EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Osona i el Ripollès passen de 114 a 212 productors ecològics en nou anys

El Moianès és de les comarques que s’acosten al 25% de conreu ecològic demanat per Europa


10/06/2021
Moià

Els productors ecològics a Osona i el Ripollès han crescut en els darrers nou anys un 89,4%, passant dels 114 que hi havia el 2011 als 212 de l’any 2020, segons les dades facilitades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). La diferència a Osona ha estat de 66 productors, més passant de 35 a 101. Al Ripollès la diferència és menor, de 32, ja que s’ha passat de 79 a 111 en aquests anys. Cal tenir en compte que el Ripollès ha estat una comarca avançada en aquesta temàtica i en canvi Osona ha estat més lenta fent el canvi. Respecte al 2019, Osona en suma dues i el Ripollès cinc més. Pel que fa al Moianès, el 2020 té 34 activitats ecològiques, una menys que l’any 2019. Pel que fa al tipus d’activitats, al Ripollès i el Moianès la majoria tenen a veure amb la de bosc, matolls, prats i pastures i arrels o tubercles i en canvi a Osona dominen les elaboradores i productores d’aliments amb el segell ecològic, tot i que una trentena són de bosc i matolls.

La Generalitat té un pla d’acció de la producció agroalimentària ecològica des d’aquest any i fins al 2027 amb l’objectiu d’arribar al que marca l’estratègia “Del camp a la taula”, de la Unió Europea. Aquesta s’ha fixat cinc objectius clau per assolir sistemes alimentaris sostenibles. Un d’aquests és aconseguir que el 25% de les terres agrícoles dels estats membres es conreïn de manera ecològica abans del 2030 (el 2019 a Europa aquest percentatge era del 8,5%). La demarcació catalana que més s’hi acosta és la de Girona, amb un 22%. A les comarques barcelonines i segons un estudi fet per BCN Smart Rural de la Diputació de Barcelona, hi ha ara un 12% de la superfície cultivada en ecològic –15.476 hectàrees– i de les 13 comarques que integren la demarcació el Moianès, amb un 20%, és la segona que més en té, per darrere de l’Alt Penedès, que comptabilitza el 40% de la seva superfície. Hi té molt a veure que precisament la vinya és el tipus de conreu amb format ecològic que més es fa. Així, de les 4.191 hectàrees que té el Moianès de cultius, 839 són ecològiques i la majoria es concentren a Castellterçol (41,89% del total) seguit de Castellcir (31,29%).

En aquest sentit, i comptabilitzant únicament la superfície ecològica, Osona és a la cua de les comarques barcelonines, només un 2%. I és que la comarca té 21.039 hectàrees de cultiu de les quals només 497 són en format ecològic. El poble que en té més és Rupit i Pruit (un 44,77%) seguit d’Alpens (34,75%). Tant Osona com el Moianès tenen com a conreus predominants les farratgeres amb 338 i 500 hectàrees, respectivament.
A tot Catalunya ha augmentat el nombre d’operadors inscrits en un 8,39% respecte a l’any anterior i ara ja n’hi ha 4.496. Són prop de 257.000 hectàrees en total i sumen una facturació de més de 800 milions d’euros. Pel que fa a les activitats, totes augmenten en general i es destaca que Catalunya és la regió d’Espanya amb més operadors transformadors, comercialitzadors i importadors. La Generalitat té previst destinar ajuts per valor de 8 milions d’euros a l’agricultura ecològica corresponent a la campanya del 2020 i 6 milions per a la ramaderia ecològica, a més d’incentivar amb un ajut de 150.000 euros els projectes d’innovació en aquest camp sorgits de les universitats i centres de recerca.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 892 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't