacunada a fer el pas. També coincideix amb la tendència a l’alça en el nombre de contagis. Segons dades de Salut, el Ripollès, amb un risc de rebrot de 1.455 punts, es manté com la comarca catalana amb pitjors indicadors. Per darrere hi ha el Solsonès (1.037), la Noguera (889) i el Pallars Jussà (813). El Moianès (659) també ha escalat posicions respecte a la setmana passada, mentre que Osona (428) continua a mitja taula. Afinant la lupa fins a escala municipal, destaca especialment Sant Joan de les Abadesses, on s’han detectat 71 positius en només set dies. El poble comparteix el semàfor vermell amb Campdevànol, Ribes, Pardines i Vidrà. Ripoll, per la seva banda, sembla que comença a fer net i alenteix la velocitat de propagació del coronavirus.
Sant Joan de les Abadesses ha registrat 71 positius en només set dies
Tal com detallava l’edició d’EL 9 NOU de dilluns, el govern de la Generalitat preveu que els contagis mantinguin la tendència a l’alça les properes dues setmanes. Segons el conseller de Salut, però, s’haurien d’estabilitzar abans de Nadal. Per incrementar les “capes de protecció” tant de la població vacunada com no vacunada, des de la mitjanit d’aquest divendres torna a ser obligatori el certificat Covid per entrar a bars, restaurants, gimnasos i residències de gent gran. La mesura, que la setmana passada va durar només un matí, posa en tensió els propietaris d’aquests negocis. A Vic coincidirà, a més a més, amb un pont que es preveu de molta feina per l’afluència de gent al Mercat Medieval. “Nosaltres som només dos, hem hagut d’agafar una persona de reforç que estarà a la porta i es cuidarà exclusivament de demanar els certificats”, explica Núria Cárdenas, de l’Olla. A pocs metres, The New Orleans ha optat per la mateixa solució durant part de la jornada. Segons Josep Jutglar, a estones també hi destinaran algun membre de l’equip habitual. “Ens molesta que haguem de ser tan escrupolosos quan a les parades i les tavernes del mercat hi haurà grans aglomeracions sense que ningú controli res”, hi afegeix Cárdenas.
La mesura posa els restauradors “en tensió”. A Vic coincideix amb el Mercat Medieval
Pel gerent de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme del Moianès i Osona, Antoni Dinarès, obligar els bars i restaurants a demanar el passaport Covid-19 a tothom “és inviable”, a més a més que no se’ls hauria de posar en la tessitura de no deixar entrar els clients que no en disposin: “Una altra vegada se’ns exigeix un sobreesforç a nosaltres, i justament quan havíem tornat a arrencar”. El Mercat Medieval de Vic, i el Nadal en general, és una bona època per al sector, però Dinarès explica que també es comencen a trobar cancel·lacions, sobretot colles grans d’empresa que “agafen por i es fan enrere”.
{{ comment.text }}