EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

A Tona, amb el paper ben après

Els sis candidats van aprofitar el debat per marcar perfil polític i explicar els seus projectes


20/05/2023
Tona

L’experiència és un grau, i això es va fer evident al debat entre candidats a l’alcaldia de Tona que es va fer dimecres al vespre a La Canal. De fet, sobre l’escenari repetien tres cares respecte a fa quatre anys –Judit Sardà (ERC), Josep Salom (Tona Avança) i Francisco Rivas (PP)–, i s’hi afegien tres nous perfils amb experiència al consistori –Berta Gonzàlez (Junts) i Josep Manel Garcia (PSC)– i en la gestió pública, com Lluís Ges (Aixequem). Tot plegat es va traduir en un acte en què més enllà que cada formació va marcar el seu perfil polític, tots els candidats van explicar propostes, van qüestionar-ne d’altres, i en definitiva van demostrar tenir unes línies treballades per al municipi.

El debat, organitzat per EL 9 TV i amb la presència d’un nombrós públic, es va estructurar en quatre blocs temàtics. L’arrencada va ser per aprofundir en habitatge i urbanisme, on Lluís Ges (Aixequem) ja va apuntar que pel seu partit “és un àmbit de primera línia”, i per això va proposar “una regidoria específica d’habitatge”. En aquest sentit, la proposta de Tona Avança va ser aconseguir una Oficina Local d’Habitatge, mentre que la resta de formacions van parlar d’estratègies per aconseguir habitatge per a joves i gent gran. Berta Gonzàlez (Junts) va assegurar que tenien fet el contacte amb un propietari per aprofitar un edifici ja existent. Els canvis de mobilitat de l’Arrabal també van ser protagonistes, i on l’actual equip de govern (Aixequem i ERC) va defensar l’obra feta, Junts la va acceptar, “però no en algun tram”, i Tona Avança, el PSC i el PP van reclamar aturar-ho i replantejar-ho.

En el segon bloc, dedicat al medi ambient, totes les forces van reconèixer la feina feta en aquests quatre anys i curiosament una de les aportacions destacades va ser la que va fer el PP, quan es va comprometre a fer una “residència felina i canina”. Pel que fa al porta a porta, tots van coincidir que funciona, però que cal avançar cap als contenidors amb xip “perquè qui recicla més bé pugui tenir alguna contrapartida”, va explicar Ges, tot responent a la demanda feta per Rivas (PP).

Al debat també va aparèixer el futur del contracte vinculat al servei de l’aigua, on ERC i Aixequem es van mostrar partidaris de municipalitzar i que sigui gestionat per Onaigua, l’empresa pública del Consell Comarcal d’Osona. Tona Avança va remarcar que “el que funciona no s’ha de tocar”, tot indicant la seva aposta per mantenir una concessió a una empresa especialitzada del sector.

Pel que fa a l’àmbit d’economia i comerç, Sardà (ERC) va defensar l’àrea que ha encapçalat en aquest mandat, recordant que “hem baixat les fires i activitats al centre”, per donar vida a les botigues, i assegurant que el comerç de Tona “és irreductible”. Encara en aquest tema, Salom va explicar la seva idea d’anul·lar la zona blava de pagament “quan s’obri el Bon Preu de la plaça”, però mantenir alguna eina per fomentar la rotació de vehicles al carrer Major i carrer Barcelona.

En el darrer bloc, el que feia referència a manteniment, de nou van sortir moltes idees per millorar l’estat de places i carrers: Gonzàlez (Junts) va apuntar el fet d’aprofitar millor els plans d’ocupació, i Josep Manel Garcia (PSC) va llançar la proposta de crear una escola taller amb joves del poble perquè de la mà de la brigada “es formin, aprenguin un ofici i puguin fer feines pel poble”.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 367 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't