La vida política municipal, i més en ajuntaments petits tal com són la majoria dels d’Osona i el Ripollès, sol discórrer amb paràmetres aliens a la política nacional. No obstant això, l’arrencada del curs polític dels consistoris sorgits de les eleccions del 26-M, que simbòlicament es va produir aquest dilluns, arriba en un context d’incertesa per les conseqüències que poden tenir un seguit de dates marcades a l’agenda dels dos primers mesos. Coincideixen en el temps la negociació dels pressupostos de la Generalitat, pels quals ara mateix no s’albira la majoria necessària per tirar-los endavant, amb la investidura de Pedro Sánchez, que s’hauria de produir abans del 23 de setembre per evitar la convocatòria de noves eleccions i, finalment, la proximitat de la sentència del procés, fet que pot desembocar en noves eleccions al Parlament de Catalunya. En aquest escenari, el curs polític municipal arrenca condicionat per un context que té ja aquesta setmana dos episodis importants, d’una banda, la presentació per part de Pedro Sánchez en un acte públic a Madrid d’una proposta programàtica amb 300 mesures progressistes, que ha estat avui, i de l’altra, la conferència de Quim Torra també a la capital de l’Estat en què concretarà la resposta a la sentència. Del que succeeixi els propers dies, i les setmanes següents, en dependrà la continuïtat de l’executiu espanyol –ara en funcions– i potser també del català, amb la perenne presència de noves eleccions a l’horitzó.
LES PRIORITATS MUNICIPALS
Sergi Vilamala (Les Masies de Voltregà)
–Ampliar amb dos pisos nous el parc d’habitatge dotacional de lloguer especialment destinat a joves i/o famílies monoparentals.
–Ampliar serveis a l’Escola de Pintura amb una nova aula de fang i ceràmica.
–Adequació de carrers del pla d’accessibilitat.
Josep Maria Freixanet (Olost)
–Adequació de la Casa de la Vila per facilitar l’accessibilitat integral física, relacional i administrativa de tothom.
–Tancament i redefinició de les àrees d’emergència de Santa Creu i Olost. Millora i reformulació de la recollida de residus d’acord amb nous paràmetres tècnics.
–Impuls de la transició energètica, tant en l’àmbit públic com en el privat. Potenciar una millor eficiència energètica en l’enllumenat, millores en dependències, instal·lació district heating de biomassa i ampliar les instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum. En l’àmbit privat, mesures i millores fiscals per fomentar les instal· lacions d’autoconsum i el vehicle elèctric, i estudi de la possible obertura d’ajuts per a millores energètiques. També s’estudiarà la possibilitat de fer instal·lacions d’energies renovables col·lectives.
Núria Roca (Sant Martí de Centelles)
–Cedir terrenys al Departament per a un nou emplaçament de l’escola.
–Treballar la mobilitat. Millorar els accessos a la C-17 i fer un aparcament públic de 40 places al nucli urbà.
–Generar activitat econòmica i ocupació.
Mercè Cabanas (Taradell)
–Començar a desencallar la ronda de Llevant.
–Fer el projecte de la segona pista del Pavelló d’Esports.
–Implementar el Pla de Mobilitat per pacificar el centre urbà tot donant prioritat al vianant. Posant les persones al centre, insistir en tot allò relacionat amb el civisme per aconseguir una millor convivència.
Josep Casassas (Gurb)
–Desenvolupar el pla parcial de Ca l’Arqués (d’iniciativa privada) per poder construir habitatge assequible. El projecte durarà més d’un any.
–Millorar la recollida de residus municipal per augmentar les fraccions reciclables i reduir la del rebuig.
–Iniciar la construcció del nou institut.
Josep Parés (Centelles)
–Finalitzar actuacions del Pla de Barris: carrer Fortuny, la Nova Pista del Casal, l’entorn de l’estació, i arranjar elements comuns d’edificis de l’àmbit aplicant accions socials, culturals i de dinamització local, a més de redactar el projecte executiu del Palau dels Comtes amb els usos definits per aconseguir finançament.
–Reordenar l’aparcament i la mobilitat a la zona dels equipaments esportius.
–Iniciar els tràmits urbanístics, mediambientals i administratius per desenvolupar el Pla de Mandat amb actuacions tan diferents com actuar a Sant Pau, millorar festes o executar el Parc Fotovoltaic, més el desenvolupament del Pla Estratègic d’educació i cultura i accions de foment de la participació, el comerç local i l’administració electrònica.
