EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El preu del porc a la Llotja de Vic encadena tres mesos a la baixa

Dos escorxadors d’Osona, entre els primers que han perdut l’homologació per exportar a la Xina


01/10/2021
Vic

Primer toc d’alerta de la Xina al sector porcí. En les darreres setmanes han deshomologat alguns escorxadors de l’Estat espanyol als quals compraven carn arran del brot de pesta porcina africana (PPA) que afecta el país asiàtic des de 2018. Tot i que de la seixantena d’escorxadors de l’Estat espanyol que treballen amb la Xina els deshomologats no arriben a la desena (dos a Osona), això ha repercutit ja en el preu del porc, que a partir del pic del passat 11 de juny no ha fet més que baixar. Si a això hi sumem l’augment del preu del cereal, alguns ramaders ja apunten que en les darreres setmanes estan venent per sota de cost.

Una part del sector, però, lluny d’una lectura apocalíptica transmet que el del porc és un mercat en creixement, que la Xina ha estat un regal que ha permès uns anys d’extrema bonança, però que continua havent-hi mercats emergents per explorar. Durant tres anys, la Xina, un país amb tradició d’autosuficiència i poc donat a la importació, ha arribat a demanar, en moments puntuals, fins a 15 milions de tones, que compraven a Espanya, Alemanya, França, Dinamarca i Holanda. Ara, quan pràcticament ja ha recuperat el volum de producció previ a la PPA (52 milions de tones), continua comprant a l’exterior, tot i que amb menys volum. De la mateixa manera que amb l’increment de la demanda van pujar els preus, ara que hi ha excedent estan baixant.

El primer escorxador a qui li van denegar l’homologació per continuar exportant a la Xina és el de Grup Baucells Alimentació, de Vic, a qui van retirar l’autorització el 26 de juliol. Rere seu en van venir altres de diferents punts de l’Estat espanyol (Carnes Selectas, de Campofrío; The Pink Pig, del Grupo Jorge; Escorxador Comarcal del Bages, o Corporació Alimentària Guissona) fins al darrer que també és osonenc, Costa Food Meat, també de Vic, que va rebre la notificació el 26 d’agost. Ni Baucells ni Costa Food Meat han respost a les peticions d’aquest diari per valorar la situació.

Ara bé, tot plegat, més que un esclat de la bombolla (vaticinat des del moment que va créixer la demanda de la Xina a causa de la PPA), algunes fonts qualifiquen el moment de “sotrac”, ja que “la població mundial continua creixent i la demanda de carn seguirà a l’alça”, recorda Ricard Carreras, del Centre BETA de la UVic-UCC i coordinador de la Taula per la Gestió Sostenible de la Ramaderia d’Osona. En la mateixa línia es postula el secretari d’Alimentació de la Generalitat, Carmel Mòdol, que recorda que el sector agroalimentari català és dels més potents del continent europeu, tot recordant que a Alemanya no pot desplegar tot el seu potencial perquè també té afectació de la PPA. “Una part de les exportacions de Catalunya tenen mercats més difícils i consolidats que el xinès”, afegeix Mòdol, posant el nord-americà com a exemple. En la mateixa línia, Carreras posa el Brasil, l’Índia o alguns països africans com a mercats per explorar.

Per Carmel Mòdol, a la reducció d’exportacions cap al país asiàtic s’hi ha arribat per dos motius: l’excedent de producció que hi ha a Europa derivat encara de l’increment de demanda per la PPA i la situació de redefinició de la Xina mentre no arriba a satisfer tot el mercat intern amb producció pròpia.

Mòdol considera que el sector català té prou múscul per sortir d’aquest impàs: “Hem de mirar de ser els millors”. Per ell la fórmula passa per “destinar els fons europeus a introduir millores en tots els processos de producció”. També llança un toc d’alerta: “S’han de continuar explorant determinats mercats, però ens equivocarem si pretenem créixer”.

Per Carreras, el sotrac d’aquest estiu amb la Xina “no és negatiu. És una oportunitat per reinventar-se a la recerca de noves cadenes de valor alternatives a la proteïna animal. Les empreses càrnies tenen un avantatge: una cadena de distribució molt consolidada”. El camí pot passar per convertir-se en “proveïdors de proteïna, no de carn”.

Altres veus del sector també asseguren que les inversions fetes en els darrers anys tenen sentit amb l’objectiu de consolidar el seu potencial obrint-se a nous mercats i es neguen a vaticinar un pas enrere o la pèrdua de llocs de treball que provocaria una crisi social. Exportar a la Xina ha suposat un canvi de paradigma ja que històricament les exportacions des d’Espanya eren de subproductes del porc, amb menys valor afegit.

Des del centre BETA de la UVic-UCC treballen també en el projecte Osona Via Circular, amb l’objectiu “d’aconseguir que el que ara genera un impacte [positiu] només econòmic, ho sigui també social i ambiental”, segons Carreras. En aquest aspecte s’aposta per un projecte de bioeconomia circular “basada en la valorització de residus orgànics”. Això pot suposar un reconversió del sector cap a pràctiques més sostenibles. De fet, Ricard Carreras, del Centre BETA, recorda que les polítiques europees “van encaminades cap aquí”.

“Els que hi entenen expliquen que quan la Xina fa una maniobra com aquesta [deixar de deshomologar escorxadors] és per donar-li continuïtat”, explica Mòdol, que no descarta que puguin ser més els escorxadors catalans amb els quals el país asiàtic deixi de treballar en les properes setmanes.

El president de la Llotja de Vic, Josep Puigdollers, en canvi, apunta que podria ser un globus sonda i que la situació podria revertir a curt termini. “Pot ser una estratègia per comprar més barat”, diu, i confia que el seu pronòstic es confirmi amb un nou canvi de tendència en els propers mesos. Puigdollers explica que hi ha escorxadors que han mantingut l’activitat, acumulen molta carn als congeladors i esperen un cop de timó per donar-hi sortida. “La Xina necessita carn”, sentencia. Mentrestant, qualifica la situació d’“incerta”, no només per les mesures que puguin venir de la Xina, sinó també per l’increment del cereal que fa pujar el preu del pinso. Puigdollers assegura que tot el sector ha entrat en pèrdues, i sobre la possibilitat d’explorar nous mercats recorda que ja fa molts anys que s’intenta. “Passarem una temporada amb el cinturó posat”, conclou.

El porc es paga ara un 26% més barat que a principis de juny

La Llotja de Vic (a la foto) o Mercolleida són els que estableixen cada setmana el preu de referència del porc, en funció de la situació del mercat. El preu del quilo de la canal porcina, regulat a la Llotja de Vic, ha anat a la baixa des que va arribar al pic l’11 de juny (de 2,071 euros/kg a 2,083 euros/kg). La setmana següent va caure en 14 centèsimes i així fins a la forquilla que va d’1,529 euros/kg a 1,541 euros/kg del passat divendres. Una reducció del 26% en tres mesos. Observant la variació interanual dels darrers anys, l’increment més alt es va registrar el 2019 (19,6%) coincidint amb el brot de PPA a la Xina.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 280 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't