EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Calldetenes i Manlleu, els ajuntaments més endeutats per habitant

Balenyà, Taradell i Perafita completen la relació. L’avançament de pagaments que tenen subvencions compromeses pot ser un factor distorsionador

EL 9 TV
02/09/2023
Vic

L’endeutament dels ajuntaments d’Osona i el Lluçanès es va reduir en tres quartes parts entre el 2010 i el 2020, una tendència que es manté desrpés de la pandèmia. La flexibilitzacó dels usos del romanent de tresoreria que va aprovar el govern pel context de covid s’ha convertit en una gran aliada dels consistoris.

Durant tres anys han pogut tirar del romanent, els seus propis estalvis, per poder fer inversions. Es tracta d’un canvi important, perquè abans el romanent només es podia destinar a amortitzar crèdit i a les inversions financeres sostenibles, és a dir, projecte que complissin paràmetres com ara reduir les factures d’energia, i que no incrementessin la despesa.

Calldetenes es manté com l’ajuntament amb més endeutament d’Osona, de 654 euros per habitant l’any 2022. Tot i l’exercici de reducció fet els últims tres mandats, les finances municipals a Calldetenes continuen condicionades per qüestions judicials, com ara les quotes pendents de cobrar del Torrental o el litigi amb Sant Julià per la Font d’en Titus.

Manlleu ocupa el segon lloc, amb un deute de 616 euros per habitant. El percentatge d’endeutament s’ha doblat en dos anys. El nou equip de govern, format per Junts i el PSC, vol prendre mesures per reduir-lo. Balenyà, Taradell i Perafita completen els cinc primers llocs de la llista de municipis més endeutats, amb 513, 445 i 386 euros per habitant respectivament.

En el cas de Perafita, el que explica que el deute s’hagi disparat respecte a altres vegades és l’aportació econòmica que ha hagut d’avançar el consistori per les obres del Mirador, Cal Prats o l’asfaltatge de carrers, que ha de recuperar amb diners ja compromesos que han d’aportar adminsitracions supramunicipals com la Diputació de Barcelona.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 667 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't