EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Manlleu finalment no començarà la recollida porta a porta fins després de l’estiu

El nou model sí que s’aplica a indústries i comerços des de dimecres passat


09/06/2022
Manlleu

L’Ajuntament de Manlleu ha decidit retardar l’inici de la recollida de residus porta a porta fins a mig octubre o el mes de novembre. Tot i que la previsió era posar en marxa el nou model en dues fases, a l’abril i el juny, finalment l’equip de govern opta per una única data, sense decalatge entre barris. Segons la regidora de Medi Ambient, Maite Anglada (ERC), s’ha pres aquesta decisió seguint el consell de Prezero –abans Cespa–, l’empresa adjudicatària del servei: “Partint de l’experiència i el que no ha acabat de funcionar en ciutats similars a Manlleu, com la Garriga, ens recomanen deixar passar l’estiu i no atabalar la ciutadania fins després de vacances.” La idea, per tant, és arrencar la campanya de comunicació l’1 de setembre, també amb educadors de carrer, i posar en funcionament el porta a porta “al més aviat possible. Si és un mes i mig, millor que dos”. Anglada apunta que s’ha descartat la possibilitat d’implementar el model en dues fases, com s’havia previst inicialment, perquè a barris com Sant Andreu de Palomar, a Barcelona, no ha anat bé: “En índexs de reciclatge sí, però hi havia veïns que es queixaven i van retroalimentar negativament els que estaven pendent d’incorporar-se al sistema en la segona fase.”

El que sí que ja és una realitat a Manlleu és el porta a porta per a la recollida d’escombraries comercials i d’empreses. El nou sistema està actiu des de dimecres de la setmana passada, amb quatre dies en què es passa a buscar els residus orgànics, tres de multiproducte i un de rebuig. Encara fa falta que passin unes setmanes per veure si és efectiu, però Anglada apunta que ara per ara la valoració “és molt positiva”. Dijous passat, la primera nit de recollida de multiproducte, per exemple, més de 100 establiments van treure el cubell corresponent i el camió va acabar carregat amb 1.400 quilos. “Ja ens han arribat comentaris i indicacions de coses a millorar”, explica la regidora, “però demanem uns dies de paciència fins a fer una valoració i calibrar amb dades els ajustos necessaris”.

A diferència del que s’havia previst, al final es començarà alhora a tots els barris

Des que l’equip de govern va plantejar la possibilitat de canviar els contenidors al carrer pel porta a porta, ha comptat sempre amb el suport de l’oposició. Tot i això, el PSC va expressar algunes reserves al ple de dimarts, sobretot per les diverses modificacions que ha calgut realitzar al contracte en qüestió de mesos. Segons Antoni Poyato, “nosaltres estem a favor de qualsevol sistema que serveixi per millorar el reciclatge, però veiem que, sense renunciar al projecte, caldria adaptar-lo a la realitat de Manlleu”. És en aquest sentit que el PSC defensa que la campanya informativa ja hauria de ser una realitat, perquè cali amb el pas dels mesos com una pluja fina, i que faria falta tenir perfectament estudiat i decidit com es portarà a terme la recollida a blocs de pisos on hi ha desenes d’habitatges. “Se’ns ha parlat d’una mena de corralets”, apunta Poyato, però “la sensació és d’improvisació total. No diem no al porta a porta, però sí a veure’l com un dogma i no haver estudiat sistemes també efectius com els contenidors intel·ligents de Centelles, les Masies de Voltregà o Torelló”.

La CUP, per la seva banda, considera la implantació del porta a porta un “pas estratègic en el context actual de col·lapse ecològic”. Tot i això, Albert Generó també es va queixar dimarts dels nombrosos canvis que ha calgut fer al projecte aprovat inicialment. El regidor Aleix Estrada (no adscrit) va plantejar dubtes perquè, des del seu punt de vista, no hi ha hagut prou debat sobre si es tracta del sistema més idoni en el cas de Manlleu: “A la llarga permetrà controlar les escombraries que genera cada persona, i això dona molta informació privada.” També va dir que, en comptes de passar la pilota sobretot als ciutadans, es podria exigir als fabricants i comerços que apostin per envasos reutilitzables i biodegradables.

La posada en marxa del nou model inclourà la construcció de tres àrees d’aportació que l’equip de govern preveu que estiguin acabades com a molt tard l’1 de novembre. Pel que fa als residus sanitaris, com compreses o bolquers, s’hauran de dipositar en bústies amb control d’accés, la qual cosa ha incrementat el cost del projecte en 60.000 euros.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 876 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't