EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

ERC continuarà a l’oposició a Calldetenes tot i haver guanyat les eleccions municipals

Junts i els independents liderats per l’exalcalde Jaume Mas han arribat a un acord

Després d’una campanya electoral que el grup qualifica de “molt bona” i un mandat intens picant pedra des de l’oposició, ERC va guanyar les municipals a Calldetenes amb un 37% dels vots i quatre regidors. Són uns resultats que acostaven l’alcaldia als republicans, amb l’opció d’obrir una nova etapa política al poble passats 12 anys de govern de CiU/Junts, però finalment no hi haurà canvi de color. ERC continuarà a l’oposició i la vara, en mans de Junts (quatre regidors) fruit d’un pacte amb els independents (tres) liderats per l’exalcalde Jaume Mas.

Tal com ha anat recollint EL 9 NOU durant les últimes setmanes, païts els resultats del 28 de maig tots tres grups negociaven des de la possibilitat de bastir un tripartit fins a entendre’s tant les dues forces més votades com ERC amb CxC o Junts amb CxC. En el transcurs d’aquest temps s’han confrontat programes, noms i responsabilitats i, segons diuen els protagonistes, va ser entre dimarts i dimecres quan les llistes pilotades per Miquel Riera i Jaume Mas es van desmarcar a favor del pacte. Una aliança que els tres partits justifiquen i llegeixen amb ulleres diferents: Riera, que aquest dissabte rellevarà Marc Verdaguer en el paper d’alcalde, la subscriu a una major coincidència programàtica amb CxC que no pas ERC. Mas, a qui justament l’antiga CiU va desbancar de l’alcaldia el 2011, d’entrada no barrava cap camí, però assegura que Esquerra Republicana li exigia a ell no formar part d’un hipotètic futur equip de govern. En no admetre aquesta condició, “va ser impossible parlar de programa i del que es volia fer al poble i per al poble, que a nosaltres és el que ens mou”. ERC es remetia a un comunicat on el partit assegura que els altres dos han tingut “nul·la voluntat” de permetre’ls governar malgrat haver estat la força més votada: “Hem fet propostes programàtiques, de repartiment de cartipàs i fins i tot d’alcaldia que han estat sempre rebutjades per part de Junts. Queda acreditat que la coincidència dels seus models urbanístics per Calldetenes ha prevalgut més que l’interès general”.

Aquest context convuls entorn del pacte certifica que al municipi hi continua pesant l’herència de mandats passats. El mateix acord entre Junts i el grup liderat per Jaume Mas sorprèn en el sentit que el fins ara equip de govern ha qüestionat durant 12 anys projectes de l’anterior etapa republicana, incloent-hi el model de gestió i les ràtios d’endeutament municipal. Uns i altres manifesten la voluntat de fer “foc nou”. Els anys que venen demostraran si se’n surten.

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 311 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't