EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“Llocs com el parador o l’Esquerda poca gent sap que són de les Masies”

Entrevista a Jordi Vistós (MRI-AM), alcalde de les Masies de Roda des del 2019

Jordi Vistós es va estrenar com a alcalde de les Masies de Roda el 2019. El maig passat revalidava la majoria absoluta, en unes eleccions en què MRI-AM va ampliar l’avantatge sobre Junts. La setmana passada va ser un dels entrevistats a l’Angle obert d’EL 9 TV.

Quant ha tardat a arribar fins a Vic?
No us ho sabria dir, però avui [dimarts a la tarda] em sembla que he anat bastant ràpid.

S’hi nota, des que el pont Vell de Roda està tallat?
Sobretot les hores punta, però, si no està en bones condicions, què hi farem? Ens hem d’adaptar.

Han fet toc d’atenció d’ajuntament a ajuntament per accelerar la reobertura?
Si fos per una festa potser en podríem parlar, però sabent el motiu del tall, i que s’hi treballa, no. Només faltaria.

Els últims dies s’ha tornat a parlar d’una possible variant per descongestionar Roda de trànsit. És una carpeta que vostè ja va tancar?
En vaig parlar directament amb Carreteres de la Generalitat i ens asseguren que no es farà. Ho celebrem. Això no treu que necessitem solucions. El problema del trànsit nosaltres també el patim, sobretot als barris de Fontanelles i les Cases Noves. A les 10 o a les 11 del matí es passa tranquil·lament, però en hores punta costa sortir a la carretera.

Quines solucions plantegen?
Tant l’estudi de la Generalitat com el d’Amics de la Natura conclouen que tres quarts parts del trànsit es queda a dins de Roda. D’entrada, per tant, veure si hi ha alguna cosa que es pugui arreglar a dins del poble, perquè no tot són camions de Patel o d’altres llocs. També hem demanat un augment del transport públic.

Autobusos?
Sí. Ens han anat traient horaris i parades. No pot ser.

És una batalla eterna dels municipis petits.
I quan un se’n queixa li milloren el servei, però restant-lo d’altres llocs. No fotem, home!

El carril bici projectat de Vic a Roda també hi ajudaria, no?
Efectivament. Tenim molts treballadors de polígons i de Patel que van en bicicleta o en patinet. Milloraria tant la seva seguretat com la dels conductors. De tot això se’n va a parlar a la taula de mobilitat del Consell Comarcal, però són coses que van lentes. També ens han dit que abans anirà el de Vic a Manlleu, perquè són les ciutats més grans.

És enraonat o exagerat l’assenyalament de Patel pel que fa al trànsit?
Que en genera és veritat. Parlem d’una fàbrica on treballa molta gent, però passaria exactament el mateix si poséssim el focus als polígons de Vic. Al nostre entendre, l’opció que funcionaria mitjanament bé és la circumval·lació a través de Manlleu, arreglant la carretera de Sant Martí i amb la ronda que ja té prevista aquest ajuntament. Són possibilitats, però a casa d’un altre tampoc soc ningú per dir què fer o què no. La decisió correspon a la Generalitat o a la Diputació. Són les titulars de les carreteres. A vegades ja costa que s’entenguin, ja.

A les Masies de Roda, Roda i l’Esquirol hi ha ara mateix tres alcaldes sota paraigua d’Esquerra Republicana. Això ajuda?
No ho sé, no penso gaire en les sigles. Per mi és important estar bé amb tots els veïns. A les Masies de Roda en som set, i mai saps què pots necessitar de l’un o de l’altre. Parteixo de la idea que, independentment dels partits, els alcaldes intentem solucionar sempre el que convingui, per al bé dels nostres pobles.

Però les Masies mira més cap a Roda i cap a Vic o cap a Manlleu i el Collsacabra?
Per feina o per anar a comprar, cap a Vic, però per esport i sortides en bicicleta, a caminar… cap a l’Esquirol. Amb Roda hi tenim molt tracte pels clubs on juguen masiencs, els Tonis, la penya blaugrana… Compartim moltes coses.

MRI-AM va revalidar el maig passat la majoria absoluta, doblant els vots de Junts. Content?
Molt. Molt satisfet per la confiança que ens han fet els veïns i veïnes. Entre el Glòria, la pandèmia i altres coses ens vam estrenar amb quatre anys durs. Teníem la sensació d’haver treballat moltíssim i haver-nos-en sortit força bé. Que les urnes ho avalessin va ser una satisfacció.

El 2019 van trencar l’hegemonia històrica de CiU. En què s’ha notat el canvi de direcció a l’Ajuntament?
Fa quatre anys, quan vam guanyar per només tres vots, se’ns va donar l’oportunitat de demostrar que podíem fer-ho bé. L’únic que vam prometre va ser que estaríem pendents de la gent, que podrien parlar directament amb l’alcalde, el regidor, qui fos. Ho hem complert. Aquesta proximitat es valora molt.

Com se’l van trobar l’Ajuntament?
Econòmicament, molt bé. No faria cap retret als anteriors equips de govern, però nosaltres vam arribar amb ganes de fer més coses que les que s’estaven portant a terme.

