EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La Cooperativa Agrària de Torelló es referma obrint una agrobotiga

Es tracta d’un espai on hi ha productes de proximitat a granel i amb envasos retornables

El 9 Nou
06/06/2021
Torelló

La Cooperativa Agrària de Torelló va inaugurar aquest dijous una agrobotiga a la seva seu a Torelló amb l’objectiu de donar un servei més a la seva activitat principal de fabricació de pinso granulat i la gestió sostenible de les dejeccions ramaderes. Hi va ser Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació i Agenda Rural.

Amb l’objectiu de promoure l’economia circular, aquest dijous es va inaugurar a la seu de la Cooperativa Agrària de Torelló una agrobotiga on s’hi poden trobar productes de proximitat a granel i amb envasos retornables i reutilitzables. Desenes de persones van ser a l’obertura d’aquest espai respectant les mesures anticovid, ja que la celebració es va fer a l’aire lliure, així com també la directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Acció Rural de la Generalitat, Elisenda Guillaumes. Guillaumes va felicitar la iniciativa i va recordar que més enllà de l’impuls que el departament dona al producte de proximitat “amb la pandèmia s’ha posat en valor aquest producte local perquè ens hem adonat que els aliments que es fan aquí poden representar la nostra alimentació en situacions complicades”.

Amb aquesta iniciativa, segons va explicar la gerent de la Cooperativa, Marta Parés, “volem tornar als orígens de productes com l’aigua, el Vichy o la gasosa i el sifó amb envasos retornables de vidre i reutilitzables, ja que oferim la possibilitat de comprar l’envàs el primer cop i anar-lo fent servir”, deia. Amb aquesta filosofia han nascut els espais de vins a granel El Celler i de sabó a granel La Sabonera, on es poden trobar “sabons elaborats amb productes naturals i provinents exclusivament de plantes”, afegia. L’agrobotiga, que per ara no vendrà producte fresc que necessita refrigeració, compta amb productes de tot Catalunya però de petits productors o cooperatives agràries que “fins i tot anem a buscar perquè no tenen gaire canals de distribució”. S’hi poden trobar aliments de l’Empordà, de Ponent, Igualada, Súria, la Vall d’Aran, l’Alt Penedès, les Terres de l’Ebre o el Moianès, més enllà dels propis d’Osona. Alhora, és també l’aparador per al pinso granulat que fabrica la cooperativa i que s’envasa amb sac de paper “per a tot tipus de bestiar”, i altres elements com ossos per a mascotes fets amb pell i ideats per una de les granges sòcies de la cooperativa.

L’Agrària de Torelló va néixer fa més de 50 anys com a Sindicato de Agricultores y Labradores i va passar a cambra agrària, l’any 1972, abans de transformar-se, l’any 1986, en cooperativa. “Sempre ha set la casa de tots”, deia el president, Joan Tort, que entén l’obertura de la botiga com el colofó a “la reestructuració de la cooperativa perquè sigui rendible”. Compta amb un centenar de socis actius de Torelló, Sant Pere, Sant Vicenç, Orís, l’Esquirol, Sant Martí Sescorts i les Masies de Voltregà.

Fa prop d’un any que és gestora de fertilització orgànica

Des que va ser vigent el decret de fertilització aprovat per la Generalitat, la cooperativa és gestora de fertilització orgànica. “Abans”, explicava Parés, “portàvem els plans de gestió dels socis, però en desaparèixer aquests vam optar per gestionar-ho amb un pla conjunt i impulsar la planta de compostatge de la qual ara traurem adob per comercialitzar”. La cooperativa gestiona les dejeccions ramaderes tant del porcí com del sector del vacum, però és d’aquestes últimes, que són més sòlides, de les quals fa adob a la seva planta de compostatge. Des de fa mesos, segons explicava Parés, s’està treballant “fent proves, en la manera de comercialitzar-ho directament” i la intenció és fer-ho després de transformar-lo en material en forma de pèl·let perquè permetrà traslladar-lo de forma més eficient, ja que “una de les despeses importants és el transport, i ens hem adonat que hi ha moltes parts de Catalunya i Espanya que els falta adob orgànic”, afegia Parés, que explicava que molts socis han signat un contracte amb l’Agrària per a la gestió dels purins

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't