EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

‘Influencers’ climàtics: Granollers impulsa l’activisme local

Del projecte europeu Climatubers al projecte local Vídeos x Clima: el vídeo participatiu com a eina per encarar reptes ambientals

32 veïnes i veïns de diferents barris de Granollers –joves, adults i gent gran– han sortit al carrer amb càmera en mà per explicar, en primera persona, els reptes ambientals de Granollers. El resultat: cinc curtmetratges sobre biodiversitat, la gestió dels residus, la neteja de l’espai públic, l’estat de parcs i jardins, la qualitat de l’aire i la mobilitat a la ciutat, que es poden visionar en les diferents plataformes digitals del projecte europeu Climatubers, impulsat per l’Ajuntament de Granollers.

Ara fa tres anys que l’Ajuntament, amb el ferm compromís per la transició ecològica i pels objectius de desenvolupament sostenible (ODS), es va adherir a aquest projecte, que té com a propòsit la implicació de la ciutadania per encarar la crisi climàtica i repensar futurs més sostenibles en clau local a través de l’ús del vídeo participatiu. Una iniciativa europea, que finalitza aquest desembre, i que ha estat tan acceptada per la comunitat que tindrà continuïtat amb un nou projecte participatiu que arribarà l’any vinent a les aules de Secundària i Batxillerat de la comarca.

Activisme ciutadà

El vídeo participatiu és l’eina a través de la qual es canalitza l’acció climàtica ciutadana del projecte Climatubers, i amb la qual ha permès fomentar l’ús i coneixement de les eines digitals per contribuir a la millora del planeta. Per poder produir els vídeos, els participants van assistir a tallers de formació, d’eines digitals i d’acció climàtica per adquirir les habilitats relacionades amb la creació de continguts visuals, la narració d’històries i la difusió i comunicació en línia. Uns recursos que també els van empoderar per defensar les seves opinions i punts de vista davant d’altres agents socials, així com per generar debat i diàleg sobre la crisi climàtica en clau local. Com el que es va generar al Cinema Edison de Granollers amb la projecció dels cinc curtmetratges, que va comptar amb ponències de comunicadors ambientals i activistes climàtics que van contribuir a generar un espai de debat i de participació per a una ciutat climàticament més responsable.

Propostes per a una ciutat més sostenible

Els vídeos participatius de Climatubers han servit també de fil conductor per generar debat en les trobades temàtiques que s’han anat realitzant a la ciutat, amb ponències d’experts sobre els espais verds i els ecosistemes; l’economia circular, la gestió de residus, el consum i els hàbits conscients, i la qualitat de l’aire i la mobilitat. Unes jornades on han participat una setantena de persones que, a partir del debat, han identificat les vulnerabilitats climàtiques de Granollers i fer fins a 11 propostes de millora, que presentaran aquest mes de novembre al consistori. Les propostes són: fer pedagogia sobre la natura i biodiversitat: més formació a escoles i a l’espai públic; revegetació d’escocells unint-los en una zona verda contínua a les voreres; enverdir la ciutat: treure asfalt i reduir l’ocupació de l’espai públic pel cotxe i el transport provat de motor a combustió; connectar Granollers amb els espais verds que l’envolten; instal·lar punts verds permanents a la ciutat; crear ponts alimentaris: projectes per reaprofitar els excedents alimentaris; unir-se a la campanya de mercats lliures de plàstic i eliminar les bosses de plàstic dels mercats de Granollers, incloent el mercat dels dijous; millores en el transport públic: horaris, preus i rutes; oferir cursos de conducció de bicis i patinets; adaptar pàrquings públics fora de la ciutat, que incloguin punts de càrrega i funcionament amb energies renovables; millorar les voreres i l’accessibilitat a la ciutat.

Projecte amb continuïtat

Són cinc ciutats europees les que han participat en aquest projecte Climatubers, liderat per l’associació barcelonina Ecoserveis: Lió, Viena, Tallinn, Cagliari i Granollers, per iniciativa de l’Ajuntament (la resta de municipis a través d’associacions), i que ha comptat amb la col·laboració de l’Associació Cultural de Granollers i el Centre de Recursos Pedagògics del Servei Educatiu del Vallès Oriental. L’èxit de la iniciativa europea ha permès a Granollers donar-hi continuïtat més enllà d’aquest desembre, quan finalitzi el projecte. Reformulat com a Vídeos x Clima, i amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat, proposarà als alumnes de Secundària i Batxillerat abordar la crisi i l’acció climàtica a través del treball amb imatges i la creació de vídeos participatius. Per fer-ho, el professorat inscrit al projecte realitzarà un curs de formació amb tutories de seguiment per anar donant suport als rodatges i a la producció dels vídeos que s’aniran duent a terme als centres educatius.

També es facilitaran recursos i materials per treballar tant els processos de creació audiovisual col·lectiva com la crisi i l’acció climàtica, i es compartiran els mòduls en línia, fruit de la participació a Climatubers, que permetran al professorat ampliar i complementar la matèria de cada sessió formativa. La cloenda del projecte serà al mes de juny de 2024, al Cinema Edison, on es projectaran els vídeos participatius de les aules. El personal docent es pot inscriure al curs (25 hores), reconegut dins del Pla de Formació del Departament d’Educació de la Generalitat, a través del web de l’Associació Cultural de Granollers. Enllaç al canal de Youtube Climatubers.

LA PREGUNTA

En el seu dia a dia utilitza alguna eina d’intel·ligència artificial?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't