EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“La fauna salvatge ha proliferat fins a densitats totalment inassumibles”

Jordi Prat forma part de la candidatura de JARC

Dijous i divendres es fan per setena vegada les votacions per triar els representants a les diferents organitzacions agràries catalanes. Per primer cop es farà via el vot electrònic, presencial o a distància. Per aquest motiu des d’EL 9 NOU hem fet les mateixes preguntes a quatre representants osonencs i ripollesos de les entitats que s’hi presenten: Unió de Pagesos (UP), JARC, Asaja i UPA. Són les següents: 1. Des de les darreres eleccions, fa cinc anys, què ha millorat en el sector que no calgui reclamar ara? 2. Hi ha elements nous de debat com l’ús de camps per a parcs solars fotovoltaics. Es pot combinar això amb l’ús alimentari del sòl? 3. Quina solució té l’augment de fauna salvatge com senglars o conills que fan malbé els cultius? 4. Cinc anys després el que sí ja hi ha és un decret de dejeccions ramaderes i fertilització. Era necessari? Què en canviarien? 5. Sectors com el boví de carn o llet pateixen pels nous costums dels consumidors que ‘reneguen’ d’alimentació animal. Com s’han d’afrontar aquests canvis? 6. La pandèmia ha posat en valor el sector alimentari i ramader. S’han tornat a activar petits escorxadors al territori perquè els més petits puguin tenir millor sortida dels seus productes, però què pot fer el sector per mantenir la importància de protegir el camp i el sector alimentari?

1.Es podria dir que s’ha millorat en formació i innovació tecnològica a les explotacions agràries, però això no significa que no s’hagi de continuar reclamant suport i ajuda per al sector, perquè queda molt per avançar. El sector fa un gran esforç per adaptar-se als reptes del canvi climàtic i complir amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, així com la reforma de la PAC que entrarà en vigor partir del 2023.

2.Des de JARC estem a favor de les energies renovables basades en un model de planificació responsable, que respecti el valor paisatgístic, ambiental i agrari. Ens mostrem en contra d’un model de concentració massiva de centrals eòliques i solars i apostem per l’ús de les teulades i també de les plantes de biogàs.

3.Creiem que hi ha hagut, i hi ha, una manca d’actuació per part de l’administració en relació amb la gestió de la fauna salvatge, que ha permès proliferar la fauna fins a unes densitats totalment inassumibles pel medi natural. Això provoca grans afectacions en els conreus i un elevat risc sanitari, i posa en perill la viabilitat de les explotacions. No es pot deixar caure tot el pes de la gestió en els caçadors, cada vegada amb menys efectius i que fan una activitat d’oci, i tampoc als agricultors.

4.El sector ha fet moltes inversions en matèria de producció sostenible i millora de la gestió de les dejeccions. El decret aprovat i les seves normatives complementàries ens han afegit multitud d’obligacions i tràmits que dificulten en gran mesura l’activitat agrària. Evidentment, canviaríem molts aspectes del decret, començant per l’assignació del nitrogen de referència així com l’actualització dels coeficients de nitrogen generat pel ramat, ja totalment obsolets, per a la millora de les dietes dels animals.

5.Des de la nostra sectorial del boví de carn i de llet, reclamem amb insistència que es destini més pressupost per a campanyes publicitàries per posar en valor la dieta mediterrània i les importants propietats dels seus productes. També demanem canvis normatius (amb sancions) per protegir-nos dels atacs a les granges i de les difamacions que efectuen els grups animalistes.

6.Ha calgut una pandèmia perquè la societat visualitzés que el camp no ha parat. Però encara queda un llarg camí que valori més el productor local.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 429 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't