Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

PxC anuncia que dimecres es farà efectiva l’expulsió de Josep Anglada del partit que va fundar

Ho va anunciar el regidor de Plataforma Joan Carles Fuentes en una roda de premsa prèvia al ple de Vic d’ahir, en la qual també hi havia el secretari general del partit, Robert Hernando.

  • El 9 Nou
  • 04/03/2014 | 8:27

El ple estava envoltat d’una gran expectació perquè era el primer que es feia des que va esclatar la crisi en el sí del partit xenòfob. Tot i que tres dels cinc membres han demanat l’expulsió de Josep Anglada i Marta Riera del grup municipal, el fins fa poc president de Plataforma per Catalunya continua com a portaveu fins que es faci efectiva la seva expulsió del partit.

A l’entrada de l’Ajuntament una quinzena de membres d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme van repartir fulletons i van escridassar els regidors de plataforma per Catalunya. Abans, Fuentes anunciava la imminent expulsió d’Anglada.

A l’inici del ple va haver-hi un intercanvi de cadires. Josep Anglada va evitar seure al costat del que es postula com a nou portaveu de Plataforma per Catalunya, Joan Carles Fuentes. Com que encara no s’ha fet efectiva l’expulsió d’Anglada com a portaveu només ell podia intervenir al ple. El reglament preveu però que si els membres d’un mateix grup voten diferent sí que poden intervenir per explicar el seu vot. D’aquesta manera, Joan Carles Fuentes va fer sentir la seva veu. Fins i tot va atribuir a Anglada, i la impossibilitat de treballar amb ell, el fet d’haver-se’n anat a viure a Calafell, al Baix Penedès. Tot i això va tornar a acceptar anar a la llista de Vic a les eleccions del 2011 perquè l’aleshores president de Plataforma per Catalunya li ho va demanar. Fuentes es va desmarcar d’Anglada en diversos punts del ple i va anunciar que a partir d’ara Plataforma per Catalunya només farà oposició del govern i no de la resta de grups de l’oposició.

Nota de premsa de l’Ajuntament de Vic sobre el ple

El Ple Municipal acorda adherir-se a la formalització del conflicte en defensa de l’autonomia local contra la llei RSAL
Vic, s’adhereix contrari a la reforma de la Llei orgànica 2/10 de salut sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l’embaràs

La sessió ordinària del Ple Municipal, que va tenir lloc ahir dilluns dia 3 de març, a les 18h de la tarda, comptava amb 17 punts a tractar i 4 mocions.

El primer punt de l’ordre del dia tractava de donar compte al Ple de la resolució de l’alcaldia sobre l’ocupació de la Sala de Plens. L’alcalde va argumentar que les mesures de limitar l’aforament és degut a un informe de l’enginyer municipal i, simplement són a favor de la seguretat dels assistents i dels ciutadans. Per altra banda, va afegir i destacar la transparència dels plens municipals ja que es retransmet des de fa temps a través d’un mitjà local. En va descartar també cap modificació ja que cal conservar la sala per la importància arquitectònica i històrica que té i, “és el simbolisme d’una ciutat moderna amb tradició”.

En segon lloc, per petició del Grup Municipal de PxC, designar un nou vocal de la junta de l’IME , s’acorda la regidora Marta Riera com a nova vocal.

El tercer punt de l’ordre del dia va ser l’aprovació del conveni amb el Consell Comarcal d’Osona per a l’encomana de gestió dels serveis d’ajuda a domicili, aprovant-se amb l’abstenció dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso.

En quart lloc es va tractar la ubicació del nou equipament cultural amb servei de Biblioteca, aprovant-se per unanimitat.

Tot seguit va tenir lloc el cinquè punt de l’ordre del dia sobre la creació del fitxer de dades de caràcter personal Centre d’Arts Visuals; i el sisè punt a tractar va ser la modificació del fitxer de dades de caràcter personal de les Escoles Bressol. Aprovant-se els dos punts amb l’abstenció dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso per manca d’informació.

A continuació l’aprovació sobre modificació de les ordenances fiscals del 2014, amb les abstencions dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso, per falta d’informació detallada.

