EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’ANC promourà primàries per garantir majories independentistes a Centelles i les Masies de Voltregà

Volen fer llistes unitàries i transversals amb partits i societat civil per a les eleccions municipals


21/10/2018
Vic

Osona i el Ripollès són dues comarques on la majoria independentista als ajuntaments està garantida. És el que creuen Rosa Sayós, Eulàlia Espona i Carla Soler, membres del secretariat nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) com a representants de la Regió 9, que inclou les dues comarques. La iniciativa Primàries Catalunya pretén garantir aquesta majoria sobiranista als consistoris amb llistes transversals que integrin persones que puguin procedir dels partits independentistes i de la societat civil. En els 69 municipis les forces sobiranistes hi tenen majories tret de dos: Centelles i les Masies de Voltregà, on hi ha governs del PSC amb majoria absoluta. En altres punts, com Sant Hipòlit de Voltregà o Camprodon, la llista més votada a les últimes municipals va ser la socialista però les altres forces van formar govern, en el cas de Sant Hipòlit fa un any després d’una moció de censura. Segons Sayós i Espona, a Osona “ens agradaria parlar-ne” a Centelles i les Masies de Voltregà.
A Centelles és on està més avançat. S’han iniciat contactes per impulsar primàries per fer una llista independentista transversal per desbancar el govern socialista. De moment, l’ANC ha obtingut aquesta setmana el suport del CDR local. Fonts de la coordinadora local de l’ANC han explicat que “ja s’han fet els primers contactes a títol personal amb representants de les forces independentistes al poble” (PDeCAT, Ara Junts i la CUP). Tot i que cap dels partits consultats s’ha tancat en banda han acordat traslladar la proposta a les bases per decidir què faran i prendre una decisió formal les properes setmanes, quan es farà una reunió conjunta. Abans d’acabar l’octubre es farà un acte públic a Centelles amb l’ANC per aclarir dubtes i explicar el procés.
En el cas del Voltreganès, expliquen des de l’ANC d’Osona, tot i que encara no hi ha hagut moviments “la intenció és fer-ho”. Pel que fa a Camprodon, comenta Soler, “és una possibilitat perquè és un dels ajuntaments que ens preocupen”. Recorda que el 2015 es va fer una coalició entre la llista independent i ERC que sumen un regidor més que la llista més votada del PSC. “Pensem que puguin tornar-se a associar” si es dona el cas, diu Soler, tot i que “hi ha hagut accions d’aquest Ajuntament que no ens han agradat”, com no penjar la placa de l’1-O a l’escola o repintar els pilons del carrer València que van aparèixer amb una part groga.

No descarten proposar-ne també a Camprodon

Des del PDeCAT d’Osona Ignasi Puig diu que davant la proposta de l’ANC “tenim la voluntat de sumar”. Tot i que tenen la intenció de presentar llistes al màxim nombre de municipis, cita el cas de Centelles i les Masies, on tindria sentit fer aquestes llistes unitàries per garantir una alcaldia independentista.
Jordi Fàbrega, president d’ERC Osona, considera que “cada municipi és una realitat diferent” i diu que “a les municipals no només es vota en clau de país” sinó “en funció del projecte de municipi”. La idea “és fer el màxim de llistes a Osona, amb compromís independentista i republicà”. Fàbrega afegeix que “no és garantia que una llista unitària pugui canviar la correlació de forces”. Des de la CUP, Cesc Manrique diu que “les assemblees locals treballen amb molta autonomia” i que tenen la voluntat de fer “candidatures àmplies de caire social”. Manrique afegeix que “la unitat restarà pluralitat ideològica”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 97 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't