“L’objectiu és acostar la cervesa artesana al Lluçanès”, afirma Puigderrajols, fill de Sant Bartomeu del Grau, que afegeix que “hi ha poca oferta” d’aquest tipus de beguda i que “és molt difícil trobar-ne”. La cervesa que elabora amb el suport de la seva parella és el resultat del treball sense additius i d’un mètode d’elaboració tradicional en què es prioritza la qualitat per sobre la quantitat. Puigderrajols té clar que “cal potenciar la cervesa com a producte nostre”, sobretot perquè “estem en terra de cereal”.
De moment, elabora dos tipus de cervesa: la Napa –que pren el nom d’una bruixa del Lluçanès–, i la Cortada –que és com s’anomena una masia de Santa Maria de Merlès. La Napa és un tipus de cervesa pale ale en què domina el llúpol. “No és molt amarga, però s’hi acosta bastant”, comenta l’elaborador, que afegeix que “no s’adreça a cervesers molt experimentats, sinó que pot agradar a tot tipus de gent”. La Cortada és del tipus d’abadia, belga, en què predominen sobretot les maltes. Això fa que tingui “un toc més dolç”. La intenció és que a partir de l’octubre les cerveses es puguin trobar en establiments del Lluçanès, Osona i Berguedà i també en “alguna botiga especialitzada de fora”.
Puigderrajols fa “uns dos anys i mig o tres” que està treballant en el projecte. Tenia interès per la cervesa artesana i es va apuntar a un curs. Posteriorment es va comprar un equip domèstic per fer cervesa i, més endavant, ja en va començar a fer “a tot gra”. És a dir, amb el procés complet. És el que s’anomena homebrewer. Va començar a dissenyar receptes, a investigar i a experimentar a la masia Rocamentidera en petites coccions de 20 litres. “En deixava provar a amics”, comenta el productor, que explica que un cop trobada la fórmula “que agradava a més gent” va decidir fer-ne més quantitat. Puigderrajols va amb les seves receptes a cerveseries d’Olost i Artés on fan produccions de la seva cervesa de 200 i 500 litres.
El responsable de Rocamentidera no creu que es pugui dedicar professionalment a la producció de cervesa, sinó que ho fa com a “passió”. Puigderrajols, que treballa en el sector forestal, és també artista
{{ comment.text }}