El vuitè punt de l’ordre del dia sobre la bonificació de la llicència d’obres i l’import de construccions al Consorci Hospitalari de Vic per les obres de reforma de les esquerdes de l’edifici, va quedar aprovat per unanimitat.

Seguint el novè punt sobre la bonificació de la llicència d’obres i l’import de construccions a l’Hospital de la Santa Creu per les obres de reforma d’un sector de l’Hospital per fer-hi les oficines de l’agència de salut. L’alcalde va remarcar que es tracta d’unes obres que ha de realitzar l’Hospital de la Santa Creu i, es va aprovar aquesta bonificació en la llicència d’obres amb el vot en contra de la CUP i l’abstenció dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso.

En desè punt, el regidor Toni Serrat va explicar la proposta d’aprovació inicial del projecte d’implantació del servei de recollida de residus porta a porta i, aclarint que aquest punt és un pas més del llarg procés d’implementament. El projecte, segons Serrat, preveu dues zones diferenciades amb 3 dies a la setmana de recollida orgànica a cada zona; en cada zona també hi haurà 3 dies sense recollida. Queda aprovada la implantació del porta a porta amb els vots a favor de l’equip de govern, SI, ICV, PSC i CUP; en contra, els regidors Josep Anglada i Marta Riera; i abstenció dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso.

El punt número onze sobre l’aprovació de la modificació de les bases de subvencions individualitzades a la ciutadania, el regidor Toni Serrat explica que la proposta preveu diverses bonificacions que es van acordar amb el PSC. Queda aprovada la modificació de les bases de subvencions individualitzades a la ciutadania amb les abstencions dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso.

A continuació es va tractar l’aprovació inicial del projecte de millora del clavegueram de la conca nord-est de Vic.; essent aprovada amb l’abstenció dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso.

L’aprovació inicial del projecte de modificació de la vorera del carrer Arquebisbe Alemany davant del núm. 30, va ser el tretzè punt de l’ordre del dia; quedant aprovada amb les abstencions de la CUP i dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso.

Seguidament va parlar-se sobre l’aprovació inicial del projecte de modificació de la vorera i calçada al costat nord del carrer de Francesc Pla el Vigatà, aprovant-se amb l’abstenció dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso.

El punt quinze de l’ordre del dia va debatre l’aprovació inicial del projecte de millora de les aules i despatxos de les plantes 1A, 2A i 3A de la Farinera. L’alcalde va manifestar davant les preguntes dels diferents grups municipal, de que es tracta d’una reforma necessària per corregir uns errors de disseny que es centra en temes de climatització. Aquests canvis faran que l’edifici sigui més útil i s’obriran serveis als matins per a la gent gran i altres col·lectius. Va quedar aprovat el projecte de millora de les aules de la Farinera amb els vots favorables de l’equip de govern, ICV, PSC, el regidor Josep Anglada i la regidora Marta Riera; i, les abstencions de SI i, dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso; vot en contra de la CUP.

El penúltim punt de l’ordre del dia sobre la formalització del conflicte en defensa de l’autonomia local contra la llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’administració local. La regidora Anna Erra va explicar que la Llei RSAL limita les competències dels ajuntaments i que cal portar-la al Tribunal Constitucional. Es va aprovar el recolzament en contra la citada Llei amb les abstencions dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso.

L’últim punt a tractar, aprovat per unanimitat, va ser donar suport a la candidatura per a la declaració de Patrimoni Mundial de la UNESCO de la portalada del Monestir de Santa Maria de Ripoll.

Acabant els punts de l’ordre del dia es va donar lloc a les mocions presentades; en primer lloc a la moció presentada per la CUP i ICV de rebuig a l’augment desorbitat de les tarifes del transport públic. Els punts de la moció demanaven la congelació de les tarifes de transport a les de l’any 2013. També van argumentar un model de tarifació més flexible que permeti primer la periodicitat de l’ús del transport públic. Va quedar aprovada la moció amb el rebuig de l’augment de les tarifes de transport públic, amb els vots a favor de la CUP, ICV, SI, PSC, ERC i els regidors Josep Anglada i Marta Rovira; abstenció de CIU.

