EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

ERC amplia l’avantatge sobre Junts en la cursa per la majoria al Moianès

Les dues forces empaten en alcaldies a l’espera d’una acord a Castellterçol

ERC ha sortit reforçada de les eleccions municipals al Moianès, on es muscula i amplia clarament els seus dominis, però tot i això ara per ara empata en alcaldies amb la segona força, Junts, a l’espera del desenllaç a Castellterçol.

Els republicans van sumar el 28 de maig gairebé 3.000 vots, el 44,61% del total, enfront dels 2.495 i el 34,45% del 2019. Això els farà créixer aquest mandat dels 31 regidors dels últims comicis a 41, la meitat dels 80 que hi havia en joc a la comarca després que Calders hagi superat el llindar els 1.000 habitants i passat de 7 a 9 integrants del consistori.

La segona força que a la majoria dels municipis de la comarca ha protagonitzat, històricament, un duel ajustat amb ERC, Junts, no va ser capaç d’atrapar els republicans en la cursa per la majoria, ja que el 28-M va obtenir 2.077 vots, el 31,44%. Es tracta d’una xifra que no els farà pujar ni baixar respecte als 29 regidors dels últims quatre anys.

Un altre titular de la comtessa electoral al Moianès és que es reconfiguren les forces alternatives a les dues grans potències. És el cas de la irrupció del PSC, amb la candidata d’Independents per Sant Quirze, Sonsoles Letang, que va aconseguir la majoria absoluta i va capgirar el resultat del cara a cara que ja havien protagonitzat les mateixes sigles el 2019.

En un territori petit on els canvis a qualsevol poble poden traduir-se en girs marcats en traslladar els números a escala comarcal, com passa amb la distorsió per efecte Castellterçol, qui sí que està clar que protagonitza el descens més marcat d’aquests comicis és la CUP, que el 28-M no va ser capaç de redreçar la tendència a la baixa: mentre que el 2019 es posicionava com la quarta força comarcal amb 757 vots, el 10,45% i un total de 7 regidors, aquest 2023 n’ha tret 253, el 3,83%, i aconsegueix mantenir només una regidora al consistori de Moià.

Es tracta d’un retrocés molt clar (més de la meitat del suport d’ara fa quatre anys) que també té molt a veure amb Monistrol de Calders. I és que després de quatre anys de govern, la CUP no va aconseguir articular candidatura al poble, de 742 habitants, i els electors van haver de triar entre Junts i ERC.

Aquests són els dos partits, de fet, que més s’han disputat les alcaldies tret dels casos de Castellcir i l’Estany, amb llistes úniques dels republicans. Vox, que es presentava per primera vegada a la comarca, va sumar en total només 72 paperetes comptant totes les urnes, una xifra insuficient per assolir la representació a cap dels consistoris.

Els bons resultats globals d’ERC també tindran una altra derivada: obtindran la majoria absoluta al Consell Comarcal del Moianès que es constituirà unes setmanes després de les investidures als ajuntaments, amb 10 dels 19 consellers, enfront als 7 que treuen Junts. El PSC i CeP estaran representats per un conseller cada un.

Una altra dada important del 28 de maig al Moianès és la de participació. Seguint la tendència general de Catalunya, va caure més de 10 punts: del 70% del 2019 a no arribar al 60%.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

En aquesta enquesta han votat 781 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't