EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El jutge arxiva la denúncia contra el regidor de Vic Albert Castells pel cas de la carpa del PP

La fiscalia l’acusava de prevaricació i discriminació per raons d’ideologia política


24/03/2023
Vic

El jutjat de Vic ha arxivat la denúncia que va presentar la fiscalia contra el regidor Albert Castells per haver denegat la instal·lació d’una carpa informativa al PP en plena polèmica per la sentència del 25% de castellà a l’escola, el mes de gener de l’any passat. La fiscalia acusava el candidat de Junts a l’alcaldia de Vic d’un presumpte delicte de prevaricació –que preveu penes d’inhabilitació d’entre nou i quinze anys– i un altre de discriminació per raons d’ideologia política –amb penes de fins a dos anys de presó i multa– per aquests fets. La fiscalia va presentar la denúncia després que el PP li fes arribar el cas en considerar que s’hauria vulnerat el principi al pluralisme polític i el dret a la participació política perquè no li van permetre instal·lar una carpa. El regidor responsable de la via pública, Albert Castells, argumentava, en canvi, que la denegació es va fer “seguint criteris d’ordre públic”, tenint en compte que “partits com el PP –com també han fet Ciutadans o Vox en altres ocasions– han intentat fer actes a la ciutat per generar divisió i conflicte quan hi ha hagut polèmiques com la de la llengua”.


El jutge ha donat la raó a Castells i l’equip de govern de l’Ajuntament de Vic en aquest cas. Argumenta que la seva decisió, justificada per l’existència d’una ordenança que així ho permet, no era gens arbitrària tenint en compte “la realitat en què es trobava Espanya i en particular la comunitat autònoma de Catalunya en aquells moments, per la [sentència per la] quota del 25% del castellà a les aules catalanes”. El jutge tampoc creu que hi va haver discriminació per motius ideològics perquè en aquells dies no es va concedir permís a cap altra formació per fer el que es va prohibir al PP. També té en compte que l’Ajuntament de Vic, tant abans com després d’aquell fet puntual, ha autoritzat carpes dels populars a la ciutat.

Castells, que va haver de declarar en qualitat d’investigat el passat mes d’octubre als jutjats de Vic, es mostra satisfet amb la decisió judicial, que ja és ferma perquè no ha estat recorreguda per part de la fiscalia. Acusa el PP de voler “judicialitzar la política” per atacar rivals polítics atribuint-li uns delictes greus inexistents i que comporten unes penes elevades, fins i tot de presó. Recorda, com també ho fa la sentència, que abans d’arribar a la via penal hi havia la possibilitat de recórrer la decisió per via administrativa, que és menys lesiva per a les persones.

Des del PP, Pau Ferran explica que no tenia coneixement de l’arxivament del cas i que va ser la fiscalia i no el partit qui finalment va presentar la denúncia als jutjats de Vic. Ferran manté que ho van posar en coneixement de la fiscalia perquè volen que es pugui fer “una campanya en igualtat de condicions i que un equip de govern no pugui decidir qui pot o no pot fer campanya”. A més, diu que l’objectiu de la carpa no tenia res a veure amb la polèmica del castellà.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't