EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’oposició de Vic rebutja tancar el CAP dels Caputxins i demana fer-ne un tercer de nou

Coincideixen que és un tema cabdal que requereix consens


12/04/2024

Despullar un sant per vestir-ne un altre. Aquesta frase feta resumiria, a grans trets, el sentir dels grups de l’oposició de l’Ajuntament de Vic davant l’anunci que el Departament de Salut construirà el nou CAP Vic Nord al solar del mercat municipal. Divendres passat, EL 9 NOU avançava l’acord entre Ajuntament i Generalitat pel qual s’enderrocarà la carcassa del mercat i el barri dels Caputxins es quedarà sense aquest equipament d’atenció primària.

Els cinc grups de l’oposició rebutgen el tancament del CAP de la Divina Pastora per diversos motius. Principalment, perquè “despulla” el barri dels Caputxins i sobretot perquè “s’abandona” la idea de construir un tercer CAP a la ciutat.

Des d’ERC, Maria Balasch, també cap de l’oposició, remarca que és una mostra més de la improvisació del govern, format per Junts i Ara Vic-Pacte Local. “Cal un planejament de tots els edificis nous que ha de tenir la ciutat. Anem cap als 50.000 habitants i necessitarem un tercer CAP”, apunta Balasch, mentre reitera que els “preocupa molt aquesta improvisació a la ciutat”.

En aquesta mateixa línia es pronuncia Carla Dinarès, de la CUP: “S’improvisa perquè no hi ha ni criteri ni mandat polític per poder anar a interlocutar amb la Generalitat”. A més, remarca que “ens tocaria un tercer CAP tal com demanen els veïns dels Caputxins i les ràtios de cobertura sanitària”. “No estem d’acord amb la tendència de Salut de centralitzar i aglutinar”, apunta la regidora, i posa en valor els CAP: “Són l’atenció mèdica de primera instància i proximitat” .

Des del PSC, Josep Pou també opina que la idea del tercer CAP, que portava en campanya Ara Vic, “ha quedat relegada”. En aquest sentit, remarca que “no és incompatible fer-ne un de nou i mantenir l’actual”. “Així no aniria en detriment a cap barri”, afegeix. Així mateix s’expressa Josep Anglada, de SOMI: “Som partidaris de mantenir el de la Divina Pastora i fer el tercer. Seria un error treure’l del barri dels Caputxins”.

“És prioritari que la ciutat reclami un tercer CAP per població i assistència”, diu Arnau Martí, de Vic En Comú Podem (VECP), remarcant que aquest “equilibraria el mapa assistencial de la ciutat”. “Hi ha poblacions com Figueres, Granollers o Manresa que tenen més CAP que els que tenim nosaltres”, exemplifica.

I EL MERCAT MUNICIPAL, QUÈ?

La notícia del futur emplaçament del centre d’atenció primària va estretament lligada al futur del mercat municipal. El govern exposava la setmana passada que primer s’ha de decidir el model i després on el reubicarà. Podria ser al mateix solar, amb el futur CAP; a les Adoberies, al Sucre, a l’edifici de l’ambulatori de la plaça de la Divina Pastora…

Tot i aquestes primeres explicacions l’oposició no ho veu clar, ni per com es materialitzarà la idea, ni si al final està al costat del nou centre mèdic. “El govern dubta de fer un mercat i el fet que hi hagi el CAP fa perillar-ne el projecte”, afirma Balasch. Des dels comuns, Martí remarca que “s’enderrocarà l’edifici del mercat sense que hi hagi cap projecte de futur sobre la taula en una ciutat de fires i mercats”.

Si els dos equipaments acaben edificant-se al mateix solar, des de la CUP Dinarès expressa dubtes perquè hi hauria un edifici de molta alçada en un espai “que tocaria esponjar”.

UN TEMA QUE REQUEREIX CONSENS

Com en altres ocasions, l’oposició també critica que gran part de la informació els arribi a través de la premsa. Si bé aquesta vegada se’ls va comunicar hores abans de fer-se públic, denuncien una manca d’informació i subratllen que és un tema cabdal per Vic. De fet, moltes de les formacions van demanar-ho en la sessió plenària del dimarts.

Des del PSC i Vic En Comú Podem també critiquen que l’anunci es faci en període preelectoral. “És inoportú”, diu Pou, mentre remarca que “d’aquí a un mes i mig no sabrem qui tindrem de conseller de Salut i pot ser que quedi en res”. Per la seva banda, Martí apunta que la proposta “és precipitada, en període preelectoral i sense el consens necessari que hi ha d’haver al plenari”. Així també ho adverteix Anglada: “El govern hauria de tenir en compte l’oposició, ja que no tenen majoria”.

LA PREGUNTA

Li sembla bé que Pedro Sánchez hagi decidit continuar?

En aquesta enquesta han votat 208 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't