EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El SARS-CoV-2 muta més a poc a poc que el virus de la grip

Alguns estudis apunten que no es pot contraure dos cops, però no està clar

El 9 Nou
14/06/2020
Vic/Ripoll

Des de l’inici de la pandèmia tots els esforços dels científics s’han centrat a descobrir com muta el virus SARS-CoV-2, el conegut coronavirus, per aconseguir trobar-ne una solució. A principis del 2020 es va difondre la primera seqüència del seu genoma i des de llavors ja se n’han analitzat més de 18.000 arreu del món, segons la BBC.

Els virus són microorganismes que estan formats per material genètic (ADN o ARN) i un embolcall de proteïnes i lípids. Aquest material conté la informació perquè el virus pugui fabricar les substàncies necessàries per multiplicar-se i infectar. “Les mutacions són canvis que es produeixen quan el microorganisme fa còpies del seu material genètic. Són defectes del sistema al copiar-se”, explica Roberto Elosua, epidemiòleg i catedràtic de Medicina de la UVic-UCC i investigador de l’IMIM i el CIBERCV.

A vegades aquestes mutacions poden provocar una modificació del grau d’agressivitat del virus. “En analitzar l’ARN del SARS-CoV-2 s’han identificat diverses mutacions i famílies que permeten analitzar les seves cadenes de contagi”, afegeix Elosua. Tot i això, avui dia encara no està comprovat que hi hagi versions més agressives que d’altres.

En el virus de la grip, apunta, les mutacions són constants i les vacunes han d’anar canviant, però sembla que “el SARS-CoV-2 té un nombre de mutacions més petit i lent”.

Un altre aspecte que desperta molt interès és la immunitat que pot desenvolupar-se envers el virus. Segons dades del Ministeri de Sanitat, només un 5,9% de la població catalana registra anticossos, un 7,1% d’aquests a la província de Barcelona. Els estudis mostren unes prevalences baixes que indiquen que gran part de la ciutadania no està protegida contra el virus. Elosua hi afegeix que “entre el 35% i el 50% de les persones que presenten anticossos no han estat diagnosticades perquè han estat asimptomàtiques”.

Alguns estudis apunten que no és possible contraure el virus dues vegades, però Elosua és prudent: “En aquest brot els casos de reinfecció sembla que han sigut errors de diagnòstic, però no sabem si en un futur les persones que han tingut la malaltia estaran protegides”. Les previsions de com evolucionarà la pandèmia són molt incertes, “el coronavirus ha arribat per quedar-se, però l’avantatge és que ara el coneixem una mica més”.

Text: Anna Tañà

LA PREGUNTA

Creu que seran positius els aranzels anunciats per Donald Trump?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't