Jordi Bruch (Prats de Lluçanès)
–Teatre Orient. Iniciar els tràmits perquè Prats recuperi el teatre de poble mitjançant un procés de participació ciutadana.
–En mobilitat, s’està treballant conjuntament amb els veïns per redefinir la mobilitat al poble i detectar els punts on cal millorar l’accessibilitat i la seguretat viària. Volem que Prats de Lluçanès sigui un poble més inclusiu i lliure de barreres arquitectòniques.
–Fomentar l’ocupació i la promoció econòmica. Incentivar noves activitats que generin llocs de treball. Paral·lelament, redefinir i impulsar les fires perquè esdevinguin un pol d’atracció i segell identitari del territori.
David Verge (Planoles)
–Executar el projecte perquè Planès disposi d’un bon enllumenat públic.
–Desplegar la primera fase del Pla de Manteniment a quatre anys del municipi.
–Recuperar i senyalitzar les fonts que hi ha al nostre terme municipal.
Àlex Garrido (Manlleu)
–Culminar el procés del polígon del Mas per créixer en sòl industrial. Iniciar la ronda d’accés als polígons.
–En equipaments, la nova i última fase del Teatre-Centre, la comissaria de policia i l’ampliació i la millora dels equipaments esportius.
–Desplegar més polítiques d’habitatge, lligades també a l’aprovació del nou POUM. Habitatge assequible i oferta d’unifamiliar per atraure nova població a Manlleu.
Margarida Feliu (Viladrau)
–Millorar carrers. Dels que no compten amb tots els serveis, fer-ne un de nou cada any. Repassar i mantenir els existents.
–Crear un centre cívic per als veïns i veïnes de Viladrau.
–Aprovar el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal.
Anna Erra (Vic)
–Treballar conjuntament amb els municipis més afectats de la Plana de Vic i el Departament de Territori i Sostenibilitat per fer front a la problemàtica de l’ozó, que té origen a l’àrea metropolitana de Barcelona, mitjançant la creació de la Taula Supramunicipal per la Qualitat Ambiental de la Plana de Vic.
–Crear un Centre d’Alt Rendiment Esportiu de la Catalunya Central, apostant clarament per una ciutat activa, esportiva i saludable, amb disciplines referents i molt vinculades al nostre territori.
–Continuar avançant en la construcció de la biblioteca Pilarín Bayés, un espai de dinamització sociocultural i un punt de trobada, relació i cohesió de les persones al costat del riu. Ha d’esdevenir un nou pol d’atracció a Vic, una ciutat a la mesura humana.
Montse Barniol (Alpens)
Després del procés participatiu del mandat passat sobre l’espai de la SATI, que va servir per reflexionar sobre les necessitats d’Alpens, dos grans eixos:
–Atenció a les persones, i en concret a la gent gran per a l’etapa de la vellesa.
–Generar espais per dinamitzar econòmicament el poble.
–Projectes més petits per resoldre algunes mancances
Janna Locher (Sora)
–Fer una nova canalització d’aigua per millorar l’eficiència i garantir el subministrament.
–Modificar el planejament urbanístic de les zones forestals on hi ha granges implantades i, així, poder-les consolidar.
–Acabar els pisos per a joves.
Xevi Roviró (Folgueroles)
–Ordenar el trànsit i la mobilitat, especialment al centre del poble. Revisar el POUM.
–Aconseguir un municipi el més sostenible possible.
–Millorar la informació, la comunicació i la participació ciutadana.
Joan Riera (Vilanova de Sau)
–Obtenir finançament per reparar la zona del camp de futbol malmesa pels aiguats.
–Arribar a un acord amb l’Agència Catalana de l’Aigua per endreçar els accessos al pantà de Sau i la vigilància.
–Aconseguir recursos econòmics per connectar l’aigua de l’embassament amb el poble i així no haver d’estar patint sempre per si plou o no plou.
Jordi Munell (Ripoll)
–Iniciar les obres per remodelar les antigues naus de Preparació Tèxtil, sumant-hi el projecte per rehabilitar la nau central com a espai d’aixopluc firal i els baixos per a negocis d’artesania i comerç.
–Aprovar la modificació puntual número 11, del sector de Can Franquesa, com a sòl empresarial i poder-hi traslladar la ITV del barri de Santa Maria.
–Licitar i executar la primera fase d’inversió a la zona esportiva (vestidors, magatzem i espai del Club Tennis Taula) i completar la segona i la tercera fase de l’espai de lleure i natura del Parc de la Devesa del Pla, nou pulmó de Ripoll vora el riu Ter.