La segona moció va ser presentada pel PSC, CUP, ERC i ICV contra la reforma de la llei orgànica 2/10 de salut sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l’embaràs. Els grups que van proposar la moció van argumentar que la reforma de la Llei és una regressió pels drets de les dones. La moció va quedar aprovada amb les vots a favor de SI, ICV, PSC, CUP, ERC i CIU; les abstencions dels regidors Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso; vots en contra dels regidors Josep Anglada i Marta Riera.

La tercera moció presentada per SI i la cinquena moció i última presentada per PXC demanaven canviar la ubicació del Mercat dels Sentits (aquesta última no dictaminada). SI, va argumentar el malestar dels veïns ocasionat pel mercat dels diumenges al remei, motiu suficient com per canviar-lo d’ubicació. El regidor Josep Anglada, també es va manifestar en la mateixa línia. La regidora Anna Erra va explicar que s’està treballant en un procés participatiu amb l’Associació de Veïns del Remei on en resultaran 3 propostes consensuades. Atenent a les explicacions de la regidora Erra es va considerar retirar la moció presentada per SI i PxC.

Finalitzades les mocions es va passar al torn de precs i preguntes. Es va aixecar la sessió a les 22 h, després de gairebé quatre hores de ple municipal.

Nota de premsa d’ICV-EUiA

ICV-EUiA i la CUP aproven una moció de rebuig a la pujada tarifària de l’ATM

Xavier Tornafoch “Pel que fa a la T-10 i al bitllet senzill és un augment que castiga especialment a les classes populars, a la gent que té més dificultat per arribar a final de més en les seves ocupacions quotidianes, anar a treballar, anar a estudiar o a buscar feina”

Els grup municipal Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) i la CUP han presentat una moció en el Ple Municipal del passat dilluns dia 3 març, en la què expressa el rebuig als últims increments dels principals títols de transport de l’ATM i insta a la revisió de l’actual sistema tarifari.

La moció rebutja les noves tarifes de transport públic per ser “desmesurades i inacceptables” alhora que insta al Parlament a “aprovar de forma urgent una Llei de Finançament del Transport Públic”, per garantir l’accés a aquest transport al conjunt de la ciutadania.

Vic no ha quedat exempt de l’encariment del transport amb una tarifària antisocial. Xavier Tornafoch, portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA, ha destacat al Ple que “Pel que fa a la T-10 i al bitllet senzill és un augment que castiga especialment a les classes populars, a la gent que té més dificultat per arribar a final de més en les seves ocupacions quotidianes, anar a treballar, anar a estudiar o a buscar feina”. Les targetes de 10 viatges per desplaçar-se fins a Barcelona i que majoritàriament utilitzen els usuaris, s’han apujat amb l’augment de tarifes del 2014 un 4,82%, percentatge que supera el 10% si el comparem amb preus del 2012 i el bitllet senzill de tren s’ha encarit per sobre del 7,5%.

El transport públic és l’instrument fonamental per a garantir el dret a la mobilitat dels ciutadans i les ciutadanes, i alhora la mobilitat sostenible forma part de les solucions als problemes de congestió, contaminació local, canvi climàtic i de la dependència energètica exterior, cal afavorir-la amb unes tarifes adequades i no amb despropòsits com l’actual. L’actual estructura de zones tarifàries, a banda de generar agravis entre ciutadans de municipis limítrofs, desincentiva l’ús del transport públic col·lectiu per moltes raons; un servei deficient, impuntual, amb poques freqüències de pas, i amb diferència de tarifes entre les diferents zones difícilment justificables i poc comprensibles per la ciutadania.

ICV-EUiA considera que existeixen alternatives viables a l’actual sistema tarifari, com la tarifació social o els abonaments amb tarifa plana a preu reduït i expressa la necessitat d’obrir un debat públic entorn a aquests temes i impulsar l’aprovació d’una llei de finançament públic que creï nous recursos financers.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.