La nova factura electrònica
La nova normativa sobre facturació electrònica i el sistema verifactu que entrarà en vigor properament està generant inquietud en el teixit empresarial, especialment entre els autònoms i petites empreses. Aquest canvi normatiu, que pretén modernitzar i digitalitzar els processos de facturació, planteja diversos reptes i interrogants que cal abordar amb urgència.
Les grans empreses, amb els seus robustos departaments informàtics i recursos financers abundants, ja estan preparades o en procés avançat d’adaptació. La majoria ja disposen de proveïdors tecnològics que els ofereixen solucions integrals i els garanteixen una transició suau cap al nou sistema. Però, ¿què passa amb els autònoms i petits empresaris que conformen la columna vertebral de l’economia osonenca?
La realitat és que molts professionals autònoms encara utilitzen sistemes tradicionals de facturació o programes bàsics que hauran de ser actualitzats o substituïts completament. Aquesta transformació implica no només una inversió econòmica significativa, sinó també un esforç d’adaptació i aprenentatge que no podem menystenir.
Els canvis principals que estableix la normativa són clars: totes les factures hauran de ser emeses en format electrònic i registrades informàticament. Això significa que els tradicionals tiquets de caixa en paper i les factures manuals quedaran obsoletes. Els sistemes hauran de ser capaços de generar, enviar i emmagatzemar documents en format digital, complint amb els estàndards tècnics establerts per l’administració.
Cal tenir molt present el calendari d’implementació que estableix la normativa. En relació al nou sistema de factures electròniques el desplegament serà gradual:
-Les grans empreses (amb facturació superior a 8 milions d’euros) hauran d’adaptar-se 1 any desprès de que se aprovi el Reglament de desenvolupament de aquesta obligació, segurament a finals 2025
-Per a les petites i mitjanes empreses amb una facturació inferior a 8 milions d’euros, l’obligació començarà dos anys després del Reglament, finals 2026.
En quant a la obligació del sistema VERIFACTU es preveu la aplicació des de 1 juliol 2025, però també dependrà de la aprovació de la normativa reglamentaria.
Un dels sectors que afronta majors reptes és el del petit comerç. Les botigues de proximitat, que tradicionalment han funcionat amb caixes enregistradores convencionals, hauran d’actualitzar els seus sistemes de gestió de caixa per complir amb la nova normativa. Això implica no només l’adquisició de nous equips compatibles amb la facturació electrònica, sinó també l’adaptació a nous processos de treball en el dia a dia.
Per als petits comerços, existeixen diverses solucions al mercat que poden facilitar aquesta transició. Les TPV (Terminals Punt de Venda) modernes ja inclouen funcionalitats de facturació electrònica i sistema VERIFACTU i poden integrar-se fàcilment amb sistemes de gestió al núvol. Aquestes solucions permeten emetre tant tiquets simplificats com factures completes en format electrònic, a més de portar un control exhaustiu de l’inventari i les vendes.
Per als petits negocis d’Osona, des de la botiga de queviures fins al taller mecànic, aquesta transició pot semblar aclaparadora. No obstant això, ja hi ha al mercat solucions específiques per a autònoms, més senzilles i econòmiques que els grans sistemes empresarials. Aquestes aplicacions, sovint basades en el núvol, ofereixen funcionalitats bàsiques que compleixen amb la normativa sense necessitat de grans inversions en infraestructura.
La digitalització de la facturació és un pas inevitable cap a la modernització de l’economia, però cal assegurar que aquesta transformació no esdevingui una càrrega insuportable per als més petits. La clau de l’èxit residirà en la capacitat d’adaptació i en l’elecció intel·ligent de les eines adequades per a cada cas particular, aprofitant aquesta oportunitat per modernitzar i fer més eficients els nostres processos empresarials.
Les administracions públiques haurien de jugar un paper crucial en aquest procés. Seria desitjable que s’establissin línies d’ajuda i programes de formació específics per facilitar aquesta transició digital, especialment per als sectors més vulnerables del teixit empresarial. Existeixen ajudes econòmiques per la digitalizació de les empreses (el Kit Digital”) que pot utilitzar per implantar la factura electrònica en el seu negoci. També pot complir amb l’obligació de facturar electrònicament utilitzant l’ aplicació gratuïta “Facturae” que el Ministerio para la Transformación Digital y de la Función Pública posa a disposició dels contribuents.
Joan Marsó, responsable d’FLM Vic