EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Junts pel Sí arrasa a Osona i el Ripollès, on la CUP i C’s se situen de segona i tercera forces

En totes dues comarques la participació ha estat per sobre del 82%, cinc punts més que el 2012 a Osona i gairebé set més al Ripollès.

El 9 Nou
28/09/2015

Les eleccions del 27S van fer saltar pels aires l’històric de resultats en eleccions autonòmiques a Osona i el Ripollès, on CiU havia obtingut tradicionalment –més a Osona que al Ripollès– victòries folgades, mentre que PSC i ERC s’havien disputat la segona posició. Però l’especificitat dels comicis d’aquests diumenge, amb caràcter plebiscitari sobre el programa independentista, començant per la candidatura unitària de Junts pel Sí fruit de la coaliciód e CDC, ERC i altres forces sobiranistes, ha esbotzat el mapa polític de les dues comarques.

A Osona i el Ripollès, Junts pel Sí va arrasar.

Va ser primer de carrer als 69 municipis, i en el global d’Osona va passar del 69% de la suma de CiU i ERC de 2012 al 68,79% d’aquest diumenge. El vot independentista a les dues comarques es completa amb el de la CUP, que passa de ser la sisena força de 2012, quan va entrar per primera vegada al Parlament, a la segona, tant a Osona i el Ripollès. La formació de l’esquerra independentista va ser segona força en 66 dels 69 municipis, i només no ho va ser a Campdevànol, on van ser tercers per darrere de Ciutadans (C’s), i a Manlleu i Ripoll, on van ser quarts, per darrere de C’s i el PSC. Ciutadans, de fet, va ser l’altra força emergent en les eleccions d’aquest diumenge. Sense tenir cap mena d’estructura ni militant conegut ni a Osona ni al Ripollès, van ser segons a Manlleu, Ripoll i Campdevànol, i tercers en bona part de la resta de municipis. Només fa tres anys, C’s havia estat vuitena força a Osona i setena al Ripollès.

El PSC, per la seva part, tot i baixar al quart lloc global tant a Osona com al Ripollès, manté el tipus, després que el 2012 de fet ja no obtingués un resultat gens satisfactori.

A Osona es mantenen per sobre del 5%, mentre que al Ripollès sí que pateix una davallada una mica més significativa, més d’un punt per sota dels resultats dels anteriors comicis autonòmics. En municipis com Camprodon, on havia tingut l’alcaldia fins les municipals del maig, va quedar per darrere de la CUP. Un fet que també es dóna en altres municipis d’Osona on tradicionalment el PSC obté bons resultats, si més no en les municipals, com són Centelles i Sant Hipòlit, on els va superar la CUP.

Les altres formacions –PP, Catalunya sí que es pot i Unió– van treure mals resultats.

Cap d’ells va arribar al 5%, i en el cas d’Unió, ni tan sols al 3%. El programa del seny de Ramon Espadaler no va convèncer ni a la seva comarca ni a Vic, la seva ciutat, on va ser la setena força més votada, amb 606 vots. De fet, que les forces independentistes van arrasar arreu, fins i tot per davant de persones i dinàmiques locals, pot veure’s en municipis com Setcases, únic del Ripollès on el PSC manté l’alcaldia i d’on és la presidenta comarcal d’Unió. Van obtenir-hi 9 i 10 tistos vots, respectivament, pels 94 de Junts pel Sí.
Dels resultats als grans municipis, destaca la suma de Junts pel Sí (66,7%) i CUP (8,6%) a Vic. La candidatura encapçalada per Raül Romeva encara obtenir millors resultats, però, a Sant Joan (70,1%, on les tres forces representades a l’Ajuntament hi donaven suport) i Tona (67,1%). La CUP, per la seva part, obtenia el millor resultat entre els grans municipis d’Osona i el Ripollès a Centelles, per sobre de l’11,5% dels vots. Ciutadans, per la seva part, ho feia a Manlleu i Campdevànol, amb un 11,9% i un 10,4%, respectivament. Entre aquests grans municipis d’Osona i el Ripollès, el PSC obtenia el millor resultat a Ripoll, amb un 9,48%.

Una altra dada destacada del 27S a Osona i el Ripollès va ser la participació, molt per sobre d’anteriors comicis autonòmics.

En totes dues comarques, per sobre del 82%, cinc punts més que el 2012 a Osona i gairebé set més al Ripollès. Als grans municipis de les dues comarques tots van superar el 80% de participació excepte Vic i Manlleu, que amb tot van quedar amb un 79,9% i un 78,7%, respectivament.

LA PREGUNTA

Al debat de política general al Parlament quina creu que ha de ser la prioritat?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't