EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Sant Pere i Calldetenes es declaren “territori català lliure” i insten el Parlament a assumir la sobirania nacional en dos mesos

La moció a Sant Pere ha estat aprovada per unanimitat amb els vots d’ERC i CiU. A Calldetenes, hi han votat a favor ERC, CiU i la CUP, excepte un regidor de CiU que hi ha votat en contra.


El 9 Nou
03/09/2012

El municipi de Sant Pere de Torelló ha estat el primer de Catalunya en declarar-se “territori català lliure”, dins del qual “la legislació i els reglaments d’abast espanyol seran vigents de forma provisional, a l’espera que el Parlament dicti les noves lleis catalanes”. L’Ajuntament ha celebrat aquest dilluns un ple extraordinari amb un únic punt a l’ordre del dia: declarar la independència de Catalunya. La moció ha estat aprovada per unanimitat amb els vots dels regidors d’Entesa per Sant Pere (adherida a ERC) i de l’únic regidor de CiU. El text també insta el Parlament a sotmetre a votació la declaració “unilateral” de la sobirania nacional de Catalunya en el termini màxim de dos mesos.

L’alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, ha explicat que la moció aprovada aquest dilluns al vespre és “un gran gest”. “Sabem que des del poble no podem declarar la independència de Catalunya, però podem contribuir, donar esperança i generar il·lusió als ciutadans”, ha afegit.

Fàbrega ha explicat que la moció parteix del fet que, a Sant Pere de Torelló, l’opció independentista va rebre el 96% dels vots dels veïns en la consulta del 13 de setembre de 2009, en la qual van participar el 56% dels veïns majors de 16 anys.

La declaració aprovada aquest dilluns també sotmet a la consideració de la cambra catalana la urgència de portar a terme una sèrie de mesures “urgents” per constituir un estat independent. Entre aquestes, destaquen la creació immediata d’una administració de Justícia pròpia de Catalunya “sense ingerències estrangeres”; la creació d’una hisenda pròpia i d’una banca nacional; la declaració com a úniques banderes oficials de les locals, la senyera i, fins el dia de la independència, l’estelada; l’anul·lació de la vigència de totes les lleis, reglaments i sentències judicials que limitin l’ús de la llengua catalana; la declaració del 12 d’octubre, festa nacional d’Espanya, com a dia laborable, i l’obligació per part dels cossos militars i policials espanyols de realitzar “comunicació prèvia per realitzar llurs funcions dins el territori català”.

Fàbrega ha explicat que els acords s’han pres degut a “la gravíssima situació social i econòmica que pateixen els veïns de Sant Pere de Torelló i Catalunya pel fet de pertànyer a l’estat espanyol”. El text recorda que l’atur afecta 700.000 catalans i un 20% de la població catalana es troba sota el llindar de la pobresa. A més, afegeix que el 40% de les activitats econòmiques estan en perill de desaparèixer i que l’espoli fiscal suposa 16.000 MEUR per Catalunya i 5,5 MEUR anuals als municipis. Per últim, la moció considera que el govern de l’Estat vol promoure canvis legals que “atemptaran” contra l’autonomia local i el món municipal català.

Resposta de l’exèrcit espanyol

L’acció de Sant Pere de Torelló ha obtingut resposta per part de l’exèrcit espanyol. El tinent coronel Francisco Alamán Castro va avisar en un diari digital que la independència de Catalunya només es produiria “per sobre del meu cadàver”, també va assegurar que l’alcalde de Sant Pere hauria de ser detingut per “traïció”. Fàbrega no ha volgut donar més importància a aquestes declaracions i ha afegit que aquest tipus d’afirmacions contra Catalunya aniran a l’alça. “Nosaltres no podem caure en el parany de la provocació, hem de ser proactius”, ha dit.

Forta expectació mediàtica

El ple de l’Ajuntament de Sant Pere de Torelló ha quedat petit aquest dilluns al vespre davant de la forta expectació mediàtica que ha despertat el fet que el municipi s’hagi declarat ‘territori català lliure’. A més, nombrosos veïns s’han volgut apropar fins a l’Ajuntament per donar el seu suport al consistori i unes 500 persones s’han concentrat a la plaça de l’Ajuntament per celebrar l’aprovació de la moció.

Calldetenes també

Uns minuts després que ho fes Sant Pere, el ple de Calldetenes ha aprovat la mateix moció. Ho ha fet amb els vots d’ERC, CiU i la CUP, tot i que un regidor de CiU hi ha votat en contra pels dubtes que té sobre la legalitat del text. ERC, a l’oposició, ha entrat el text com a moció d’urgència.

En el debat que ha plantejat el regidor d’Hisenda Benet Illa (CiU), que hi ha votat en contra, Ramon Barniol, que ha exercit de portaveu d’ERC, l’ha convidat a perdre la por i a plantar cara a l’estat. L’alcalde, Marc Verdaguer (CiU), per la seva part, ha apel·lat als sentiments de cadascú i ha recordat el caràcter simbòlic del que s’estava aprovant. Miquel Erra (Poble en Marxa-CUP) també s’ha felicitat per l’aprovació del text i ha apel·lat l’ANC perquè entri una moció a l’Ajuntament instant a incloure en tots els documents oficials la referència al país on pertany el municipi.

A diferència de Sant Pere, el públic present al ple era l’habitual de cada mes, 20 persones, i només hi havia representació de dos mitjans d’informació: “L’Espiga”, la revista local, i EL 9 NOU.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't