Àlex Montanyà (L’Esquirol)
–Aplicar millores en el transport públic per reduir l’ús del vehicle privat.
–Iniciar els grans projectes urbanístics per transformar els nuclis històrics de l’Esquirol i Cantonigròs: s’han de pacificar els carrers i espais públics per retornarlos als veïns, petits i grans, alliberant-los dels cotxes.
–Impulsar polítiques de joventut encaminades a millorar els valors d’amistat, respecte i convivència amb l’entorn mes proper.
Carles Banús (Tavèrnoles)
–Continuar l’estesa de xarxa troncal de fibra òptica cap a les masies de la zona de Savassona i fins a la urbanització de Fussimanya.
–Iniciar la redacció del projecte de conversió en zona de vianants del carrer de l’Església, que serà el més important del mandat.
–Transformar la Fira de Sant Galderic en la Festa Remença, recuperant el fet històric de l’assalt del Castell de Savassona el 1485.
Marçal Ortuño (Torelló)
–Aplicar el pla de xoc 2019-2020, amb mesures com millorar el ferm de les voreres de places i carrers, adequar parcs i jardins municipals o la nova màquina de climatització del Teatre Cirviànum.
–En equipaments, comprar l’antic Hotel Les Serrasses, estudi de compra o nova nau dels carrossaires i estudi d’emplaçament de l’escola de música.
–Fer de l’ajuntament una administració oberta al ciutadà i a les entitats. Treballar per millorar les condicions de la plantilla, més enllà del cos de policia.
Xavier Guitart (Camprodon)
–Potenciar l’agilitat i la proximitat, pensant en tots els veïns.
–Treballar des del primer minut per demostrar als camprodonins i camprodonines les ganes del nou consistori.
–Solucionar temes i projectes que s’arrosseguen des de fa massa anys, com ara la torre de comunicacions del Serrat dels Boixos.
Andreu Llimós (Les Llosses)
–Continuar treballant contra la massificació i l’incivisme a la riera de Merlès.
–Millorar les telecomunicacions, incloent-hi el desplegament de la fibra òptica.
–Arreglar camins i també, pel que fa a serveis generals, millorar la xarxa d’aigua.
Dolors Costa (Campdevànol)
–Acabar de desenvolupar la Llei de Barris, que consta de dues partides: la creació de la ruta de l’aigua i el patrimoni hidràulic, i el condicionament i la legalització de la Sala Diagonal.
–Adequar i millorar la plaça de la Mainada, actualment molt malmesa.
Jordi Fàbrega (Sant Pere de Torelló)
–Quant a infrastructures: finalització del pla de barris, en concret la reurbanització del carrer Major, la renovació de la xarxa d’aigua calenta al sector la Font i carrer Vilanova; el projecte de mirador a Bellmunt; obres de reurbanització i reparcel· lació del polígon industrial antic, i rehabilitació del casal cultural recreatiu com a hotel d’entitats i espai jove.
–Quant a serveis a les persones: per al curs 2020/21 iniciar el primer curs d’ESO de l’escola institut; realitzar les obres i posar en funcionament la llar/residència de 12 places per a discapacitats intel·lectuals amb conveni amb Sant Tomàs, i ampliació de places residència per a gent gran i creació d’espais de convivència.
–Avançar en el projecte de transició energètica en un municipi que funciona amb biomassa forestal per a l’aigua calenta, i canvi d’enllumenat de vapor sodi per LED’s.
Albert Serra (Roda de Ter)
–En l’àmbit urbanísticosocial, executar obres del Pla de Barris: supressió de barreres arquitectòniques i millora de l’accessibilitat als carrers Ferran Alsina i Joan Baucells; aprovar el projecte del carrer Verge del Sòl del Pont, i instal·lar una plataforma elevadora a Can Planoles per a persones amb mobilitat reduïda. També, millorar els accessos i l’enjardinament de la seu de la Fundació Miquel Martí i Pol.
–Obrir el tanatori i posar en funcionament el nou servei.
–En cultura, aprovar el Projecte de Casa Museu Miquel Martí i Pol.
Amadeu Lleopart (Tona)
–Acabar d’implementar el nostre projecte de treball en equip i participatiu.
–No oblidar la política de proximitat ni la bona comunicació amb la ciutadania. Vetllar cada vegada més per l’accessibilitat, en més d’un sentit, de totes les persones.
–Fer que siguin més profitoses per al poble les fires i altres celebracions anuals o el patrimoni històric. En l’àmbit mediambiental, apostar per les energies renovables.
{{ comment.text }}