Passat més o menys mig any de les eleccions, va plegar la regidora Aida Canal, que era també la primera tinent d’alcalde. S’ha quedat sense la seva mà dreta?
No, perquè la continuo tenint al costat a un cop de telèfon. Abans de tornar-nos a presentar ella ja ens va dir que anava molt atrafegada i que no sabia si podria donar al 100%. Li vaig proposar formar part del projecte igualment i que si no se sentia amb forces ens ho digués. Quan ens ho va comentar no va ser cap sorpresa. Li hem d’agrair tant a ella com a la Montse la feinada de quatre anys gens fàcils.

Ara són cinc a govern, mentre que l’oposició la conformen dos regidors de Junts. S’entenen?
Les relacions són cordials. Si necessitem alguna cosa o ens fan arribar idees, valorem el que proposen. Mentre una iniciativa sigui bona per als masiencs i masienques, tant és d’on surti.

Quines prioritats es marquen d’ara al 2027?
El projecte més important és el del torrent del Vicenç. Cada cop que plou se’ns generen inundacions, sobretot de les parcel·les de baix. També hem de reparar un carrer de l’Esquerda que s’ha abaixat i enfonsat una mica, i continuarem invertint en manteniment de camins. El mandat passat vam intervenir a la primera part del camí ral. Si aconseguim subvencions n’arreglarem una altra.

Quant valdran les obres del torrent?
Estem pendents que el projecte ho quantifiqui. Tot just ha vingut la Diputació a fer-nos l’estudi d’inundabilitat.

L’Agència Catalana de l’Aigua hi jugarà?
Esperem-ho. En obres com aquesta ens hauria de donar un cop de mà.

Quines mesures han pres pel que fa a la sequera?
Tenim el problema que som 750 habitants, però molts quilòmetres quadrats. Això vol dir xarxa i moltes canonades, a més a més que la gestió és municipal. Hem demanat subvencions per reparar els punts en més mal estat i on tenim pèrdues. També volem posar comptadors electrònics. Controlar què gasta cada veí o les granges i les fàbriques ens ajudarà.

Els han cridat l’atenció des de l’ACA? Hi ha ajuntaments com el de Torelló, i alguns del Lluçanès, que han rebut avisos de possibles sancions.
De moment no, però em faig pagues que passarà. També s’hauria de tenir en compte que en un municipi rural i de molts quilòmetres quadrats, una fuita no es detecta com al mig d’una ciutat. Les subvencions de l’ACA haurien d’haver sortit molt abans.

En residus, quina nota posa al canvi dels contenidors pel sistema porta a porta?
Molt bona. Érem un clar exemple de municipi afectat per turisme d’escombraries. No podia ser que paguéssim l’incivisme de veïns d’altres llocs. El porta a porta està funcionant molt bé, la gent compleix. I diria que som l’únic poble de Catalunya, d’Espanya no ho sé, que ens tanquem el cicle nosaltres mateixos amb el compostatge comunitari. Vam començar gràcies a l’equip BETA de la UVic i ara fa dos anys que ho gestiona l’Ajuntament.

Construiran l’ateneu municipal en què treballaven el mandat passat?
Era la nostra il·lusió quan vam entrar, però hem aturat el projecte per diversos problemes. D’entrada, ens concedien 370.000 euros del PUOSC, però la inversió total en requeria cap a 600.000. Després ens vam trobar que els terrenys no eren en realitat de propietat municipal, de manera que vam haver de destinar 250.000 euros del Pla General d’Inversions a comprar-los. Amb l’encariment de matèries primeres a causa de la guerra d’Ucraïna, les obres es van tornar a encarir. Ens n’anàvem a quasi un milió. No renunciem a l’ateneu, però de moment el tenim aparcat.

La Feixa, als estius, va com un tro.
Tot va començar fixant-nos que la teníem plena d’arbres i s’havia d’arreglar. Per la festa major hi vam portar les sardanes. Llavors, el joc d’aigua, que va funcionar moltíssim. De mica en mica ha anat creixent. Ens agrada l’ambient que s’hi genera.

I les càmeres de videovigilància als accessos, funcionen?
Ens va costar molt obtenir els permisos, però finalment els tenim. Les ubicacions les vam pactar amb Roda, per ser el màxim d’efectius, i els Mossos han fet servir les imatges més d’un cop. Les càmeres també generen efecte dissuasiu.

La idea d’una policia mancomunada amb altres municipis l’ha deixat córrer?
És d’aquelles que fa quatre anys, quan ho vam demanar, ens van dir que portava 20 anys guardada en un calaix de la Generalitat. Ara en fa 24. No hi ha manera que s’hi posin.

Han canviat el nom del parador de turisme. Ara hi surt les Masies de Roda.
Va ser iniciativa de l’anterior cap de l’oposició, Jordi Gros. Ho va fer tot ell, i està molt bé.

Déu-n’hi-do, quin terme municipal… També hi tenen Còdol o Sant Pere de Casserres.
Molts d’aquests llocs poca gent sap que són de les Masies. Amb l’Esquerda passa el mateix. Hem de lluitar perquè se’ns reconegui.

LA PREGUNTA

En el seu dia a dia utilitza alguna eina d’intel·ligència artificial?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't