L’Associació Catalana de Municipis va commemorar els seus 40 anys dissabte passat a Vic, la ciutat on va néixer el 3 d’octubre de 1971. Actualment l’entitat representa 940 de les 947 localitats del país, totes les diputacions, tots els consells comarcals i gran part de les EMD. Al capdavant hi ha Lluís Soler, alcalde de Deltebre, que destaca el vigor del compromís amb els municipis i l’objectiu de continuar dotant-los d’eines per afavorir la recuperació socioeconòmica postpandèmia.
Quin pes han tingut Vic i Osona en aquests 40 anys de l’entitat?
L’exalcalde de Vic Ramon Montanyà en va ser el primer president, que li va donar vida al costat de 100 alcaldes del nostre país. Avui podem dir que l’ACM està impregnada de l’essència de la gent d’Osona. Precisament per això la commemoració la vam fer aquí, però sense deixar de llançar una mirada al present, i al futur, amb iniciatives com la primera edició dels premis del municipalisme, que reconeixen les bones pràctiques en qüestió de serveis a la ciutadania.
Els aniversaris són moment de fer balanç, pensar i proposar-se nous reptes. Quins es marca l’Associació Catalana de Municipis?
Un de primordial és la necessària reactivació socioeconòmica després de la pandèmia, amb tres eixos bàsics fixats fa dos anys, ja en l’inici del mandat: acció climàtica, prosperitat i qualitat de vida.
Com es concreta això?
Mantindrem i reforçarem les nostres línies d’acció: proveir els ajuntaments a través de la central de compres, formar els tècnics i electes locals i assistir els ens en l’àmbit jurídic, però a partir d’ara també en urbanisme, hisenda local i contractació pública. Volem defensar el municipalisme en la seva integritat, amb esperit crític i lleialtat a les institucions, però sense perdre de vista que som un altaveu de la ciutadania i que hem de resoldre les seves necessitats. La Covid-19 ha estat un punt d’inflexió, però enfrontem aquesta segona part del mandat igual de compromesos i amb ganes de marcar el camí de la propera dècada.
Per què incideixen tant en la formació a alcaldes i regidors?
Cal que els electes tinguin el coneixement, les eines i els recursos necessaris per donar el millor servei a la ciutadania. Oferim titulacions en l’àmbit de la seguretat, la hisenda local, la gestió de personal, lideratge… Tot això ens permet dotar de rigor la gestió pública municipal.
L’ACM agrupa la gran majoria de municipis de Catalunya, però no tots. Quin missatge adreçaria als que no en formen part?
Som 940 dels 947, més d’un 99% del municipalisme. Quan vam iniciar el mandat eren encara menys ajuntaments, però aquests dos anys hem pujat al voltant d’una desena i ara ens queden aquests set. Continuarem treballant per convèncer-los de la utilitat i el valor públic d’adherir-se a l’ACM. Els 40 anys que acabem de commemorar són l’evidència que la nostra és una història d’èxit, així ho demostra que siguem l’entitat municipalista amb major representació, però també en pluralitat i transversalitat.
{{ comment.text }}